הדוח למען הקשישים (צילום: קובי גדעון, פלאש 90, חדשות)
מצב מדאיג, אילוסטרציה|צילום: קובי גדעון, פלאש 90, חדשות

ימים ספורים לפני ציון אירועי יום הזיכרון לשואה ולגבורה, מפרסמת הקרן לרווחת ניצולי השואה נתונים מדאיגים אודות מצבם של אחרוני השורדים של מנגנון ההשמדה הנאצי המתגוררים בארץ. כ-193 אלף ניצולים חיים בישראל, כאלף מהם הולכים לעולמם מדי חודש, יותר מ-13 אלף מדי שנה. אך הנתון המטריד ביותר מתייחס למצבם הכלכלי והנפשי של אותם ניצולים, שחלק ניכר מהם נאלץ לחיות בעוני מחפיר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

על פי נתוני הדוח, כ-50 אלף מניצולי השואה חיים מתחת לקו העוני, 60% מהם מוטרדים ממצבם הכלכלי ואף חמור מכך - אחד מכל חמישה ניצולי שואה נאלץ לוותר בשנתיים האחרונות על מזון או תרופות עקב מצוקה כלכלית. 66% מהניצולים חיים מהכנסה של 3,000 שקלים בחודש בלבד, בשל כך נאלצו יותר משליש מניצולי השואה לפנות לקרן לקבלת סיוע.

בשל הזדקנותם, הולכים וגוברים הצרכים של ניצולי השואה, אך הם מדווחים כי אינם זוכים ליחס הולם ממשרדי הממשלה שאמונים על הטיפול בהם. רבים מהניצולים חשים שהמדינה אינה דואגת להם. חלק ניכר מהם, כ-55%, דיווח כי הם אינם מרוצים מהאופן שבו מטפלת בהם הממשלה, וכי הם אינם מרגישים כל שיפור בהתנהלות מולם.

הדוח, שנתוניו מסתמכים על סקר שנערך בקרב 400 ניצולים מעלה תמונת מצב מדאיגה גם לגבי מצבם הנפשי של הניצולים, שמחצית מהם דיווחו כי הם חשים בדידות. כמחצית מהשורדים הם אלמנים, וכ-36% חיים לבד ונאלצים להסתדר בגפם. 43% מהניצולים מעידים כי הם חוששים ששואה נוספת עלולה להתרחש.

נתוני הדוח
נתוני הדוח|צילום:

הציבור הרחב משוכנע: מרבית הניצולים חיים בעוני

הציבור בישראל לא נשאר אדיש למצבם של הניצולים, ומסקר מקביל שנערך עולה שאזרחי ישראל מוטרדים מאוד מהטיפול בהם. 52% מהנשאלים בקרב הציבור הרחב העידו כי הם חושבים שרוב ניצולי השואה חיים בעוני ו-84% ציינו כי הטיפול בהם אינו טוב. למרות הבטחות משרד האוצר להוסיף תקציבים וקרנות לרווחתם, טענו 56% מהנשאלים כי לא חל שינוי בשנה האחרונה ביחס המדינה לניצולים.

החרדה הקיומית לא נעלמת גם מאזרחי המדינה שאינם ניצולי שואה - 40% מהם טענו כי הם חוששים ששואה נוספת עלולה להתרחש - נתון כמעט זהה לזה שעלה מהסקר שנערך בקרב הניצולים.

אין תמונה
יו"ר הקרן, אבי דיכטר

יו"ר הקרן: "הדאגה לרווחת הניצולים - משימה לאומית"

למרות הנתונים המדאיגים, הביע אבי דיכטר, יו"ר הקרן לרווחת ניצולי השואה, תקווה שפעולות הממשלה יביאו לשינוי משמעותי במצבם הכלכלי. "אנו מסיימים תכנית חומש, 'המאמץ האחרון', להתאמת המענים והמשאבים הנדרשים לשנים הקרובות לניצולים החיים בישראל. כוונת משרד האוצר להקצות מיליארד שקל לניצולים היא סנונית ראשונה שאנו מקווים שתבשר על בוא האביב", הדגיש דיכטר.

"אנו מלאי תקווה שהכסף יעבור לניצולים במהירות וביעילות האפשרית", הוסיף יו"ר הקרן. "איננו רוצים ניצולים שימותו בכבוד, אלא ניצולים שיחיו בכבוד בשנים האחרונות לחייהם. המשימה של הקרן, של הממשלה ושל החברה הישראלית היא משימה לאומית מהמדרגה הראשונה וחלה עלינו החובה לדאוג לרווחת הניצולים עד יומם האחרון".

רוני קלינסקי, מנכ"ל הקרן לרווחה לנפגעי השואה, הוסיף: "החל משנת 2015 כמות הניצולים החיים בישראל יורדת, בעקבות מותם של כ-13 אלף ניצולים מידי שנה, ועל אף הצטרפותן של אוכלוסיות חדשות. הגידול בצרכי הניצולים יימשך עד שנת 2015, וזו תקופת זמן קריטית בה הקרן צופה גידול בפניות. חלון ההזדמנויות של חמש השנים הקרובות הולך ונסגר, וכעת, עלינו לרתום את כלל הנוגעים בדבר לכדי פעולות ממשיות למען חיים בכבוד של ניצולי השואה בישראל".

יו"ר השדולה למען ניצולי השואה בכנסת ח"כ יפעת קריב ממפלגת יש עתיד, ששריה אחראים לטיפול בניצולי השואה, טענה בתגובה לדוח כי ניתן להבחין בשיפור במצב הניצולים ביחס לשנים עברו. "בשבוע הבא תובא לאישור הממשלה תכנית לאומית לסיוע לניצולי שואה שכוללת פעולות משמעותיות במישורי התקציב, הרווחה וצמצום הבירוקרטיה במטרה להקל ולשפר את תנאי הניצולים", טענה קריב. "משרד האוצר לוקח אחריות ויעביר לניצולים את הכספים והשירותים באופן ישיר ולא דרך גורמים מתווכים".