המרכולים יישארו פתוחים בינתיים (צילום: גוגל סטריט ויו)
מתי תיאכף סגירת בתי העסק בשבת בת"א?|צילום: גוגל סטריט ויו

למרות החלטת בית המשפט, בתל אביב עדיין ניתן לערוך קניות בשבת - אך האם המצב הזה הולך להשתנות בקרוב? שופטי בית המשפט העליון הכריזו כי קיבלו את עתירתם של בעלי המכולות ודרשו מעיריית תל אביב לאכוף את סגירת העסקים במהלך השבת. במסגרת פרויקט "איפה זה עומד?" של חדשות 2 Online, בדקנו מה קרה בתל אביב מאז פרסמו השופטים את החלטתם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

במהלך יוני 2013 קבע בית המשפט העליון כי על עיריית תל אביב לאכוף את חוק העזר לסגירת עסקים בשבת. משמעות ההחלטה שהתקבלה היתה ברורה: רשת מרכולים כמו "טיב טעם" וחנויות השירות מרשת AM:PM הפופולאריות - ייאלצו להיסגר בשבת.

את ההחלטה קיבל בית המשפט בעקבות ערעור של בעלי סופרמרקטים קטנים בתל אביב על פסק דין קודם, לפיו אין להורות על סגירת עסקים הפתוחים בשבת. השאלה שעמדה בפני השופטים, בראשות נשיא בית המשפט העליון השופט אשר גרוניס, הייתה האם לחייב את העירייה להפעיל אמצעי אכיפה נגד החנויות - אמצעים שעד כה נמנעה מלהפעיל.

"בהתנהלותה הנוכחית, העירייה מאפשרת בפועל הפרתו המתמשכת של חוק זה. מה גם שיש חשש כי נוח לעירייה שלא לעמוד על קיומו, נוכח רווחיה הכלכליים מהטלת קנסות", קבע בית המשפט. "העירייה מפרשת את חובתה לאכיפת חוק העזר באופן שאין לתאר אותו אלא כריק מתוכן מכל וכל ומעזה לכנות את הדבר בשם אכיפה". שופטי בית המשפט העליון הבהירו כי הם מודעים להיותה של תל אביב עיר ליברלית ופעלתנית אך הדגישו כי "תל-אביב אינה בארץ אחרת, וגם בה יש ציבורים המעוניינים בצביון משמעותי של השבת, והיא מחויבת לחוקי המדינה ולהיותה מדינה יהודית ודמוקרטית".

"מתעלמים מהחלטת בג"ץ"

כחצי שנה חלפה מאז נתן בית המשפט העליון את החלטתו בנושא, ובכל זאת, המרכולים ובתי העסק בתל אביב עדיין פועלים בשבתות באין מפריע. בעיריית תל אביב טענו כי הטיפול בסוגייה שהסעירה את המדינה - יידחה לאחר הבחירות המוניציפליות. ואולם הבחירות הסתיימו בחודש נובמבר והנושא עדיין לא טופל. מנגד, זעמם של בעלי המכולות הולך וגובר, זאת לאחר שעל אף שבג"ץ קיבל עתירתם - היא לא נאכפה.

"מתעלמים מההחלטה של שופטי בג"ץ, פשוט מצפצפים עליה", אמר לחדשות 2 Online קובי ברנר, יו"ר פורום המכולות שהגיש את העתירה לבג"ץ. "לא ברור לנו מה עומד מאחורי העיכובים הללו. עבר כל כך הרבה זמן ועדיין הנושא לא טופל", התלונן.

ראש העיר ת"א רון חולדאי|צילום: פלאש 90, מרים אלסטר, חדשות

"תיקון חוק העזר - בחודשים הקרובים"

מנגד, בעיריית תל אביב טוענים כי ראש העיר מטפל בנושא כדי להביא לפתרון בעניין, כזה שיתאים לאופיה של העיר. "ראש עיריית תל אביב-יפו רון חולדאי, הנחה את היועץ המשפטי לעירייה לגבש הצעה לתיקון חוק העזר שתתחשב במציאות הקיימת בעיר ותותיר אותה עיר חופשית, פתוחה וידידותית לכל תושביה. לאחר גיבוש ההצעה היא תובא לאישור מועצת העיר החדשה בחודשים הקרובים".

בעירייה ציינו כי בתחילת חודש ספטמבר 2013 הוגש מסמך מדיניות האכיפה, בהתאם להנחיית בית המשפט מחודש יוני. פרט להנחיית ראש העירייה להכנת הצעה לתיקון חוק העזר העירוני והבאתה בפני מועצת העיר, צוין במסמך כי עד לתיקונו - לא תתבצע האכיפה כנגד העסקים שפעלו עד כה בשבת. בנוסף נכתב במסמך כי כנגד העסקים החדשים שיקומו בתל אביב - תתבצע בתקופה האמורה אכיפה מלאה. 

בכל אופן, עד להחלטת מועצת העיר העברית הראשונה, נראה שהמרכולים ימשיכו בפעילותם והתל אביבים יוכלו לערוך קניות גם בשבת.

פרויקט "איפה זה עומד?" של חדשות 2 Online:

מתי נוכל להכניס לאולמות הקולנוע אוכל ושתייה מהבית?

מתי ייאסר על עישון במגרשי הספורט?

מתי תקוצר פגרת חברי הכנסת?

מתי נחגוג את יום העצמאות בסופי שבוע?