1,500 יצירות אמנות שגנבו הנאצים מיהודים ונמצאו לאחרונה בדירה במינכן שבגרמניה עוררו מחדש את השיח על הערך האמנותי הרב שלהן, והאפשרות שחלקן יוחזרו ליורשים המקוריים שלהם - שאולי גרים היום בישראל או במדינות אחרות.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"יש עוד מאות אלפי יצירות אמנות שחבויות אי שם ולא יודעים על קיומן", אמר לחדשות 2 Online יריב אגוזי, מרצה לביזה האמנותית של הנאצים בשואה, שטוען כי היורשים המקוריים יכולים להחזיר לבעלותם את התמונות.
"יש ניצולים רבים שמחפשים אוספים שנגנבו", הוסיף. "מספיק שיש צילום של אמא או סבתא בתקופה ההיא כשעל הקיר רואים תמונה של פבלו פיקאסו למשל - ניתן לתבוע את הרשויות באירופה שבבעלותן התמונות". אגוזי ציין כי יותר קל להוכיח בעלות על תמונות - שלעתים יוצרו במהדורה יחידה, מאשר למשל שטיחים או כלי נוי שיוצרו בכמויות גדולות.
לטענתו, החקיקה בנושא מתקדמת והרבה יותר קל להוכיח בעלות מאשר בעבר. "יש כמה משפטים בנושא שמתנהלים היום באירופה", סיפר. "אני מאמין שחלקן יוחזרו, אבל בטוח שהן צריכות להיות מטופלות".
"יש להעביר היצירות למקום מבטחים"
ד"ר בתיה ברוטין, חוקרת אמנות שואה והנצחה באנדרטאות בארץ ובעולם, אמרה כי יצירות האמנות מהתקופה יכולות ללמד על החברה והרעיונות בתוך החברה. "הציירים הם בדרך כלל השופר של החברה", אמרה ברוטין, שעומדת בראש התכנית להוראת השואה בחברה הישראלית במכללה האקדמית בית ברל.
היא ציינה כי האוסף שנמצא יכול לגלות "עולם ומלואו", וכי יש ליצירות ערך ועוצמה אמנותית רבה מאוד. "יכול מאוד להיות שיש שם יצירות אמנות שלא יהיו להן דורש כי כל המשפחה נספתה בשואה, אבל יכול להיות שהיורשים יידרשו את היצירות", היא העריכה. בכל מקרה, יש לטענתה לדאוג שהן יגיעו ל'מקום מבטחים' - בדמות מוסד אומנותי שיכיר בערך שלהן ויוכל להציגן.
בדירת הקשיש: פיקאסו, שאגאל ועוד
היצירות הגנובות, של מיטב האמנים המודרניים, נמצאו בדירה של קשיש בן 80 במינכן והן מוערכות בשווי מיליארד אירו. לפי הדיווח במגזין הגרמני "פוקוס", היצירות נלקחו כבר לפני שנה וחצי למחסן מאובטח במכס של מדינת בוואריה - אך הרשויות בגרמניה שמרו על כך בסוד, מחשש לסיבוכים דיפלומטיים ומשפטיים.
בדירה נמצאו באנדרלמוסיה בין היתר ציורים של פבלו פיקאסו, אנרי מאטיס, מארק שאגאל, פול קלה, אוסקר קוקושקה ומקס ליברמן. חלק מהציורים הוחרמו מאספנים בשל היותם יהודים, ויצירות אחרות נלקחו לאחר שהוגדרו על ידי הנאצים כ"אמנות מנוונת".
את הציורים רכש בשנות ה-30' וה-40' של המאה שעברה סוחר אמנות בשם הילדברנד גולריט. בנו, קורנליוס, שחי לבדו בדירה, התפרנס ממכירת כמה מהיצירות. הוא עורר את חשדם של חוקרי המכס הגרמנים במהלך נסיעה ברכבת לפני כשלוש שנים, ומאוחר יותר נפתחה חקירה נגדו בחשד להעלמת מס. על פי הדיווח, גם אחרי הפשיטה הספיק הבן למכור במכירה פומבית ציור אחד - יצירה מאת מקס ליברמן בשווי 864 אלף אירו.
לא מן הנמנע שבין מאות היצירות יש גם כמה שלא היו מוכרות לחוקרי האמנות. במגזין דווח כי בין היתר התגלה בדירה דיוקן אישה לא מוכר שצייר האמן הצרפתי אנרי מאטיס. הרשויות אישרו להיסטוריון אמנות מברלין לבחון את היצירות ולהעריך את שוויין.