עתר לתרום כליה. ארכיון|צילום: רויטרס, חדשות

"למה לא נותנים לי לתרום?". אסיר המרצה 3 שנות מאסר בבית הסוהר דקל בבאר שבע בגין עבירות רכוש, עתר לאחרונה נגד שירות בתי הסוהר, לאחר שלא אפשרו לו לתרום כליה באמצעות עמותה המתמחה בכך.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ההליך המורכב דורש מספר בדיקות ראשוניות ובהן: רישום במרכז ההשתלות, בחינות פסיכולוגיות ואישור של משרד הבריאות. רק לאחר שעוברים אותן ניתן להמשיך ליתר השלבים. בסוף החודש שעבר הגיש האסיר בקשה לבית הסוהר, באמצעות בא כוחו, לעבור את הבדיקות הראשוניות, אך שם נמסר לו כי הבקשה נדחתה. "תרומת כליה מאושרת באופן חריג רק למטרת תרומה לקרוב משפחה", כתבה לו קצינת האסירים.

הוא לא ויתר, והגיש עתירה בנושא. "העותר הינו אסיר אשר מעוניין לבצע תרומת כליה ככל אדם התורם כליאה בישראל, מרצונו החופשי ומתוך רצון להציל חיים ללא קבלת תרומה כלשהי", כתב סנגורו עו"ד משה שוחטמן, בעתירה ששיגר לשירות בתי הסוהר, שבה גם ביקש דיון דחוף בנושא בבית המשפט המחוזי בבאר שבע.

תשובת שב
תשובת שב"ס לאסיר|צילום: צילום מסך

כ-1,000 ממתינים להשתלת כליה

"תשובת המשיב לוקה בחוסר סבירות קיצוני, שכן אין כל הגיון לאסור תרומת כליה דווקא על אסירים שמכוניים לתרום כליה למושתל אנונימי", המשיך עורך הדין. בעתירה הוא ביקש להתערב בהחלטת שירות בתי הסוהר, ולאפשר לאסיר לבצע את ההליך וציין כי הגורם המקצועי להחליט אם יש סיכון בריאותי הוא רק מרכז ההשתלות או משרד הבריאות.

על פי נתוני מרכז ההשתלות הארצי, ישנם כ-1,000 בני אדם הממתינים להשתלת כליה, בעוד שמספר ההשתלות המתבצעות מדי שנה עומד על כ-250 בלבד (119 תורמים בלבד בשנת 2011).

עו
עו"ד משה שוחטמן|צילום:

מהשב"ס נמסר בתגובה כי "תגובת שב"ס לעתירה תינתן כמקובל בבית המשפט". בשב"ס הסבירו כי בקשות בנושא נדחו גם בעבר משיקולים ביטחוניים ובריאותיים. לא מדובר בפעם הראשונה שבה אסיר עותר בבקשה לתרום איברים ונדחה בתוקף.