ילדים, כך אומרים, זו שמחה - אבל היכן באמת הם הכי מאושרים? דוח המבוסס על נתונים שאספו האו"ם וארגון הבריאות העולמי דרג את ישראל במקום ה-45 ברשימת מדינות העולם הנחשבות לטובות ביותר לגדל בהן את בני הדור הבא. את הפרטים הביא כתב "ידיעות אחרונות", דניאל אדלסון.
באופן לא מפתיע, גרפו את שלושת המקומות הראשונים ברשימה מדינות סקנדינביה - ונועלות אותה, בתחתית, מדינות אפריקה. הדירוג הבינלאומי נקבע לפי פרמטרים של רמות ההשכלה והשכר באותם המקומות ולאיכות הבריאות של הנשים שם והאמהות - בהסבר שיש להם השפעה ישירה על מצב רוחן ועל התנאים שבהם הן מגדלות את ילדיהן.
הדוח חילק את ארצות העולם לשלוש קטגוריות - מדינות מפותחות, מדינות פחות מופתחות והמדינה הכי פחות מפותחות. ישראל ממוקמת בשנייה מבין אותן הקבוצות. באותו ה"בית" היא גרפה את המקום השני, אחרי קובה. אחריה דורגו ברבדוס, מונגוליה, קוריאה הדרומית, ברזיל ודרום אפריקה.
מיקום בינוני גם בהיקף התמותה מסיבוכי הריון
אז איפה בכל זאת הכי טוב לגדל ילדים? לפי ממצאי הדוח, זוכה למקום הראשון נורווגיה - ואחריה, בסדר יורד: איסלנד, שוודיה, ניו-זילנד ודנמרק. במקום ה-10 ממוקמת גרמניה, ואחריה הולנד, גרמניה, צרפת וספרד. את הרשימה נועלות תימן ואפגניסטן ובתחתית - ניז'ר שבאפריקה, מדינה מוכת רעב ועוני.
באשר למצב הנשים והאמהות, נמצא כי בישראל מתה אחת מכל 5,100 יולדות בגלל סיבוך בהריון - זאת, בעוד שבארצות הברית עומד אותו הנתון על אחת מכל 2,100 נשים. באפגניסטן, לעומת זאת, נרשם שיעור תמותה גבוה למדי של כל יולדת אחת מבין 11.
הנתונים על היקף תמותת פעוטות מתחת לגיל 5 מלמדים על כך שבישראל הולכים לעולמם כל חמישה מבין 1,000 ילדים בטווח גיל זה. באיסלנד נרשמים רק שני מקרי מוות מתוך קבוצה זו ובסומליה - 180.
תוחלת המחייה של נשות ישראל נקבע על גיל ממוצע של 84 שנים. ביפן, לעומת זאת, חיות הנשים 87 שנים ובאפגניסטן - 49 בלבד. נשות אוסטרליה ואיסלנד משכילות יותר ממקבילותיהן הישראליות - והן מקדישות 20 שנים מחייהן ללימודים, לעומת 16 בארץ. בניז'ר נקבע נתון זה על ארבע שנים בלבד.
וכמה מרוויחות הנשים - לעומת הגברים? מהדוח עולה כי שכרו של הישראלי גבוה בשיעור של 56% מאשר של האישה. בנורווגיה, לשם השוואה, עומד הפער על 30% יותר לטובת הגברים ובירדן - 500%.