הרוחות במגזר הערבי לוהטות מאז רצח הנער הפלסטיני מוחמד אבו חדיר: הצעירים יוצאים להפגנות, ומעצר החשודים היהודים ברצח רק התסיס עוד יותר את השטח. עדיין לא ברור לאן כל זה הולך - אבל למרות מאמצי ההרגעה, בכירים בהנהגת המגזר ומומחים מסכימים שתסריט של אינתיפאדה שלישית הוא לא דמיוני.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
במשטרה אמרו היום (ב') כי מתחילת האירועים נעצרו כ-80 בני אדם החשודים בידויי אבנים, הצתת פחים, תקיפת שוטרים וירי זיקוקים. 50 מהחשודים הובאו לדיון בהארכת מעצרם בבתי המשפט בנצרת, חיפה ועכו.
בוועדת המעקב העליונה של ערביי ישראל קיימו אתמול ישיבה בהמשך להתפתחויות האחרונות והחליטו לערוך מחאה ביום שישי. שם טוענים כי הפגנות הן זכות לגיטימית של האוכלוסייה הערבית - אך הדגישו שהם מגנים אלימות מכל סוג, גם בהפגנות.
"התקוממות אמיתית היא עניין של זמן"
"המשטרה מתייחסת אלינו כבעיה ביטחונית ולא כאל אזרחים שזכותם להפגין", הסביר איימן עודה, מזכ"ל חד"ש וחבר בוועדת המעקב העליונה, בשיחה עם חדשות 2 Online. "כשאנשים מהימין מפגינים אז מטפלים בהם בכפפות של משי, אבל כשערבים מפגינים אנו רואים שהמשטרה מטפלת בזה אחרת".
למרות הקריאה להפגנות ללא אלימות, הם מודעים לכך שיש התלהמות גדולה בפייסבוק, גם מצד צעירים ערבים שרוצים לפרוק את התסכול הרב שלהם. "אין ספק שאנחנו הגוף הלגיטימי, אבל בעידן של פייסבוק לפעמים מתארגנות קבוצות קיצוניות. כל צעיר בגיל 13 ו-15 יכול לכתוב חופשי וכך הם מתארגנים", טוען עודה. לדבריו, לאור ההתפתחויות האחרונות, "התקוממות עממית" היא רק עניין של זמן, ושהסיבה האמיתית לכך היא החנק הכלכלי שבו חיים ערביי ישראל.
לדברים הללו הצטרף גם פרופ' עזיז חידר, סוציולוג שמתמחה בחברה הערבית בישראל, שהדגיש כי החנק הכלכלי בשנים האחרונות הגיע לנקודת רתיחה - והתפרץ עם רצח הנער, שהוא מבחינת "הקש ששבר את גב הגמל".
קריאה במגזר להחרים סחורה יהודית
"זה יכול לצאת משליטה", ציין חידר בשיחה עם חדשות 2 Online. לטענתו, המצב הכלכלי מוביל, כמו תמיד, לשיא ברצון לצאת לרחובות מצד הצעירים הערבים. "זה גם יכול להגיע לאינתיפאדה שלישית, אבל זה קשור להתנהלות של כוחות הביטחון".
לדברי פרופ' חידר, המצב בעייתי כפליים: הסוחרים הערבים עמם שוחח חיידר הביעו בפניו חשש ממצב בו יהודים יפסיקו לקנות אצלם, וזה יפגע להם בפרנסה. "רוב הערבים כבר יודעים שהם חייבים לחיות את החיים המשותפים שקשורה לתלות הדדית", הוא הוסיף. למרות זאת, רק בימים האחרונים הבחין בקריאה בפייסבוק "לא לקנות סחורה יהודית".
"אף אחד עוד לא יודע מה יקרה אבל הרוחות סוערות באוכלוסייה הערבית והצורה שבה הממשלה על זרועותיה כולל המשטרה מנהלת את העניין מלהיבה את הצעירים עוד יותר", קבעה עאידה תומא-סולימאן, מנכ"לית נשים נגד אלימות ועורכת ראשית של עיתון "אלאיתחאד", בשיחה עם חדשות 2 Online.
"צריך להכות בגילויי הגזענות"
לדבריה, הצעירים הערבים לא יבצעו מעשה נקם כמו רצח הנער, אך הם מרגישים מתוסכלים מאוד ומוציאים את זעמם בעימותים, בהם נפגעו שוטרים ואזרחים במהלך סוף השבוע. היא הצביעה על ההסתה נגד המגזר הערבי כמניע המרכזי להתלהטות הרוחות: "צריך להכות ביד קשה בכל גילויי הגזענות ובקבוצות תג המחיר, קשה לי להאמין שלשב"כ אין קצה חוט".
ומתי כל זה התחיל? "מי שעוקב אחרי ההתפתחויות באוכלוסייה הערבית בשנה האחרונה יודע שמשהו מתפתח, יודע שהתסכול הולך וגובר. הצעירים כבר רואים שדוחקים בהם הצדה. דוחקים בהם לכיוון של הוצאה ממעגל האזרחות", מסבירה תומא-סולימאן.
לא ברור עדיין לאן יתפתחו המהומות, אך החשש מפני הסלמה לאחר המאורעות האחרונים - רצח מוחמד אבו חדיר, פענוח רצח שלי דדון, וחטיפתם ורציחתם של נפתלי פרנקל, גיל-עד שער ואייל יפרח - מגביר עוד יותר את המתיחות בין הציבור היהודי לציבור הערבי. רבים חוששים שהמצב יכול להידרדר אפילו עוד יותר.
לפניות לכתב: Matanh@ch2news.tv