שוב: תקיפות בעזה (צילום: AP)
"די להתייחס לשמועות"|צילום: AP

משפחות וחברים של לוחמי גולני, שנהרגו היום (א') בפעילות מבצעית ברצועת עזה, הביעו זעם על הגורמים שהפיצו ברשתות החברתיות את שמותיהם של ההרוגים. בשל גל השמועות, יש מי שלמדו על כך שיקיריהם נהרגו רק באמצעות הווטסאפ - שם הועברו חלק מהשמות. אחרים קיבלו את הבשורה הקשה מכל - בטעות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"לכל מי שלא ידע, השם של אח שלי היה ברשימה שפורסמה בווטסאפ", כתב אחיו של חייל - שהתבשר דרך השמועות על מותו של האח, במה שהתברר מאוחר יותר כשמועה שקרית. "שתבינו את ההשלכות של ההודעות המפוקפקות האלה, משמונה וחצי בבוקר כל המשפחה שלי חושבת שאח שלי נהרג, אנשים מתקהלים ליד הבית לראות אם כבר הודיעו לנו...פשוט ביזיון. ב"ה לפני חצי שעה דיברו עם קצינת הנפגעים של עזה וב"ה אחי בריא ושלם".

"אנחנו ידענו את זה רק מהווטסאפ - עוד לפני שצה"ל עדכן מישהו", סיפר תושב ביישוב של אחד ההרוגים - וביקש להעביר את המסר לאנשים שלא להפיץ שמועות. חבר של אחד ההרוגים, סיפר כי נודע לו על מותו של החבר הכי טוב שלו דרך השמועות. "היום בבוקר קיבלתי מלא הודעות מחברים שהעבירו לי את ההודעה שהחבר הטוב שלי נהרג", אמר. "בסוף הבנתי שצה"ל בכלל לא הודיע לאף אחד - ורק מאוחר יותר הם ידעו".

"אני כבר לא יודעת אם הוא באמת נהרג"

מנהלת בית ספר, שם התחנך אחד ההרוגים סיפרה הערב: "אני לא יודעת מה אני יכולה להגיד ומה לא, כי את האמת אני לא יודעת אם הוא באמת נהרג כבר - אני לא יכולה לסבול את השמועות האלה - מהבוקר המון אנשים מתקשרים אלי, אבל אני לא יודעת עדיין סופית שזה קרה ואני לא רוצה להסתכן ולהתקשר למשפחה על זה".

אישה ביישוב בדרום הארץ, שמעה תחילה מאמה על כך שאחד מבני היישוב נהרג - אלא שאז הבינה כי ככל הנראה מדובר בשמועה שקרית. "לא התקשרו למשפחה מהצבא והם כבר דאגו כי ראו את השם שלו ברשימה שהופצה בווטסאפ. איזה מן דבר זה? איך מישהו לא עושה משהו?".

פינוי חייל למסוק (צילום: פלאש 90)
פינוי חיילים פצועים, ארכיון|צילום: פלאש 90

"אני מאוד מקווה שהשמועות האלה לא נכונות. תפסיקו עם זה", כתבה ידידתו של אחד ההרוגים בעמוד הפייסבוק שלה. "די להתייחס לשמועות", הצטרף חבר אחר - בעוד הוא מקווה שחברו עדיין בחיים.

לצבא אין דרך להתמודד עם גל השמועות שמציף את הרשתות החברתיות ואפליקציית המסרים. הנהלים בצה"ל לגבי טיפול בנפגעים הם קבועים - ורק אחרי שמסתיימת השרשרת המקובלת, בסופה כל משפחה מקבלת הודעה - ניתן לפרסם את שם החייל.

"זה משהו שאנו מכירים רק מהשנים האחרונות", ציין גורם בצה"ל. "לעולם לא היו רצות שמועות כאלה לאזרחים, שעות ספורות אחרי האירוע, אלא כל המידע היה מגיע מצה"ל. אין לנו אלא להצטער על כך שיש אזרחים שלא מכבדים את המשפחות ויקיריהן. אנו שוב מבקשים להפסיק לעשות זאת, זה פוגע בכולנו".

קיבלו הודעה על נפילת הבן - ורק לאחר שעות ארוכות גילו שהוא בריא ושלם

גם משפחת עמר קיבלה הודעה כי בנם אהרון נפל בקרב, אלא שמאוחר יותר התברר כי לא אירע לו דבר. "זה יום שעבר בצורה לא נורמלית מבחינת המשפחה, שכנים שמגיעים לראות מה קורה, חברים ששואלים ומתאספים", סיפר משה, אחיו של החייל. "אפילו ניידת שידור עמדה פה מחוץ לבית וחיכתה שיתירו לפרסום את הידיעה על זה שאחי נהרג".

"ברגע שהבנתי שיש בוודאות הרוגים בתקרית ושלא מדובר על סתם שמועה בווטסאפ, התחלתי במגעים עם כל מי שאני מכיר", המשיך וסיפר משה עמר בריאיון לחדשות 2. "ניסיתי גם לדבר עם חברים מהגדוד שלי מגולני ולנסות לקבל פרטים על האירוע, אבל כמובן שלא גיליתי כלום. בסוף כשהרמתי טלפון לעוד גורם צבאי, הוא דיבר עם קצינת הנפגעים הראשית וסיפר לי שהכל בסדר ושאחי הוא לא אחד מהנפגעים".

עמר הדגיש את החשיבות בלעצור את הפצת השמועות שגורמת עוול למשפחות - גם לאלה שקיבלו בסוף את הבשורה המשמחת שיקירם לא נפגע: "צריך להבין את האחריות על הפרסומים האלה, מה זה יכול לעשות. הבנתי שאנחנו גם לא המשפחה היחידה שזה קרה לה".