דור ניצולי השואה הולך ונעלם ואיתו גם הידע על הקהילות היהודיות העצומות שנמחקו לחלוטין מערי אירופה. במוזיאון יד ושם ממשיכים גם היום - 68 שנים לאחר שהסתיימה מלחמת העולם השנייה - במאמצים להנציח את שמות הנספים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מאגר השמות של קורבנות השואה הפך לאחרונה נגיש לציבור הרחב באמצעות רשת האינטרנט, ובו מונצחים שמותיהם של 4.2 מיליון מתוך ששת מיליון הנספים. למרות מבצע האיסוף המרשים שנחל הצלחה רבה, מדגישים היום במוזיאון כי המשימה לא הסתיימה.
"לרוב האנשים שמוסרים את השמות הם בני הדור שני והשלישי", סיפרה זהבה שוורץ, בת לניצולי שואה שעובדת במוקד המיוחד שנפתח לצורך הפרויקט. "חלק מזערי מהפונים הם ניצולי שואה עצמם שמבינים שאם הם לא יעבירו את הפרטים - אף אחד לא יזכור".
להבטיח שאף קורבן לא יישכח
שוורץ מסבירה שהניצולים עצמם, גם אלה שלא העזו לדבר על הזוועות שעברו עליהם במהלך שנות המלחמה, אוזרים אומץ כדי לשתף את קרוביהם במידע. "להרבה אנשים זו הדקה ה-90 ואפילו מעבר לכך", מדגישה שוורץ. "אנשים מבינים שאין מחר, המחר כבר מאחורינו".
ביד ושם קוראים לציבור למלא את דפי העד, במטרה לתעד את שמות הנרצחים ולהבטיח בכך שאף קורבן לא יישכח. בארגון מציינים ששני שליש מהשמות כבר תועדו במאגר המרכזי, אך שכשליש משמות הקורבנות עדיין חסרים.
ניתן למלא את דפי העד בעזרת רשת המתנדבים של יד ושם הפרוסה ברחבי הארץ. פרטים אודות היוזמה ניתן למצוא בטלפונים: 02-6443111, לדוברי רוסית 02-6443235.