בזמן שאלפי נשים וגם גברים מפגינים ברחבי הארץ נגד אלימות כלפי נשים, ארכיון המדינה מפרסם היום (שלישי) חילופי דברים בין היועץ המשפטי לממשלה גדעון האוזנר ומפכ"ל המשטרה יוסף נחמיאס מאפריל 1962 - שעדיין רלבנטיים גם אחרי יותר משישה עשורים. תחת הכותרת "הכאת נשים על ידי בעליהן", מחליפים השניים מכתבים שבהם הם דנים בדרכים להתמודד עם מקרי אלימות כלפי נשים, ובטיפול של המשטרה בתלונות.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"רבו התלונות מהסוג הנ"ל (הכאת נשים על ידי בעליהן). מרביתן מקבלות סירוב המשטרה עקב היעדר עניין ציבורי", טוען האוזנר במכתב ששלח למפכ"ל. "בתלונות המובאות לדין, נוטות לעיתים הנשים המוכות לסלוח לבעליהן ומפנות אליי בקשות לעיכוב הליכים. על פי הרוב, עושות הן זאת מחמת פחד".
אחר כך מסביר היועץ המשפטי כי חברות הכנסת עומלות על יוזמת חקיקה והן "תצענה, כנראה, בין השאר, להטיל במקרים קלים של הכאת נשים עונשי כסף שייגבו כדרך שנגבים קנסות על עבירות תעבורה מסוימות, וזו כדי למנוע מהנשים הנפגעות סלחנות ולחץ על ידי בעליהן".
בסוף מכתבו מבקש האוזנר מהמפכ"ל נחמיאס להביע את דעתו בנושא: "בטרם אנקוט עמדה לגבי הפיתרון המוצע אבקש לדעת עמדתך, הבעיה כולה - מן הקשות היא, וראוי כי תשמש נושא לחילופי דברים מקיפים".
המפכ"ל משיב ליועץ המשפטי במכתב משלו שבו הוא מסביר: "נראה לי כי הקנס במקרים אלו יהווה עונש נוסף לנשים המוכות באשר הקנס ישולם ברוב המקרים מתוך הסכום הפעוט שמפריט בעל כזה לכלכלת המשפחה. משום כך הינני מפקפק ביעילותו".
נחמיאס מוסיף כי "הכאת האישה הוא רק אספקט אחד בהווי משפחתי המחייב בחינה מעמיקה מצד גורמים שונים כדוגמת מפגעים חברתיים רבים אחרים. שימת הדגש על אמצעים משפטיים מהווה לדעתי פיתרון מפוקפק".