כוונת גורמים במצרים להשחית את "אנדרטת העשרה" שהוקמה בסיני לזכר 10 חללי צה"ל עוררה זעם בקרב המשפחות השכולות ששמות יקיריהן מונצחים במקום וגררה הדים גם בקהיר. לפי התכנית, מתכננים אנשי "תנועת המהפכנים" בחצי האי לפגוע במצבת הזיכרון הממוקמת בחוף הים של חבל ימית ההרוס ולצבוע אותו בגווני דגל מצרים ב-25 באפריל - יום השנה ה-30 לנסיגת ישראל מסיני.
בעקבות פרסום הפרשה בחדשות 2 באינטרנט, פנו קרובי ההרוגים המונצחים באנדרטה ובני משפחתו של המתכנן למשרד החוץ, בדרישה להעלות את הנושא מול שלטונות מצרים ולמנוע כל ניסיון לפגוע במצבת הזיכרון. התחייבות קהיר לשמור על שלמות אתר ההנצחה עוגנה בהסכם השלום בין שתי המדינות.
גורם במשרד החוץ אמר כי הוא ואנשיו "בודקים את הסוגיה מול הרשויות במצרים, במטרה להבטיח שיעשו שם כל מה שנדרש כדי להבטיח את שימור האנדרטה". הוא ציין כי לאורך כל השנים, הקפידו הדיפלומטים הישראלים בקהיר להגיע למקום כדי לוודא במו עיניהם כי מצבת הזיכרון אכן נשמרה בשלמותה.
אלא שהשינויים שהתרחשו באזור בשנה האחרונה והעוינות המופגנת במצרים כלפי ישראל העלו גם בקרב אותו הגורם את החשש כי בצל חוסר היציבות בשכנה מדרום, יהיה מי שייראה במצב חלון הזדמנויות לבצע את זממו ולהשחית את האתר. "יש לנו קשרים טובים מול הרשויות במצרים, ולכן נעלה את הנושא הזה לדיון מולן", הוא אמר - אך הדגיש: "שורר שם כעת מצב אחר ממה שהיינו רגילים אליו, במיוחד בסיני - שאת מה שקורה שם ניתן לכנות תוהו ובוהו".
הגורם הביע חשש כי "כמו שדי בבדואי אחד שיביא לפיצוץ צינור הגז הטבעי לישראל, כך עלול להיות המצב שיידרש כדי לפגוע באנדרטה - אם וכאשר יהיו מעוניינים שם בכך. זה כמובן לא יהיה קשור להנהגת מצרים, אבל מספיק פורע חוק אחד כדי לגרום לנזק".
כלי התקשורת במצרים עסקו בפרשה גם היום, אחד מהם ציטט דברים שאמר מוחמד הינדי - יוזם השחתת האנדרטה. "ב-25 באפריל אנו נהפוך את הסלע הזה, סוף כל סוף, לסמל מצרי", הוא הבהיר בריאיון עמו. "הכל ייצבע כמו דגל מצרים. אין שום סיבה לכבד את זכרם של חיילים ששדדו ממצרים את סיני שלא כדין".
בדיווח תוארה גם חזות האנדרטה - כפי שלפחות היא נראית מצדו המצרי של הגבול. "היהודים ציירו על הסלע הזה אישה ערביה שנראית כשהיא רצה לכיוון הים, כסמל לכך שהערבים צריכים לפחד מהם. הם עיצבו אותו בצורה כזו שתהיה זהה למפה של פלסטין הכבושה כולה".
האנדרטה שבלב הפרשה נבנתה ב-1971 בקרבת מושב נתיב העשרה במיקומו הראשון - באזור שכונה אז חבל ימית. מאוחר יותר, אחרי פינוי סיני, הוא העתיק את מקומו לאתרו הנוכחי - בגבול רצועת עזה, ומנציח בשמו את עשרת הנופלים.
את מצבת הזיכרון המרשימה בנה הפסל מרדכי כפרי. אלמנתו, רחל, קיבלה אתמול בזעם רב את הידיעה על הכוונה לפגוע בה: "אני מתנגדת לכך בכל תוקף. זה מרגיז אותי ובכוונתי לפנות למשרד החוץ כדי למנוע את המהלך הזה".
כפרי סיפרה כי בעלה המנוח השקיע מאמץ רב ביצירת האנדרטה: "במשך יותר מחודש הוא עבד עליה. מכיוון שזה היה רחוק, הוא שכר לו בית במושב דקלה (שפונה מחבל ימית) והביא לשם את כל כלי העבודה שלו. אני ראיתי את הפסל הזה בפעם האחרונה כשהוא היה שם. נסעתי לבקר אותו בטרמפים שלקחתי מעזה אל תוך חבל ימית".
"אם רק ייעזו לעשות משהו - אתבע את המצרים"
בקרב המשפחות השכולות שיקיריהן מונצחים באנדרטת העשרה קיבלו בתדהמה ובזעם רב את ההתפתחויות. ליה נודל, אחותו של ישראל נודל ז"ל שנספה באותה התרסקות פעלה במשך זמן רב לנסות ולהביא להעברת מצבת הזיכרון לשטח ישראל - מאמצים שלא נשאו פרי.
"לשמוע שזה מה שהם מתכוונים לעשות גורם לי לצמרמורת בכל הגוף", היא סיפרה. "כ-10 שנים אחרי פינוי סיני ארגנו במאמץ רב ביקור של המשפחות השכולות שם. אז ראיתי צלב קרס על האנדרטה. המצרים ניסו להסיר חלק מהם ולא הצליחו, אז חלק מהם הושלמו לריבועים כדי לטשטש את הסמל".
בעקבות זאת, פתחה נודל במאבקה. "המחשבה על כך שהמצרים מתכוונים להשחית את האנדרטה הזאת, שיש לה עבורי משמעות מיוחדת לזכרו של אחי, פשוט לא תאמן", היא סיפרה בזעזוע - והזהירה: "אסור להם בשום פנים ואופן לגעת בה. אם הם רק ייעזו לעשות משהו אני מודיעה שאתבע את המצרים וכמובן שאיידע את כל המשפחות בהתפתחויות".