ועדת הרווחה של הכנסת דנה היום בהצעת חוק שתאסור על העסקת דוגמניות הסובלות מתת משקל. את הדיון העברנו בשידור חי. את החוק יזמו חברי הכנסת רחל אדטו ודני דנון. ההצעה כבר עברה בקריאה ראשונה, ובתום הדיון החליטו חבריה לאשרה לקריאה שנייה ושלישית.
הדוגמנית עדי נוימן שהשתתפה בדיון, הביעה תמיכה בחוק אך הסתייגה מהנוסח הקיים. לדבריה, המערכת לפיה יבחנו את תקינות משקלן של הדוגמניות אינה נכונה. "יצא לי לראות סביבי הרבה אנשים יורדים במדרון הפתלתל הזה", אמרה נוימן.
"הבעיה שלי עם החוק זה איך מגיעים ל-BMI", הוסיפה. "לפי המערכת הזו אני בתת משקל. המדד הוא לא אמיתי". לדבריה, "רוב הבנות ובני הנוער שיש להם מושאים להערצה, לא יודעים את השם של הדוגמנית, הם יודעים את השם של אנג'לינה ג'ולי".
גורמי המקצוע בדיון תמכו נלהבות בהצעה. ד"ר יצחק וורגפט, ראש העמותה הישראלית לטיפול בהפרעות אכילה, אמר כי "במעבר בין 18.5 BMI (כלי עזר להערכת תקינות משקל הגוף) ל-17.5 BMI מוכפל הסיכוי לשברים בגוף. אחוז הסיכוי לפגיעה בפוריות מוכפל. יש עשרות מחקרים שמראים שכשאנו מראים תמונות של דוגמניות רזות לנערות ונשים צעירות, הן מיד משוות את עצמן. זה מנגנון השוואה. והתחושה הראשונה היא 'אני לא בסדר והדרך שלי לתקן את זה זה לרדת במשקל'".
צלם האופנה עדי ברקן שמקדם את ההצעה תקף את סוכנויות הדוגמניות ואמר "עדי נוימן שייכת ל-10%-15%שבזכות גנטיקה הן רזות. אבל אנחנו מדברים על מי שרואה אותה ורוצה להיות כמוה אבל לא יכולה בגלל מבנה הגוף. מאוד חשוב לשמוע את סוכני הדוגמניות משקרים לכם בעיניים, אומרים שאין הפרעות אכילה, שהם אף פעם לא אמרו לדוגמנית 'תורידי 4 קילו'".
לדבריו התנגד הסוכן רוברטו בן שושן. לדבריו, "המטרה של הצעת החוק ראויה. אבל השתמשו בענף הדוגמנות כי הוא לא יכול להגן על עצמו. אני חושב שכולם הם מודלים לחיקוי. גם ח"כ אדטו נראית לי רזה מאוד וגם היא מודל לחיקוי. כולם צריכים להיבדק: זמרים, שחקנים, חברי כנסת וכל איש ציבור שיכול להיות מודל חיקוי. אם כולם יעברו את אותה בדיקה, החוק לא יפלה לרעה את הדוגמניות".
"הבנות והבנים שרוצים להיות מפורסמים לא רוצים להיות דוגמנים, תצאו מהסרט הזה", הוסיף בן שושן. "כוכבי ריאליטי, מפורסמים למיניהם, צריכים לעבור את אותה בדיקה כדי שזה יהיה אפקטיבי". ח"כ אדטו הגיבה לדבריו: "חברי הכנסת הם לא מודל לחיקוי יופי. זה לא לעניין. אנחנו לא שופטים דוגמניות ולא שופטים את המקצוע הזה. בנות לא רוצות להיות שחר פאר, הן רוצות להיות דוגמנית יפה שיכתבו עליה בעיתון". בשלב זה הדיון הפך סוער ובן שושן עזב את החדר.
נציגת משרד המשפטים בדיון הבהירה כי "המטרה היא מטרה חברתית ראויה", אך הסבירה שבעיות החוק כפי שהוא מנוסח עכשיו הן שהוא פוגע בחופש העיסוק של הדוגמנים והדוגמניות - כמו גם בחופש העיסוק של הסוכנויות השונות "בכך שהמחוקק מתערב בדרך העבודה שלהן".