האם מותר לשירות בתי הסוהר להתנהג כמו חברת כוח אדם, לספק עצירים ועובדים לחקלאות - ולקבל על כך כסף? מתברר שזה בדיוק מה שקרה בכלא קציעות שבדרום, כשמאה עצירים מסודן ואריתריאה הכלואים במקום, יצאו מדי בוקר לשדות החקלאיים המשוועים לידיים עובדות.
בעוד שחקלאי הערבה נאבקים מדי יום בפקחי משרד הפנים שבאים לגרש פועלים זרים, ביישובי פתחת ניצנה קיבלו החקלאים מהמדינה סיוע מפתיע. העצירים שעסקו בעבודות חקלאות באזור היו נתונים תחת פיקוחם הבלעדי של החקלאים, אשר חויבו לספק להם שתייה ומזון.
שירות בתי הסוהר גבה מהחקלאים 13 שקלים ושמונים אגורות עבור כל שעת עבודה של עציר, כאשר "דמי טיפול" של 7 אחוזים מנוכים מהתשלום. לכלא עצמו הועברו 12 שקלים ותשעים אגורות. יש לציין כי שכר המינימום במדינת ישראל הוא עשרים שקלים ושבעים אגורות לשעה - גם לעובדים זרים. "שירות בתי הסוהר תפקד כחברת כוח אדם", אמר תום מהגר מארגון "קו לעובד" בשיחה עם חדשות 2, "במקום לדאוג לזכויות ולאינטרסים של האסירים הוא דאג לאינטרסים של גורם פרטי".
לפני חודש ברחו שני עצירים שעבדו בחממה
הסדר זה נשמר הרחק מעיני הציבור, בין היתר כדי למנוע ביקורת מצד ארגוני זכויות האדם. "התשלום היה עבור שירות בתי הסוהר", סיפר לחדשות 2 אחד החקלאים שהיו מעורבים בעסקה. "הם קראו לזה שכר אסירים", הוסיף החקלאי. דבר נוסף שהוסתר עד עכשיו בחדרי חדרים הוא אירוע בו הצליחו שני עצורים להימלט לפני חודש מהחממה בה עבדו, דבר שגרם להפסקה זמנית של הפרויקט.
משירות בתי הסוהר נמסר בתגובה כי השוהים הועסקו במסגרת שיקום קבוצתי. "הדבר נעשה בהתאם לכל החוקים ונהלים, במטרה לסייע לשוהים בהיבט ההומאני. העסקה במתכונת זו מלווה במתן תגמול הנהוג במקרים דומים על-פי החוק", נכתב בהודעה.