תנועת ויצו חושפת הבוקר (שלישי) את "מדד האלימות של ישראל לשנת 2017" המאגד נתונים אודות מקרים של אלימות במשפחה. בשעה שהתופעה הנוראה הולכת ומתרחבת, מהדוח עולים שורת כשלים מדאיגים בכל הקשור בטיפול בילדים החשופים לאלימות ובגברים מחוללי אלימות.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לדף הפייסבוק שלנו
לקראת היום הבינלאומי למאבק באלימות כלפי נשים שיצוין ביום שבת, מפרסמת ויצו את דוח האלימות לשנת 2017, אשר חושף את ממדיה הנרחבים של תופעת האלימות במשפחה. נתוני המדד נאספו ע"י ויצו ממשרד הרווחה, משרד הבריאות, מערכת בתי המשפט ומשטרת ישראל. בויצו מבקשים להדגיש כי מעבר למספרים אלו, עשרות אלפי משפחות נוספות חיות במעגל האלימות אך לא ידועות לרשויות.
מאיסוף הנתונים עולה, כי לצד העלייה במספר הנשים הנפגעות, מספר המטופלים מקרב הילדים החשופים לאלימות והגברים מחוללי האלימות נמוך מאוד. כך למשל מתוך כחצי מיליון ילדים חשופים לאלימות מטופלים במרכזים ובמקלטים פחות מ-2,000 ילדים, המהווים פחות מחצי אחוז. מתוך כ-200 אלף גברים מחוללי אלימות, מטופלים רק רבע מהם במרכזים.
גורמי הרווחה מעריכים כי בישראל חיות כיום כ-200,000 נשים מוכות וכחצי מיליון ילדים עדים לאלימות. כלומר, במדינת ישראל כלואים במעגל האלימות כמיליון נשים, גברים וילדים. רק 723 נשים ו-910 ילדים שהו ב-14 המקלטים הפועלים ברחבי הארץ.
לאלימות במשפחה, חשוב לזכור, יש מחיר כבד מאוד. בשנת 2017 נרצחו בישראל 17 נשים על רקע אלימות במשפחה. מדובר בעלייה של -6% בהשוואה למספר הנרצחות בשנת 2016, אשר עמד על 16 נשים. בחמש שנים האחרונות נרצחו 82 נשים.
מהדוח ניכרת ירידה של 12% במספר הגברים והילדים המטופלים במרכזים לטיפול ומניעת אלימות במשפחה. אך זה לא משום שהתופעה נעלמת. רק בשנת 2016 נפתחו 13,244 תיקי אלימות במשפחה. 9,566 בקשות למתן צווי הגנה התקבלו בבתי המשפט, עלייה של כ-10% ביחס לשנה הקודמת.
יו"ר ויצו ישראל גילה אשרת: "קיבעון מתמשך של כלל המערכות בטיפול בתופעה. חצי מיליון ילדים החשופים היום לאלימות בביתם שקופים למדינת ישראל! אנו קוראות לממשלה לפעול ליישום מיידי של התכנית הלאומית למאבק באלימות כלפי נשים, שאושרה על ידי הממשלה ביולי האחרון".
הנתונים יוצגו מחר בכנס ויצו השנתי לציון היום הבינלאומי למאבק באלימות כלפי נשים, החל ב-25 בנובמבר, אשר בו נערכת מדי שנה גם עצרת זיכרון לנשים שנרצחו. הכנס במעמד שר העבודה והרווחה, חיים כץ תחת הכותרת "ילדים עדים לאלימות".