הרבנות נגד עובדים לא יהודים: בעלי המסעדות שנאנקים תחת יוקר המחיה ודרישות רגולציה, הופתעו לאחרונה מדרישה יוצאת דופן של הרבנות שלא להעסיק "גויים" במטבח, אם ברצונם לקבל תעודת כשרות.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
לא ברור עד כמה הדרישה הזאת חוקית, אך היא הולכת ותופסת אחיזה ביותר ויותר ערים בתקופה האחרונה. בית קפה בתל אביב פיטר לאחרונה עובד ערבי בטענה שהרבנות אוסרת על העסקת גויים במקום. הרבנות הכחישה את הדרישה, אך נציגי מועצות דתיות אמרו לנו מסרים דומים כאשר נעשתה אליהם פנייה מטעם חדשות 2 בבקשה לקבלת תעודת כשרות רגילה.
בשיחה עם נציג המועצה הדתית בבית שמש, נאמר לבעל מסעדה: "גויים אצלנו לא עובדים במטבח החם. אין בישול עכו"ם (עובדי כוכבים ומזלות). אתה יודע, עובד גוי על בשרים ממול זה מרתיע, זה דוחה קליינטים".
בשיחה עם נציג המועצה הדתית ברחובות, נאמר לחדשות 2 כי ניתן להעסיק עובדים ערבים "רק בשטיפה", גם אם הם כבר מועסקים במסעדה. "גם בכשרות רגילה אנחנו מאוד מקפידים על זה. אצלנו כל המסעדות, בעזרת השם, עובדים יהודים רק. יש ערבים בניקיון אבל לא יותר מזה", אמר הנציג.
מעסיק עובד גוי "יצטרך השגחה צמודה גם בכשרות רגילה"
נציג המועצה הדתית בצפת הבהיר כי בעל מסעדה ש"יעסיק עובדים גויים יצטרך השגחה צמודה גם בכשרות רגילה". כלומר, בעל מסעדה שיעסיק גוי יידרש להעסיק במקביל עובד כשרות "שיהיה איתו כל היום". כאשר התלונן בעל המסעדה על ההחלטה, ענה לו הנציג: "אל תעסיק אותם, מה אני אעשה".
בכל המקרים הנימוק היה הלכתי כמובן, אלא שההלכה מאפשרת בישול על ידי גוים בתנאים מסוימים. הגישה של המועצות הדתיות היא ככל הנראה החמרה שמקורה בתחרות עם הכשרויות הפרטיות, שהופכות יותר ויותר פופולאריות. "בירושלים אנחנו מעדיפים שזה יהיה בלא שום עובד שאינו יהודי", הסביר נציג כשרות "בית יוסף". "אתה יכול להחזיק שם ערבי אבל בכל מהלך התפקוד של להכניס אוכל לסיר או להדליק את האש יהיה יהודי, כי זה קריטריון הלכתי - זה לא חס ושלום קריטריון גזעני או משהו".
הבד"ץ הפרטי של בית יוסף, מייסודו של הרב עובדיה יוסף, הוא בין הראשונים להחמיר, זאת על אף פסיקותיו המקלות של הרב עובדיה יוסף עצמו. הדרישה של בד"ץ "בית יוסף" היא חד משמעית: "אנחנו נורא מעדיפים שלא יהיה עובד ערבי, ואפשר למצוא פה היום עובדים יהודים - השוק היהודי משווע לעבודה ברמה מטורפת", אמר נציג של הבד"ץ.
שוק הכשרות נשלט היום למעשה על ידי הכשרויות הפרטיות, הלא ממלכתיות, ועל ידי רבני ערים, שאינם סרים למרות הרבנות הראשית וכל אחד פוסק כרצונו. "רב העיר יכול לדרוש דברים שהוא רוצה. הוא רוצה שכל הבישולים יהיו מרן הבית יוסף, זאת אומרת שגם הנחת התבשיל תיעשה על ידי יהודי", ציין נציג המועצה הדתית באשקלון.
מהרבנות הראשית לישראל נמסר בתגובה: "ספר נוהלי הכשרות נוסח בקדנציות של רבנים ראשיים קודמים. עם כניסתם לתפקיד, לפני כחמישה חודשים, הורו הרבנים הראשיים הנכנסים להקים צוותים לבחינת נוסחי נהלי הכשרות ואופן יישומם והדבר נמצא בעיצומו של התהליך."
מבד"ץ בית יוסף נמסר בתגובה: "הדרישות של מפקחי בד׳ץ בית יוסף הינם על פי הנחיות הכשרות והפסיקה של מר׳ן הרה׳ג עובדיה יוסף זצ׳ל שמבוססים על הלכה בלבד ובשום אופן לא משיקולים אחרים".