לאור התחזיות שקובעות כי בעוד עשור כ-75% מאוכלוסיית העולם תתגורר בערים חכמות שירושתו בשלל אמצעים טכנולוגיים מתקדמים, משרד המשפטים פרסם היום (ראשון) מדריך של הרשות להגנת הפרטיות שמסביר כיצד אפשר וצריך להתמודד עם האיומים החדשניים הללו. המדריך כולל הוראות מפורשות לרשויות המקומיות שמסבירות כיצד יש לפרוש את התשתיות הללו, וכן מידע לאזרחים שעליהם ייאסף המידע בערים החכמות באמצעות פירוט החובות שמוטלות על הרשויות השונות שמחזיקות במאגרי המידע על תושביהן.
למדריך המלא להגנת הפרטיות בעיר החכמה - לחצו כאן
הרשות להגנת הפרטיות עומדת על כך שיש להשתמש במידע שנאסף רק למטרה שלמה הוא נאסף. בנוסף, על הרשויות להודיע לתושבים עוד בטרם האיסוף האם חובתם החוקית למסור את המידע, מה המטרה שלשמה נאסף המידע, למי יימסר המידע ומה תהיה מטרת המסירה. בנוסף, מחויבת הרשות המקומית לתת לתושבים את זכות העיון במידע שקיים אודותיהם וכן את הזכות לתיקון המידע, במידה ואינו מעודכן או שנפלה בו טעות.
מה אסור ומותר לרשויות לעשות עם המידע שמתקבל ממצלמות המעקב והאבטחה:
• להגדיר באופן ספציפי ומפורש את מטרת הצבת המצלמות.
• איסור להשתמש בצילומים למטרות זרות שאינן חלק מהמטרות שהוגדרו מראש.
• תכנון מקדים לפרטיות – כבר בשלבי התכנון: וידוא פרמטרים שונים, כמו רלוונטיות המטרה של הצבת המצלמות, מיקומן, מספרן, זמני צילום ורזולוציה.
• ליידע את הציבור מראש על הצבת המצלמות - לדוגמה באמצעות הצבת שילוט בסמוך למקום וכן לפרסם באתר האינטרנט של הרשות המקומית את המיפוי המלא של פריסתן.
• לא ניתן להעביר את הצילומים לגורמים זרים ולשמור אותם לאחר שאינם נחוצים עוד.
• לנקוט משנה זהירות כשמדובר במצלמות המנטרות אוכלוסיות פגיעות, כמו קטינים או קשישים.
• להקפיד הקפדה יתרה על הדרישות כשמדובר במיזמים שכוללים טכנולוגיות זיהוי פנים וניתוח תנועה, צילום תרמי או אינפרא-אדום, טכנולוגיות תיוג צילומים מתוחכמות והצלבה עם מאגרי מידע נוספים.
"שהסביבה העירונית לא תהפוך למקום שמסכן את חירותנו"
ראש הרשות להגנת הפרטיות, עו"ד אלון בכר מסר כי "האימוץ המהיר של טכנולוגיות עיר חכמה בישראל מחייב את כל הגורמים השותפים בניהולה ובתכנונה של העיר החכמה להידרש כבר בשלבים המוקדמים לסוגיית ההגנה על המידע האישי של התושבים ועל פרטיותם, זאת כדי לוודא שהסביבה העירונית בה אנו חיים ומתנהלים בשגרת יומנו לא תהפוך למקום המסכן את חירותנו או פוגע בה".
עו"ד בכר הוסיף ואמר כי המדריך שפורסם "נועד לסייע וללוות את כלל הגורמים במערכות השלטון המקומי בתהליכי התכנון וקבלת ההחלטות, בראשם ראשי הרשויות המקומיות ומנהליהם הכלליים ולהבטיח כי יינקטו כל הצעדים הנדרשים להבטיח את ההגנה על הזכות לפרטיות של תושבי ישראל".