אופניים חשמליים (ארכיון) (צילום: או ירוק, חדשות)
משרד התחבורה יחמיר העונשים, ארכיון|צילום: או ירוק, חדשות

התכנית למאבק בתאונות האופניים החשמליים: אחרי הביקורת שהושמעה נגד אזלת היד בטיפול בסכנת האופניים החשמליים והקריאות לשינוי חקיקה, משרד התחבורה מציג הערב (רביעי) שורת צעדים שנועדו להגביר את בטיחותם של הרוכבים והעוברים ושבים. בין היתר, תוגבר האכיפה, יוחמרו הקנסות ויהיה פיקוח הדוק יותר על כשירות הרוכב והכשרתו.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

ההחלטות התקבלו במהלך ישיבה שקיים היום שר התחבורה ישראל כ"ץ בלשכתו בירושלים בהשתתפות מנכ"לית משרד התחבורה קרן טרנר, היועצת המשפטית של המשרד, מלי סיטון, המדען הראשי, שי סופר, מנכ"לית הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, רחל טבת ואנשי מקצוע נוספים. מעבר לפעולות האכיפה והפיקוח, במשרד הודיעו שיפעלו להסדיר את פעילות הרכיבה והבטיחות של הרוכבים, לצד הגברת הסברה נרחבת בקרב הרוכבים וההורים.

רוכבי האופניים החשמליים מתחלקים כיום לשני סוגים: אלו המחזיקים ברישיונות נהיגה לכלי רכב דו-גלגלי או רכב פרטי, ותלמידים בני 16 הנמצאים בהליך של לימוד תיאוריה בבתי הספר השונים. על פי התכנית החדשה, החל מ-1 בינואר הקרוב יחויבו תלמידים אלה לעבור קורס מיוחד הכולל בחינה, שבסופה יקבל התלמיד אישור כשירות נהיגה לרוכב אופניים. הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים תהיה אחראית על הכשרת התלמידים בבתי הספר.

התכנית החדשה כוללת גם ענישה חמורה יותר לנערים מתחת לגיל 16 שייתפסו רוכבים על אופניים חשמליים. הסנקציה המרכזית שתוטל עליהם -  דחיית מתן רישיון הנהיגה בשנה. בנוסף לכך, הוחלט על קביעת קנס של 10 אלפים שקלים לכל מי שהיה מעורב בשינוי מבנה האופניים או בהורדת מגבלת המהירות המותרת בכלי רכב זה - 25 קמ"ש. בשני המקרים, האופניים יוחרמו בהתאם לחוק.

חלק מהחלטת משרד התחבורה תעביר סמכויות לרשויות המקומיות בניסיון להסדיר את תחום האופניים החשמליים. הרשויות יהיו רשאים לבטל רישיון עסק למי שימכור אופניים חשמליים בלתי חוקיים, או כאלה שיספקו אופניים כאלו. הרשות המקומית תוכל גם לקנוס אותם ב-10 אלפים שקלים לכל זוג אופניים.

רוכבים על אופניים חשמליים (צילום: אור ירוק, חדשות)
מסתכנים בהחרמת האופניים, ארכיון|צילום: אור ירוק, חדשות

בנוסף, הוחלט על העלאה משמעותית של הקנסות למי שייתפס רוכב על אופניים חשמליים או בקורקינט חשמלי בניגוד לחוק. מדובר, בין השאר, על נסיעה ללא קסדה, נהיגה מתחת לגיל 16, דיבור בטלפון במהלך רכיבה על אופניים חשמליים או נסיעה עם אוזניות. השר כ"ץ שוקל להטיל מגבלות נוספות שקיימות כיום על נהגי רכבים, כמו לוחית רישוי, שימוש באפוד זוהר ופנס בשעות הלילה.