בשנת 2011 עמדו רווחי הפייס על 4.8 מיליארד שקלים. איך מכניסים הטוטו והלוטו סכומים כאלו?סדרת תחקירים מיוחדת בשם "הקזינו של המדינה" שתשודר החל מהערב במהדורה המרכזית, תציג את תעשיית ההימורים החוקית בישראל שפועלת במסגרת הפיס והלוטו. במדינה שבה ההימורים אינם חוקיים, נוספו בשנים האחרונות אינספור אפשרויות להמר: אם בגירוד, אם בטפסים, אונליין במחשב או באפליקציה, וגם במכונות המזל שפזורות בתחנות.
בחלק הראשון בסדרה, שישודר הערב ב-20:00, ביקשנו לבדוק מקרוב מה סוד ההצלחה של הפיס, וגילינו מערכת שיווק מתוחכמת שמלמדת כיצד למכור חלומות כאילו היו מוצרי יסוד. בשבועות האחרונים הצטרפו שתי תחקירניות של חדשות ערוץ 2 לקורס גיוס זכיינים של הפיס, וגילו את האופן שבו עובדת השיטה.
"לא כמו הלוטו, פה, על בסיס קבוע יש עניין, יש אקשן", מסבירה המנחה. "בא לקוח ואומר אני רוצה לוטו צ'אנס 4, לבריאות קח את הצ'אנס 4. אבל אנחנו יכולים להציע לו: "אם אתה רוצה לכסות את עצמך, אולי שווה לשקול לקחת גם את הרב צ'אנס. כי מספיק שתפוס שניים, אתה כבר תחזיר את העלויות של הטופס".
בסדנא מנחים את הזכיינים כיצד להרגיל את הרוכשים להמר על כל כספם ולא לצפות לעודף. "ברגע שמרגילים לקוח, לקוח קבוע שלכם, שעודף הוא לא מקבל בצורת בשקלים אלא בצורת אחת שתיים שלוש, אז מדובר על כסף שנכנס שהוא לא הרבה אבל הוא פועל קבוע", אומרת המנחה שתועדה במצלמה הנסתרת.
את אחד ההסברים לשיטה קיבלנו ממי שפעל לפיה. "אנחנו לא מוכרים כרטיסים, כרטיסים מוכרים באגד. אנחנו מוכרים הימורים והימורים מוכרים למהמרים", אמר אורי נעים, משווק לשעבר במפעל הפיס. במסגרת הסדרה יופיעו גם אנשים שהתמכרו להימורים חוקיים, ומלבד המיליונים, איבדו גם את מקומות העבודה שלהם ואת ביתם.
עם השנים נכנסו עוד ועוד משחקי הימורים המוצעים לציבור, שאושרו על ידי משרד האוצר ותכיפותם הולכת וגדלה. מפעל הפיס לבדו מעסיק כ-2,700 זכיינים ברחבי הארץ, שמוזמנים לסמינרים כל כמה חודשים כדי לחדד את שיטות השיווק, ולעמוד ביעדי הרווחים הנדרשים מהם. בנוסף, זכיינים ובעלי חנויות או דוכנים שעומדים ביעד הרווחים או אף עולים עליו, זוכים לשורת פרסים ותמריצים.
בכיר לשעבר במנגנון המכירה של מפעל הפייס מגלה בראיון לסדרה שחלק ניכר מההכנסות הללו מגיע מהשכבות החלשות. לראייה, הוא מעיד כי ביום חלוקת קצבאות הביטוח הלאומי עלה דרך קבע הזינוק במכירות כרטיסי החיש גד.
אמנם הכסף שמכניס הטוטו והלוטו באמת משמש לבנייה וקידום של מוסדות חינוך, תרבות וספורט, אך נשאלת השאלה איזו שכבה בציבור "משלמת" בעיקר את המס העקיף הזה למען הסיכוי הקטנטן להגשים חלום לשפר את מצבה הכלכלי, ומי מפקח שהחלום לא יהפוך עבור מאות ואלפים לסיוט של התמכרות להימורים וצלילה לחובות עתק.