הקרב על הרבנות הראשית מגיע היום לקו הסיום. אחרי שנשרו ארבעה מועמדים ברגע האחרון, שישה פתקים מוצבים היום מאחורי הפרגוד לבחירתם של 150 חברי הגוף הבוחר. שלושה מועמדים נותרו למשרת הרב הראשי הספרדי ושלושה נוספים לתפקיד הרב הראשי האשכנזי. אחרי שייבחרו השניים - מה יהיה תפקידם ואיך הם ישפיעו על חיינו? זיו מאור, דובר הרבנות הראשית, מסביר.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מה תפקיד הרב הראשי? מהן הסמכויות שיש בידי הרב הראשי?
הרבנים הראשיים לישראל עומדים בראש מערך שירותי הדת של מדינת ישראל, בהיבטיו הדתיים וההלכתיים. בין הנושאים עליהם מופקדת הרבנות הראשית על פי חוק: אחריות הלכתית על המעמד האישי, כשרות, הסמכת רבנים ודיינים ועוד. כמדינה יהודית, חלק מהפעילות של המדינה בנושאים אלו נעשה על פי ההלכה. סמכות הפסיקה ההלכתית בשאלות שעולות בעניינים אלה מסורה לרבנים הראשיים, בשיתוף מועצת הרבנות הראשית.
מה ההבדל בתפקידים של כל אחד מהרבנים?
לשני הרבנים הראשיים יש שני תפקידים שונים עם שתי סמכויות שונות: האחד מכהן כנשיא מועצת הרבנות הראשית לישראל - מעין "כנסת" הלכתית של שירותי הדת המונה 17 רבנים חשובים (ובתוכם הרבנים הראשיים). בתור נשיא המועצה יש לרב הראשי את הזכות לקבוע את סדר היום ולנהל את הישיבות. הרב הראשי השני מכהן כנשיא בית הדין הרבני הגדול, ומשכך יש לו סמכות שיפוטית גבוהה. מכוח תפקיד זה הוא יכול להשפיע על המדיניות בעניינים שבסמכות בית הדין, כמו גירושין, בירור יהדות ועוד.
איך נראה סדר היום שלהם?
בנוסף לפגישות שוטפות, ישיבות מועצה ומענה לשאלות הלכתיות, הרבנים מקדישים זמן רב להרצאות ושיחות עם קהלים שונים ומגוונים מכל חלקי האוכלוסייה. הרבנים הראשיים שמסיימים היום את תפקידם הרבו להרצות בפני חיילים. מלבד ביקורים באירועים ממלכתיים, הקפידו הרבנים היוצאים להגיע לשבעה של משפחות שכולות שאיבדו יקיריהן בטרור או במלחמה והשתדלו להרבות להגיע לשמחות אליהן הוזמנו.
חלק חשוב אחר הוקדש לפגישות במסגרת המועצות הבין-דתיות הפועלות ברבנות, המפגישות בין ראשי כלל הדתות במדינת ישראל. בתיווך מנכ"ל הרבנות, התקיימה גם תקשורת ענפה עם ראשי דתות ברחבי העולם, כגון האפיפיור וראש הכנסייה האנגליקנית. תקשורת בין-דתית זו נושאת פירות חשובים בהגנה על הקהילות היהודיות בעולם, מלחמת הכנסיות באנטישמיות ובהיבטים נוספים.
כיצד החלטות הרבנות משפיעות על חיי היומיום של כולנו?
מועצת הרבנות הראשית מפעילה ועדות משנה שכותבות ומרעננות נהלים בעניינים הנוגעים לכלל הציבור: נישואין, גירושין, ברית מילה, כשרות ועוד. ההחלטות ההלכתיות והמנהליות שמתקבלות במועצה מתבצעות במועצות הדתיות ברחבי הארץ, ומהוות את הבסיס לשירות שמקבל הציבור הרחב בעניינים אלה.