נשים אמיצות, מפגינים בכבישים ובכיכרות - ומטר של האשמות: שנת 2017 שמסתיימת היום (ראשון) תיזכר בדפי ההיסטוריה כשנה של קמפיינים ויראליים שהחלו בה ועדיין מתנהלים - וכאלה שכבר חוללו שינוי עצום בחייהם של מיליונים ברחבי העולם וגם כאן בישראל. חלק מהקמפיינים הללו - מהוליווד, דרך ספרד ועד המזרח התיכון, הובילו גם לתוצאות בשטח. חלקם עדיין מתנהלים ומשרתים מאבקים שעוד נמשכים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

הנשים האמיצות ששברו שתיקה

באוקטובר 2017 געשה הרשת סביב האשטאג אחד שגרר תשומת לב עולמית: #MeToo ("גם אני"). נשים וגם גברים מכל רחבי העולם צייצו בטוויטר או פרסמו בפייסבוק על מקרים שונים בהם חוו הטרדות מיניות. השימוש בהאשטאג נעשה פופולרי במיוחד לאחר התפוצצות פרשת המפיק ההוליוודי הארווי וויינסטין, שנחשף כי הטריד מינית נשים רבות בתעשיית הבידור במשך שנים.

שרשרת חשיפות המקרים הגיעה גם לפתחו של אחד השחקנים המצליחים בהוליווד, קווין ספייסי, שנחשף כי הטריד גברים - חשיפה שהובילה להתנצלות שפורסמה מצדו, זאת לצד יציאה מתוקשרת שלו מהארון. לקראת סוף השנה בחר המגזין TIME בנשים שהניעו את קמפיין #MeToo לנשות השנה.

הארווי ווינשטיין בימים זוהרים יותר (צילום: רויטרס)
הפרשה שהולידה קמפיין ויראלי עולמי|צילום: רויטרס

קמפיין #MeToo לא פסח גם על ישראל: גם כאן בארץ חשפו נשים מקרי הטרדה בהם היו מעורבים לכאורה ידוענים שונים.

בין השאר הועלו טענות גם נגד שדרני הרדיו גבי גזית ונתן זהבי ואיש הטלוויזיה הוותיק חיים יבין שהכחישו באופן גורף את החשדות. זהבי לא הסתפק רק בהכחשה זועמת - ואף הגיש תביעת דיבה מתוקשרת נגד העיתונאית הדס שטייף. אותה שטייף אף טענה שראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט הטריד אותה מינית בעבר - טענות שהוכחשו אף הן.

העיתונאיות אושרת קוטלר ונרי ליבנה טענו להטרדות מיניות מצד נשיא "קשת" אלכס גלעדי. הוא טען שמדובר בטענות משוללות יסוד והשעה את עצמו מתפקידו עד ש"תוכח חפותי", אמר. 

מאבק עצמאות שנוי במחלוקת

ביום הראשון של אוקטובר 2017 נערך בחבל קטלוניה שבצפון-מזרח ספרד משאל עם שמטרתו הייתה לבדוק עד כמה מיליוני תושבי החבל העשיר והמשגשג של ספרד מעוניינים בהתנתקות מהמדינה - ובהפיכת החבל למדינה עצמאית. תוצאות המשאל קבעו ש-90% מתושבי קטלוניה מעוניינים בעצמאות - אלא שמדובר היה במשאל חד צדדי וסמלי בלבד.

החבל שנאבק על עצמאות (צילום: רויטרס)
החבל שנאבק על עצמאות|צילום: רויטרס

עם זאת, התוצאות הובילו לדרמה פוליטית של ממש בספרד, שהובילה למהומות והפגנות ענק ברחובות, הטלת סנקציות של הממשלה במדריד על הקטלונים - והימלטות של נשיא קטלוניה קרלוס פוג'דמון מספרד, לא לפני שהפרלמנט הקטלוני הצביע בעד עצמאות. מאבק העצמאות הקטלוני הוליד גם מחאה גדולה ברשת, שהניעה את ההמונים לרחובות.

חודשיים לאחר מכן נערכו בחירות חדשות במחוז קטלוניה בהוראת מדריד - כאלה שדווקא חיזקו את כוחם של הקטלונים בפרלמנט בברצלונה. ככל הנראה שעוד נשמע על המאבק הזה גם בשנה הבאה.

לא היה כלום, חוץ מחמוצים

בתחילת השנה, הגיעו חוקרי המשטרה למעון ראש הממשלה בנימין נתניהו בפעם הראשונה - על מנת לחקור אותו בשתי פרשיות שונות ששמו נקשר בהן: פרשת 1000 - טובות הנאה ומתנות יקרות שקיבלו לכאורה בני הזוג נתניהו מאנשי עסקים, כשהבולט שבהם הוא המפיק ההוליוודי ארנון מילצ'ן ופרשת 2000 - במסגרתה נבדק חשד לתיאום מהלכים להטלת הגבלות על העיתון "ישראל היום" בתמורה לסיקור אוהד של ראש הממשלה נתניהו ב"ידיעות אחרונות".

במהלך השנה החולפת נחקר נתניהו מספר פעמים בשתי הפרשיות הללו - זאת לצד ביקורת הולכת וגדלה על נתניהו והתנהלותו, לכאורה, מצד כלי התקשורת וגורמי אופוזיציה - בהם גם מי ששימש אב הבית במעון ראש הממשלה בעבר, מני נפתלי. במקביל לביקורת על נתניהו עצמו, החליט היועץ המשפטי לממשלה להגיש כתב אישום בכפוף לשימוע נגד רעיית ראש הממשלה, שרה נתניהו, בגין קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות במסגרת פרשה שזכתה לכינוי "פרשת המעונות".

כולם חמוצים. נתניהו ופחית השימורים (צילום: מתוך הטוויטר של רה
כולם חמוצים. נתניהו ופחית השימורים|צילום: מתוך הטוויטר של רה"מ

שלל הדיווחים והביקורות אודות החשדות לפלילים נגד נתניהו וכתב האישום שהוגש נגד רעייתו, הובילו את ראש הממשלה להשתלח בתקשורת וב"שמאל" דרך קבע - בעיקר באמצעות הרשתות החברתיות. את כל אותם עיתונאים ואנשי שמאל "ממורמרים" כינה נתניהו "חמוצים" - ואף העלה לרשת תמונה שלו לצד פחית חמוצים, כזו שהפכה לוויראלית תוך זמן קצר. נתניהו לא הסתפק בכך, ובחר להשתלח במישרין ובעקיפין, באמצעות נאמניו ובהם הח"כים דוד ביטן ודודי אמסלם, גם בגורמי אכיפת החוק.

בנאומו בחג החנוכה בפני פעילי ליכוד אמר נתניהו כי "המלצות משטרה הן רק המלצות" וכי "אין להן משמעות מכיוון ש-60% מההמלצות לא מסתיימות בכתב אישום". נתניהו אף חיקה באותו הנאום את כתב החדשות לענייני משטרה, משה נוסבאום - חיקוי שאמנם הוביל להתנצלות מצדו, אך גם היווה אלמנט נוסף שהמשיך להזין את הקמפיין שלו נגד התקשורת, המשטרה ואנשי השמאל.  

מושחתים נמאסתם - בפתח תקווה ובתל אביב

קמפיין נוסף שנערך לאורך השנה כולה יצא מפתח תקווה, תוך שהוא מקבל זריקת עידוד ברשתות החברתיות. מדי מוצאי שבת התקיימה הפגנה קבועה מול ביתו של היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט - בטענה כי היועץ מתמהמה, לכאורה, בהגשת כתב אישום נגד ראש הממשלה נתניהו בפרשות 1000 ו-2000 ובכירים החשודים בשחיתות בתיק 3000, תיק הצוללות. 

ההפגנה הקבועה, שאורגנה על ידי מני נפתלי ואלדד יניב, הלכה וצברה תאוצה - ועם הזמן נכחו יותר ויותר אנשים במקום - והפגנות מקבילות נערכו במוקדים רבים אחרים ברחבי הארץ. לעתים נערכו מול ההפגנה מחאות נגד מטעם הליכוד שיזם ח"כ דוד ביטן.

מפגן שבועי נגד השחיתות הציבורית (צילום: החדשות)
מפגן שבועי נגד השחיתות הציבורית|צילום: החדשות

לקראת סוף השנה, הועברה ההפגנה מפתח תקווה לתל אביב, בה ערכו המוחים צעדת מחאה שכללה בין 10 ל-20 אלף משתתפים - זאת כדי להביע את התנגדותם ל"חוק ההמלצות" שיזם ח"כ דודי אמסלם, חוק שמגביל את כוחה של המשטרה ולא נועד לאפשר לה לפרסם את המלצותיה לאחר סיום חקירות.

המפגינים ראו בכך חוק פרסונלי שנועד למנוע מהמשטרה לפרסם את המלצותיה בחקירות נתניהו, אולם בהמשך דרש ראש הממשלה שהחוק לא יחול על חקירותיו. המחאה בתל אביב נמשכת גם בימים אלה במוצאי שבת - ובשבוע שעבר נערכה לראשונה גם הפגנת ימין נגד השחיתות בכיכר ציון בירושלים, בה נכחו ח"כים מהקואליציה ושר הביטחון לשעבר, משה (בוגי) יעלון.

הסוף למחירים הגבוהים בצהרונים

והיה גם קמפיין שיזמנו אנחנו, כאן בחדשות, שהלך וצבר תאוצה לאורך השנה - ולבסוף גם הוביל לתוצאות. ב"תכנית חיסכון" הובלנו את מאבק "עושק הצהרונים" שמטרתו הייתה להוביל לירידה במחירים שמשלמים הורים בישראל מדי חודש לצהרונים לילדים ברשויות שונות בכל רחבי הארץ.

אילוסטרציה (צילום: פלאש 90, חדשות)
צהרונים זולים יותר - חיסכון להורים|צילום: פלאש 90, חדשות

במסגרת הקמפיין, שהתנהל הן על המסך והן ברשתות החברתיות, סיפרו הורים על המחירים הגבוהים שהם נאלצים לשלם לצהרונים - וכעבור מספר חודשים בהם קודם הקמפיין בתכנית הסוגיה הגיעה לכנסת ולפתחו של שר האוצר שקבע רף עליון למחירי הצהרונים של הרשויות המקומיות וסבסוד על פי אשכולות היישובים. הודות לקמפיין, חוסכים היום הורים בישראל מאות שקלים בחודש ואלפי שקלים בשנה.

הנכים יצאו למאבק הישרדות

קמפיין שהחל כבר בשנת 2015 אך שמיקד את מרב תשומת הלב הציבורית בשנה החולפת היה מאבקם של הנכים להשוות את הקצבה שהם מקבלים, בגובה של 2,342 שקלים, לגובה שכר המינימום. מאבק הנכים, שהתנהל בכלי התקשורת וברשתות החברתיות, כלל לאורך שנת 2017 גם שורה של חסימות כבישים בצמתים ועורקי תנועה מרכזיים - מה שהוביל לא אחת לעומסי תנועה כבדים ובמקביל גם להגברת המודעות למאבקם של הנכים.

מאבק הנכים. חלק מהארגונים ממשיכים בו (צילום: תומר נויברג/פלאש 90)
מאבק הנכים. חלק מהארגונים ממשיכים בו|צילום: תומר נויברג/פלאש 90

לקראת סופה של השנה נחתם הסכם בין הנכים למדינה שיוביל להעלאת קצבאות הנכות לסכום של כ-4,000 שקלים במספר פעימות. עם זאת, חלק מארגוני הנכים עדיין ממשיכים במאבק בשטח - עד שהקצבה תושווה לשכר המינימום.