ההקלטה ההיסטורית של נאום הקמת המדינה ופירוק המחתרות של מנחם בגין ברדיו המחתרת נעלמה ולא פורסמה לעולם. עכשיו, 70 שנה אחרי, מסתבר שעותק אחד נשמר והערב (חמישי) הוא הושמע לראשונה בהיסטוריה - במהדורה המרכזית. העותק ההיסטורי מועמד למכירה פומבית כשהמחיר ההתחלתי הוא 250 אלף דולר.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
זה היה נאומו האחרון של מנחם בגין ברדיו המחתרת "קול ציון הלוחמת", רק עותק אחד שרד. אלמוני החזיק בעותק במשך שנים ועכשיו הוא החליט להעמיד אותו למכירה פומבית. בנו של ראש הממשלה, ח"כ בני בגין, ביקר את המהלך: "קורא לציבור לא להשתתף בצעד הנלוז הזה של המוכר החמדן ושל בית המכירות".
ההקלטה ההיסטורית, שבגין נשא יום לאחר ההכרזה של דוד בן גוריון על הקמת המדינה נחשבה במשך 70 שנה לאבודה. בגין, שכידוע לא השתתף בהכרזת המדינה, בישר בנאום הזה על פירוק המחתרת. בספרו "המרד" סיפר כי שליח של בן גוריון ביקש ממנו לראות מראש את הטקסט של הנאום, אך נוכח התנגדות חבריו לאצ"ל הוא השיב בשלילה.
נאום מהבולטים והחשובים של מנחם בגין
למרות המתח והחשדנות בין ההגנה לאצ"ל וללח"י, בגין כרך בנשימה אחת את פועלם של לוחמי שלוש המחתרות. "והרוח של לוחמינו מהי?", אמר בנאומו. "את זאת הוכיח הנוער העברי כולו, הנוער של ההגנה, הנוער של לח"י, הנוער של אצ"ל, הנוער העברי המופלא והמפליא, אשר שום אומה לא זכתה לשכמותו".
למרות ניסיון האחדות שמפגין בגין, האיבה עם אנשי ההגנה הגיעה לשיא כחודש ימים לאחר מכן, כשאניית הנשק שאירגן בגין, אלטלנה, הוטבעה על ידי אנשי בן גוריון מול חופי תל אביב.
הנאום הזה היה אחד מהבולטים והחשובים בנאומיו של בגין, על מסירתו הוא כתב "היתה לי אימת השעה: -שעה כזו - רק אחת היא, בחיי אדם שנלחם".
לאחר שחשבו שלא השתמרה הקלטה, בגין הקליט מחדש את הטקסט, שהיה רק שחזור. ההקלטה המקורית שהתגלתה נשמרה תחילה על סלילי נייר שהועתקו לסליל מגנטי בטרם התפוררו.
בהקלטה, ניתן לראות שינויים שביצע בגין במהלך השידור, שלא מופיעים בטיוטה שפורסמה. כמו למשל הקטע הזה, שנחשף כעת לראשונה: "אלוהי צבאות יהיה בעוזרנו, וגבורת הנוער העברי וגבורת האם העברייה. הו אם עבריה, בת ישראל הגיבורה, מי ימלל גבורותייך. ידוע ידענו במשך כל שנות מלחמתינו, את דמעותיך בלילות, ואת דאגותייך בימים. לבנך חרדת, לבנך אהובך שיצא להילחם, ואולי ליפול".
"ובמדינתנו פנימה יהיה נא הצדק השליט העליון"
הנאום נמשך חצי שעה לפחות ובו הוא הציג את האופן שבו הוא רואה את המדינה הצעירה. "ובמדינתנו פנימה יהיה נא הצדק השליט העליון", אמר בגין שימים הפך לראש הממשלה. "אל תהיה רודנות, יהיו נושאי המשרה משרתי החברה ולא רודיה. אל תהיה טפילות. בל יהיה ניצול. בל יהיה בביתנו איש, אזרח או גר, רעב ללחם, חסר קורת גג, חשוך בגד או נטול השכלה ראשונית".
הסוגיות עליהן דן רלוונטיות גם היום: "דם, דם יקר מכל יקר נשפך ויישפך. לא נקנה את השלום מידי אויבינו במחיר הוויתור על עצמאותנו, על ארצנו. רק 'שלום' מסוג אחד נקנה במחיר הוויתור הזה: 'שלום' של בית הקברות, 'שלום' של טרבלינקה חדשה".
אבל לא רק סוגיות מדיניות ופוליטיות עלו בחזונו של בגין. אלא גם הרכבת שתשקשק במדינה העברית. והילדים שיוולדו בה: "ומעל ראשיהם הפעוטים, החביבים מכל חביב, חג אווירון, והוא אווירון עברי, ומולם בא חייל, והוא חייל עברי, ומרחוק משקשקת רכבת, והיא רכבת עברית".
בני בגין, בנו של ראש הממשלה לשעבר, ביקר בחריפות את המהלך: "זהו נאום חשוב מאוד. רק להדגמה, יש ספר באנגלית על הנאומים הגדולים בהיסטוריה, מאז ימי אתונה לפני 2,500 שנים - הנאום הזה כלול בו. ולכן הוא צריך להיות פתוח לכל אדם, לכל תלמידה ותלמיד שרוצים לשמוע, ללמוד ממנו, וההקלטה הזאת הייתה צריכה להיות מזמן בידי המדינה, בגנזך המדינה, מאז הוקם מרכז מורשת בגין, במרכז מורשת בגין. ולכן אני קורא לציבור לא להשתתף בצעד הנלוז הזה של המוכר החמדן ושל בית המכירות, זה אוצר של הציבור, הוא צריך להיות פתוח לציבור, ולכן האוצר הזה צריך להיות בידי הציבור".
מרון ארן, מנכ"ל בית המכירות הפומביות 'קדם' בירושלים שמעמיד את העותק למכירה ציין: "הנאום ההיסטורי הזה, שנחשב אבוד עד עתה, מספק לנו הצצה יוצאת דופן לרוח החגיגיות המהולה בהכנות לקרב שאפפה את ימי קום המדינה. זוהי זכות עבורנו להוות הכתובת עבור הפריטים הבולטים ביותר בהיסטוריה של מדינת ישראל אבל זוהי גם חובה ולכן אנו משתדלים לחלוק כל פריט כזה עם העולם לפני שהוא עובר מיד ליד".
"בית המכירות הפומביות 'קדם' בירושלים, מהגדולים בעולם בתחום של יודאיקה ותרבות ישראלית. במהלך השנים, עמדו למכירה בבית המכירות, בין היתר: מילון אליעזר בן יהודה עם הערות בכתב ידו, מכתבי בן גוריון למאהבת שלו, תלמוד עם הערות של הגאון מווילנה, מסמכי התביעה במשפטי נירנברג, דגל ספינת האקסודוס, סט התלמוד של הרב עובדיה יוסף, העותק היחיד של ספרו של ק.צטניק מלפני השואה, ועוד".