מדי יום עוברים ברחובות ירושלים אלפי נוצרים, בעיקר נזירים ותיירים. בזמן האחרון הם נאלצים להתמודד עם תופעה מכוערת במיוחד: צעירים יהודים יורקים עליהם ומקללים אותם. אלמונים מנתצים מצבות בבתי עלמין נוצרים, ומרססים קללות על קירות הכנסיות. הכמרים והנזירים, מצידם, מפנים את הלחי השנייה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

אנשי הדת סיפרו כי הותקפו פעמים רבות. "היינו בהלם", אמרו. לטענתם, מקרי היריקות הולכים ומתגברים - ולכן לדבריהם הם אינם מתלוננים, משום שהדבר חסר תועלת. למרבה הצער, היריקות אינן תופעה חדשה ולמרבה הבושה התופעה גוברת.

גרגורי קולינס, אב מנזר הדורמיציון, חושש להסתובב בעיר העתיקה בשעות החשיכה. "עקבו אחריי במעלה הרחוב וצעקו לעברי 'שטן' - בגלל שהייתי לבוש בגלימת כומר", סיפר. "חוויתי אגרסיות רבות באזור הזה לאחרונה, יותר מאשר כשהגעתי לפני שנתיים וחצי. לפחות 10-12 פעמים ירקו לעברי או מאחורי. לרוב מדובר בצעירים, שנראים דתיים".

קשה לאפיין את היורקים. לאחרונה אירע מקרה שבו כיתה חילונית בטיול שנתי ערכה מטווח יריקות על קיר הכנסייה, בטענה כי מדובר במצווה. צעירים חרדים ששוחחנו עמם בסמטאות העיר העתיקה הציגו בפנינו את התפיסה הרווחת בקרב חלקם: "נוצרי לא שווה יחס, רק יהודי שווה יחס".

"נזק דיפלומטי". מצבות מנופצות בבית הקברו|צילום: חדשות 2

אחרי היריקות: מעשי "תג מחיר"

פייר בטיסטה פיצבלה הוא הנזיר הבכיר ביותר ב"טרה סנטה" - ארץ הקודש - וכבר כעשור הוא מכהן כ"קוסטוס", שומר המקומות הקדושים. פיצבלה, שטרח ללמוד עברית באולפן, הוא שליחם של מיליארד וחצי נוצרים קתולים, ובמסגרת תפקידו הוא מדווח ישירות לאפיפיור. "אנחנו כבר חלק מחיי הארץ במשך 800 שנה", ציין פיצבלה.

בצעד נדיר, הקוסטוס פתח בפני צוות חדשות 2 את הדלתות בתקווה לשינוי ביחסים. "עליי ירקו רק פעם אחת, אבל על נזירים אחרים הרבה יותר", סיפר בכנות. לגישתו, "לא צריך להגיב ולתת להם כוח", אך הנזירים הצעירים "כועסים ורותחים - הם אף פעם לא זכו ליחס כזה. הם כועסים, ואני אומר להם לשמור מרחק רגשי".

אחרי שהתרגלו ליריקות ולקללות, החלו להופיע הכתובות ופעולות תג המחיר. על שער המנזר בהר ציון רוססו כתובות כגון "ישו קוף, מוות לנצרות", וצלב האבן בצמרת נשבר על ידי אלמונים. נזיר הותקף בבעיטות לבטן בשביל סמוך, ולפידים הושלכו לכניסת המנזר.

על פי מצלמות האבטחה, המשחיתים עוברים דרך הריסות ונכנסים דרך פרצה לבית הקברות האנגליקני, שם נופצו מצבות רבות והושחתו. "מה שקרה פה השנה זה מטורף", העידה יסכה הרני, מדריכה וחוקרת נצרות. "זה בית קברות מהמאה ה-19 - נמצאים כאן האצולה של המאה ה-19, אדריכלים, חוקרים, היסטורנים, וגם המתכננים של מבנים יהודים כמו שכונת מאה שערים ומחנה שנלר".

לטענת החוקרת הרני, מעשי הונדליזם נובעים גם מכשל מהותי בחינוך בארץ: "החינוך עובד רק על מימד אחד - שירושלים היא רק יהודית. אבל היא איננה רק יהודית - ירושלים היא מה שהיא רק משום היות קונצרט רב-כלי, שמשלב את כל הדתות".

"אוהבים את הארץ". הקוסטוס פיצבלה|צילום: חדשות 2

"נזק דיפלומטי בל ישוער"

15 קברים חוללו כאן בתחילת אוקטובר, והמשטרה עצרה ארבעה בחורי ישיבה שנצפו במצלמות האבטחה. לאחר זמן קצר הם שוחררו ללא כתב אישום, לאחר שטענו שהגיעו על מנת לטבול בבור מים שנמצא בבית הקברות. "זה הסיב לנו נזק דיפלומטי בל ישוער - מדובר באנשים חשובים, בעלי ערכים באנציקלופדיות, ועכשיו כל חודש מתפרסמת כתבה בעולם שמראה קבר של אחד הגיבורים האלה מנותץ", הוסיפה הרני.

מה הפך את הר ציון למוקד הפורענות? למשטרה, שבינתיים לא מצליחה להביא את הפורעים לדין, יש הסבר: "גורמים מיליטנטיים הגיעו לכאן מיהודה ושומרון בשנתיים האחרונות, פעילים קיצוניים שהורחקו בצווי אלוף מצאו מקלט בישיבת התפוצות בהר ציון. למרבה האירוניה, הרחיקו אותם מיו"ש והביאו אותם למקום הכי קדוש ונפיץ שיש בארץ".

ישיבת התפוצות הוקמה אחרי ששת הימים על ידי הרב מרדכי גולדשטיין, שעלה מארה"ב. בהקמתה התאפיינה הישיבה ברוח סיקסטיז, כולל סמים קלים ורוקנרול יהודי. היום, ספק אם הרב הזקן שולט בנעשה בישיבה.

גולדשטיין דוחה את האפשרות שמישהו מתלמידיו מעורב במעשים. "אני לא חושב שהאופי של התלמידים היום שונה. אני לא בודק את הרקע של אף תלמיד - מי שרוצה ללמוד אני פותח לו את הדלת ומעניק לו אהבה ודאגה, לכל מי שרוצה להתקרב לאלוהים ולדת", הסביר.

כתבת אולפש על נזירים תג מחיר (צילום: חדשות 2)
תג מחיר|צילום: חדשות 2

"אוהבים את הארץ ומכבדים את היהדות"

הצעירים שהורחקו בצו מיהודה ושומרון סירבו לענות לשאלותינו בטענה שמדובר ב"ביטול תורה". הנזירים והנזירות, שספגו יריקות וכתובות נאצה, עדיין רוצים להאמין שהיהודים אינם כאלה. 

"אנחנו אוהבים ומכבדים את המסורת היהודית, אנחנו לומדים עברית לא כדי להטיף לנצרות אלא מתוך כבוד. זה לא גורם לנו לרצות לעזוב", הסביר הכומר קולינס. "אנחנו אוהבים את הארץ הזו", הוסיף הקוסטוס.

מישיבת התפוצות נמסר בתגובה: "ישיבת התפוצות שקיימת קרוב ל-50 שנה מאכלסת בקרבה כמאה תלמידים מכל קצווי הקשת הפוליטית. הישיבה מדריכה את תלמידיה לסובלנות וכיבוד הזולת ומתנערת בתוקף מכל נסיון לקשור את תלמידיה לאירועים המדוברים. הישיבה עומדת בקשר רציף עם כל הגורמים בסביבתה דואגת לפתרון בעיות בהידברות. האירועים המדווחים אירעו בשטחים שאינם באחריות הישיבה אלא באחריות רשויות החוק, והישיבה פועלת בשילוב ידיים עימם למניעת מעשים מסוג זה|.

"יחד עם זאת הישיבה מזהה נסיונות של גורמים אינטרסנטיים לקשור בין האירועים האחרונים לבין השמועות על העברת מתחם קבר דוד לידי הוותיקן לקראת ביקור האפיפיור. קבר דוד המלך משמש כבית הכנסת פעיל ומהווה מוקד משיכה לרבבות מתפללים ובלתי מתקבל על הדעת להפוך את המקום הקדוש לעם היהודי לאתר נוצרי".  

 

בהכנת הידיעה השתתפה מיכל פעילן