אחרי שבית המשפט מנע מעיריית גבעתיים לדון בחוק המרכולים הערב (שני) בישיבת עירייה, בראשון לציון לא עצרו - ואישרו תיקון לחוק העזר, על מנת לאפשר פתיחת מרכולים בשבת. בישיבת העירייה הערב, אושר התיקון שגובש בחצי השנה האחרונה - לפיו תתאפשר פתיחת מרכולים וקיוסקים ברחובות מרכזיים ובאזורי תעשייה בעיר . ההחלטה התקבלה לאחר ש"חוק המרכולים", שיאפשר לשר הפנים להתנגד לחוקי עזר, אושר בקריאה ראשונה - אך לא נכנס עדיין לספר החוקים.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
עיריית ראשון לציון ביקשה לשמור על הסטטוס קוו בעיר - כך לפי הודעת העירייה - ואישרה את התיקון שגובש בחצי השנה האחרונה, לפי הוראתו של ראש העיר דבר צור - שנמצא בשלב זה בהשעייה בשל חקירתו. בעיריית ראשון לציון הבהירו כי התיקון נועד לאפשר פתיחת מרכולים וקיוסקים באזורי התעשייה בעיר וברחובות מרכזיים: ז'בוטינסקי, הרצל, רוטשילד וירושלים. דיון נוסף, שיתקיים בהמשך, יעסוק בשעות הפעילות ברחובות הראשיים.
לאור התיקון, נראה כי חוק המרכולים לא צפוי לשנות את הסטטוס קוו בעיר - כך מעריכים בעירייה - והוא יעסוק רק בעסקים כגון מרכולים או עסקים מסחריים אחרים. בתי עסק הנוגעים לבילוי בימי המנוחה הוחרגו מנוסחי החוקים שבידי העירייה. מכיוון שבראשון לציון פועלים בשבת מעט בתי עסק, השפעתו של החוק תהיה מועטה. למרות זאת, ח"כ אורי מקלב (יהדות התורה) הגיב בזעם למהלך: "כל החקיקה הזו היא פגיעה באבני היסוד של העם היהודי, חוק המרכולים הממשלתי יכנס לתוקף עוד בטרם כניסת חוקי העזר העירוניים לתוקף, מעבר לכך יש בסמכות שר הפנים שלא לקבל את חוקי עזר אלו".
"מתאימים את החוק למציאות"
בתחילת חודש מאי 2017 הנחה ראש העיר דב צור את צוות המטה לפעול לגיבוש תיקון חקיקה נרחב (רפורמה) בכל הנוגע לשעות פתיחת עסקים: עבודת המטה בנושא החלה זמן רב לפני מתן פסק הדין בבית המשפט העליון, לפיו תותר פתיחת המרכולים בתל אביב - פסיקה שהובילה לחקיקת חוק המרכולים.
מוטי עג'מי, מ"מ ראש עיריית ראשון לציון שניהל את הדיון בהיעדרו של צור, אמר כי "התהליך נעשה תוך התחשבות ברגשותיהם כל הגורמים במטרה לשמר את צביונה של העיר ולאפשר לכלל תושביה לחיות בהתאם לדתם, אמונתם, צרכיהם וברצונותיהם, ברוח הסובלנות המאפיינת את העיר". עג'מי הוסיף: "אנו מתאימים את החוק למציאות, שקיימת בעיר כבר עשרות שנים. הסדרה זו פועלת לטובת כל תושבי העיר".
לפני שבועיים עבר חוק המרכולים בקריאה ראשונה בתום הצבעה לילית : 59 חברי כנסת הצביעו בעד, 54 נגד ו-1 נמנע. הצעת החוק הועברה לדיון בוועדת הפנים לטובת המשך תהליך החקיקה. אם החוק יעבור, השר דרעי יוכל להתנגד לחוקי עזר של עיריות ומועצות שנוגעים לפתיחת עסקים בשבת. "הסכמת שר הפנים לפתיחת וסגירת עסקים בימי מנוחה תינתן רק אם פתיחת העסקים כמוצע בחוק העזר נדרשת כדי לספק צרכים שהם, לדעת שר הפנים, צרכים חיוניים", נכתב בהצעה.
על פי הצעת החוק, המונח "עסקים" יחול על חנויות אך לא על מסעדות, בתי קפה, בתי תה, בתי משקה ו"כל מקום אחר שבו מכינים או מגישים מאכלים או משקאות לצריכה במקום". גם מקומות של "עינוג ציבורי" לא ייכללו בחוק, כדאי לשמר את הסטטוס קוו. היועץ המשפטי של משרד הפנים קבע כי אין מניעה משפטית להעלאת הצעת החוק, וכך גם היועץ המשפטי לממשלה.
ראש עיריית גבעתיים רן קוניק, עליו נאסר לדון בנושא, לא מרוצה מהטענות לפיהן הוא מנסה לשנות את החוקים העירוניים במחטף שיאפשר פתיחת מרכולים בשבת. "החוק שהשר דרעי מקדם הוא סוג של מחטף, לכן אנחנו מזדרזים", הטיח בחזרה. בריאיון למהדורה ראשונה הוסיף כי "אין ברירה - יש לנו סטטוס קוו שמקובל על כל הציבור, כולל הדתי. ברגע שהשר מכניס אותנו לפינה, נתנהל כמה שיותר מהר".
לדברי קוניק, בעיר פתוחים בשבתות כ-20 מרכולים באופן המקובל על כלל הציבור - וזאת חרף העובדה שעל פי החוק העירוני הקיים, זה אסור. "לא אכפו את זה", הוא מודה. "נזדרז לתקן את החוק כך שהם יושוו לעסקים אחרים, כמו בתיק פה וברים, שלהם מותר להיות פתוחים בשבת".
"יש הרבה שומרי שבת בעיר, והשבת חשובה לכולנו", הדגיש ראש העיר. "אנחנו חיים כאן יחד בהרמוניה וכבוד הדדי. הדתיים מקבלים את המצב הנוכחי, מבינים שיש רוב חילוני ונגד כפייה דתית. החוק של השר דרעי נועד לכפות עלינו אורח חיים דתי", האשים.
קוניק מבהיר שימשיך לנסות ולתקן את חוק העזר העירוני. "בית המשפט לא התייחס לנושא הכנסת והחקיקה, אלא בסך הכל מנע מאתנו לקיים את הדיון הערב בטענות טכניות ונתן לנו יומיים להגיב. נוציא זימון לישיבה חדשה, ונענה מחר על שאלות בית המשפט", הדגיש.