בגיל 102 הלך היום לעולמו פרופסור בן ציון נתניהו, אביו של ראש הממשלה בנימין נתניהו. פרופסור נתניהו היה איש רב פעלים, מגדולי ההיסטוריונים של עם ישראל. לאורך השנים שמר ראש הממשלה על קשר הדוק עם אביו, ואף אתמול הספיק לראותו - בפעם האחרונה.
ראש הממשלה נתניהו ספג במשך שנים מערכיו של אביו, שמתקופת לימודיו באוניברסיטה היה מעורב בפעילות ציונית ציבורית ופובליציסטית. נתניהו האב נמנה עם תומכיו של זאב ז'בוטינסקי, וערך עיתון שבו השתתפו פרופסור יוסף קלויזנר והמשורר אורי צבי גרינברג. בנוסף, הוא התגייס להגנת הנאשמים ברצח ארלוזורוב, ולשם כך פנה לאביו, הרב נתן מיליקובסקי, ששכנע את הרב קוק לצאת להגנת הנאשמים.
בן ציון נתניהו הכיר את אמו של ראש הממשלה, צילה סגל במהלך לימודיהם באוניברסיטה העברית. הם חידשו את הקשר לאחר שנפגשו בניו יורק בזמן מלחמת העולם השנייה, אז נישאו והביאו לעולם את שלושת ילדיהם יונתן, בנימין ועדו. בשנת 1948 שבו השניים לישראל.
בשנת 1976 עברה המשפחה טרגדיה, לאחר שהבן הבכור יונתן (יוני) נתניהו ז"ל שכיהן כמפקד סיירת מטכ"ל, נהרג במהלך מבצע לחילוץ חטופי מטוס "אייר פראנס". לאחר מותו הוחלט לקרוא למבצע "מבצע יונתן".
בין ספריו של בן ציון נתניהו נכללים "דון יצחק אברבנאל", "האנוסים בספרד", ויצירת המופת שלו, שזכתה להכרה עולמית "מקורות האינקוויזיציה במאה ה-15 בספרד". בנוסף, הוא חיבר את הספר "חמשת אבות הציונות", שבו כינס את מחקריו על חייהם ומשנתם של מייסדי הציונות המדינית: פינסקר, הרצל, נורדאו, זנגוויל וז'בוטינסקי.
פרופסור נתניהו היה העורך הראשי של האנציקלופדיה העברית במשך למעלה מעשור וכן העורך המייסד של האנציקלופדיה יודאיקה. הוא שימש כפרופסור ללימודי היהדות באוניברסיטאות שונות בארה"ב, והוכר כפרופסור אמריטוס באוניברסיטת קורנל הנודעת. נתניהו התחיל לכתוב את זכרונותיו, שאותם לא הצליח להשלים בשל מצבו הרפואי.