בית קברות (צילום: רויטרס_)
כך תתכוננו ליום שאחרי מותכם|צילום: רויטרס_

רבים מאיתנו מעדיפים להימנע מלחשוב על כך, אבל המוות הוא, אחרי הכל, חלק מהחיים - וכמו לכל אירוע משמעותי בחיים, גם אליו חשוב להתכונן ואת זה עושים, בין היתר, באמצעות צוואה מסודרת. למה כדאי לערוך צוואה, מתי כדאי לעשות זאת ומה קורה אם לא עושים זאת? עורך הדין גיא צברי עזר לנו להבין.

לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

מה זו בעצם צוואה?

"צוואה היא מסמך בעל תוקף משפטי שבו מורה אדם מה ייעשה ברכושו לאחר מותו. הנכסים שאדם יכול להוריש הם מגוונים: מקרקעין, מיטלטלין (לרבות חפצים/פריטים וכספים) ולמעשה, כל סוג של נכס - כולל מוניטין וקריירה. כך, למשל, הנפטר יכול להוריש לאחר מותו את חלקו בעסק שהוא שותפות, הוא יכול להורות על העברת מניות בחברה ועוד".

ואם אין צוואה?

"לפי חוק הירושה, במקרה שאדם לא הותיר אחריו צוואה יחולק רכושו בהסדר המכונה "ירושה על-פי דין": הרכוש מחולק שווה בשווה בין מי שהיה בן זוגו בעת מותו לבין ילדיו. בן הזוג - ורק בן הזוג - יורש את המיטלטלין בבית, את הרכב של המנוח ומחצית מהחפצים שנותרו בדירה בה התגוררו השניים. הילדים מתחלקים שווה בשווה במחצית הנותרת".

עו
צוואה - פחות מסובך משזה נראה|צילום: Beginning, Shutterstock

מתי כדאי לערוך צוואה?

"בניגוד לתפיסה שהשתרשה לפיה צוואה היא עניין שמשאירים לגיל מבוגר, כדאי דווקא להכין אותה במהלך החיים הבוגרים כשאין חשש לליקוי מנטאלי הנובע מזקנה. צוואה כזו היא הדרך הטובה ביותר למנוע סכסוכים: מקרים רבים שמגיעים לבתי המשפט נוגעים לטענות על השפעה בלתי הוגנת על אנשים מבוגרים בשלהי חייהם ולעתים לכפייה ולעושק. צוואה ברורה שנכתבת כשאין כל ספק באשר לכושרו המנטאלי של המוריש מקנה גם תחושת ביטחון כי התא המשפחתי לא יפורק בשל מאבקי ירושה גם במקרה של מוות פתאומי בנסיבות שונות ומשונות".

מתי מעדכנים צוואה?

"אין תשובה אחת לשאלה הזו, אבל אירועים שונים, בתחום האישי והכלכלי, מעוררים את הצורך לשנות לעתים צוואות שהיו נכונות לאדם בתקופה מסוימת של חייו והפכו ללא רלוונטיות בהמשך חייו. לדוגמה, מי שהוריש בצוואתו את כל רכושו לבת זוגו האהובה עם נישואיהם אך בהמשך השניים התגרשו ודאי לא ירצה שתזכה לרכושו לאחר מותו. גם ירידה מנכסים עשויה להיות עילה לשינוי צוואה שכן ממילא לא ניתן להוריש נכסים שכבר אינם מצויים בידי הנפטר".

ומה לגבי חשבונות הבנק המשותפים?

"עם מותו של אחד מבין בני הזוג, עלול זה שנותר בחיים למצוא עצמו בכאוס כלכלי של ממש, שכן הבנקים רשאים להקפיא כל פעולה בחשבונות משותפים ולא לאפשר את המשך ההתנהלות בהם עד לקבלת צו קיום צוואה או ירושה. איך מונעים מצב שכזה? יש לחתום בטפסי הבנק על סעיף המכונה "אריכות ימים" שקובע כי במקרה של מות אחד מבין בני הזוג השותפים בחשבון, זה שנותר בחיים הוא יורש החשבון והוא יכול להמשיך ולבצע בו פעולות. עם זאת, חשוב לדעת שאין הדבר מחליף בשום פנים ואופן צוואה או צו ירושה, שכן לרשות בן הזוג החי עשויים לעמוד רק מחצית מהכספים עד להסדרת צו הירושה או קיום הצוואה בעוד המחצית השנייה שייכת לילדים".

חשוב להיות מדויקים|צילום: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT, Shutterstock

איך עורכים צוואה?

לפי חוק הירושה ישנן מספר דרכים לערוך צוואה, אפילו ללא נוכחות עורך דין. כך, למשל, ניתן לערוך צוואה בכתב יד. צוואה כזו חייבת להיות כתובה בכתב ידם של המורישים וחתומה על ידם, בתוספת תאריך. החתימה צריכה להופיע בתחתית כל עמוד. אם מבצעים שינוי או תיקון יש לחתום גם לצד התיקון ולציין את התאריך שבו בוצע. בצוואה מסוג זה אין צורך בעורך דין או בנוטריון - אך היא מומלצת, כמובן, רק למי שכתב ידם קריא וברור. לחוששים, ניתן כמובן גם לערוך צוואה "רשמית" יותר בנוכחות עורך דין או נוטריון.

החלטתם לכתוב את הצוואה בעצמכם? חשוב להקפיד על כמה דברים: ראשית, הצוואה מוכרחה להיות מנוסחת בלשון ציווי. כלומר: "אני מורה כי אחרי מותי יעבור רכושי לידי..." או "אני מצווה כי כלי הרכב שלי ייתרמו לארגון...", ולא "אני מבקש" - כי בקשה יכולה להידחות. שנית, נסו לכלול כמה שיותר פרטים לגבי היורשים: שמם המלא, מספרי תעודות זהות, ייחוס משפחתי ועוד (לדוגמה: "ישראלה ישראלי, מספר ת.ז 12345678-9, בתי הבכורה").

לסיום, כדי למנוע מריבות יורשים, ניתן למסור את הצוואה לפיקדון בידי הרשם לענייני ירושה, ואף אפשר לצרף אליה אישור רפואי שיעיד כי בזמן כתיבתה הייתם כשירים וצלולים.