מטמון זהב נדיר שהוסתר בתוך באר התגלה אחרי מאות שנים בקיסריה: במהלך חפירות בגן הלאומי קיסרי נמצא כלי ברונזה קטן ובו 24 מטבעות ועגיל זהב. האוצר העתיק הוסתר בדופן באר מים שהייתה שייכת לבית בתקופה העבאסית והפאטימית - לפני כ-900 שנה. מדובר במטמון השלישי מאותה תקופה שנמצא באזור, כשוקדמו לו אחד של תכשיטי זהב וכסף, שנמצא בשנות ה-60, ואחר של כלי ברונזה, שנמצא בשנות ה-90.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"מטבע שנמצא במטמון ומתוארך לסוף המאה ה-11 מאפשר לקשור את החבאתו עם אחד האירועים הדרמטיים בהיסטוריה של קיסריה: הכיבוש הצלבני של העיר בשנת 1101", מסבירים מנהלי החפירה ד"ר פטר גנדלמן ומוחמד חאטר מרשות העתיקות. "באירוע זה נטבחו רוב תושבי קיסריה. יש להניח שבעל הבית שהחביא את המטמון, כמו גם בני משפחתו, נספו בטבח או נמכרו לעבדות, ולכן לא זכו לשוב ולאסוף את רכושם".
לדברי ד"ר רוברט קול, מומחה מטבעות ברשות העתיקות, "המטמון מורכז משילוב יחידאי שטרם נראה בארץ, בין שני סוגי מטבעות: 18 דינרים פאטימים, שהיו הכסף המקובל של אותה תקופה; וקבוצה קטנה ונדירה ביותר של שישה מטבעות זהב של קיסרי ביזנטיון. מדובר במטבעות זהב שלא ידוע שהיו חלק ממחזור הכספים בארץ, והדבר עשוי להצביע על קשרי מסחר בין קיסריה וקונסטנטינופול באותה התקופה". עוד ציין ד"ר קול כי כל מטבע כזה שווה ערך למשכורת שנתית של איכר פשוט, דבר המעיד על כך שבעלי המטמון היו ממשפחה אמידה.
המטמון נמצא במסגרת עבודות חפירה ושימור נרחבות בקיסריה המתבצעות ביוזמת קרן אדמונד דה רוטשילד. "תגלית שכזו שבה ומדגישה את חשיבות החלטת הקרן להקצות יותר מ-150 מיליון שקלים לשחזור, שימור והנגשת מתחם העיר העתיקה והנמל", ציין סגן יו"ר הקרן, גיא סבסרקי. מנכ"ל החברה לפיתוח קיסריה, מיכאל כרסנטי, הוסיף: "אך סמלי שמטבעות הזהב נתגלו בערב חג חנוכה, והם מבחינתנו בהחלט 'דמי חנוכה' המעידים כמה עדיין רב הנסתר על הגלוי בקיסריה".