ביטחון ברכבת הקלה בירושלים (צילום: חדשות 2)
אחרי הפיגוע: מתיחות ודריכות בבירה|צילום: חדשות 2

יום לאחר הפיגוע בירושלים שבו נרצחו שני ישראלים ושישה נוספים נפצעו, תחושת המתח והדריכות ניכרות ברחבי העיר. נוכחותם של שוטרי משטרת ירושלים וכוחות מג"ב מורגשת היטב בנקודות שונות בבירה, בדגש על התוואי שבו אירע אתמול הפיגוע. חלק מהתושבים, שמנסים לחזור לשגרת היום הרגילה יממה לפני כניסת יום הכיפורים, טוענים כי הפיגוע אתמול שינה עוד יותר את תפיסת הביטחון שלהם.

נקודה ראשונה: צומת המטה הארצי - תחנת הרכבת הקלה

בשטח כמעט ולא נותר זכר מרגעי האימה שהתרחשו אתמול (ראשון) בבוקר, כשהמחבל החל את נסיעתו מצומת הגבעה הצרפתית לכיוון תחנת הרכבת מול המטה הארצי, שם פתח במסע הירי ופצע קשה את לבנה מליחי, שלאחר מכן מתה מפצעיה.

את כוחות מג"ב הפרוסים באזור קשה לפספס. מדי פעם צעיר פלסטיני העובר ברחוב המרכזי נעצר לבדיקה, מתבקש להרים את חולצתו והשוטרים מוודאים שהוא לא נושא כלי נשק קר או חם. חניון "חנה וסע" של הרכבת הקלה במקום מעט ריק יותר מבימים כתיקונם, אבל הרכבת עצמה שבה לפעילות מלאה כשלא מורגשת ירידה משמעותית במספר הנוסעים שממשיכים לפקוד את התחנה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

"משהו אחר באוויר". פרשים בירושלים|צילום: חדשות 2

"מי שלא עובר כאן כל יום לא ירגיש בהבדל, אבל אני מרגיש משהו אחר באוויר", אומר יהודה קליין, תושב העיר. "בדרך כלל יש כאן יותר אנשים שפשוט הולכים או עומדים בתחנות האוטובוס, היום זה ירד דרמטית. והכוחות שבצומת מצד אחד נותנים לנו ביטחון אבל מצד שני הם גם עדות לסיבה למה אנשים לא יוצאים מהבתים, אנשים בלחץ".

מנגד, אומרת רוחמה שנוסעת מדי יום מאותה התחנה כי היא אינה חשה בהבדל: "אנחנו רגילים לכל המצבים האלה. לא היינו בפיגועים? אין ירושלמי שלא היה או לא מכיר מישהו שהיה בפיגוע. לא נשנה שום דבר בחיים שלנו, שהם ישנו".

לדבריה הצטרף גם נוסע אחר, יוסף שרעבי: "לי אין דרך אחרת להגיע לעבודה. אין לי רכב משלי. וכמו שזה קרה כאן זה יכול לקרות במקומות נוספים. הכל זה גורל", הוא מסביר את תחושת הביטחון האישית שלו".

נקודה שנייה: צומת קלרמון גאנו

בנקודה הזו המחבל ירה לעבר כלי רכב חולפים בכביש ופצע כמה בני אדם. התנועה הבוקר מתקיימת כסדרה ואף ניתן לראות את המאפיין המובהק של הציר: כביש מרכזי שמחבר בין מרכז העיר לשכונות הצפון מזרחיות, בין היתר לאוניברסיטה העברית, לבית החולים הדסה הר הצופים ולקרית הממשלה הממוקם עשרות מטרים ממקום הירי, ברחוב קלרמון גאנו.

בידוק באמצע הדרך (צילום: חדשות 2)
בידוק באמצע הדרך|צילום: חדשות 2

"לא דיברו על כך יותר מדי אבל במקום הזה לא נמצאים רק שוטרים בלי סוף, אלא גם פקידי ממשלה ועובדי ציבור שעובדים כאן בקריה", אומר אחד מתושבי העיר. במקביל, בצדה השני של הדרך עובר צעיר בעל חזות ערבית שמסתכל ימינה ושמאלה ובוחן את האזור. "זה מפחיד, אבל אין מה לעשות. זה מרקם החיים. אנחנו על המדרכה הזאת, הוא על המדרכה השנייה - ואנחנו גם יכולים להיות על אותה המדרכה", הוא אומר.

נקודה שלישית: שייח' ג'ראח

זוהי למעשה הנקודה שבה הסתיים הפיגוע בנטרולו וחיסולו של המחבל על ידי צוות לוחמי יס"מ. כתוצאה מהירי של המחבל נרצח רס"מ יוסי קירמה ז"ל ושוטר נוסף נפצע באורח קל. יש כאן נוכחות מוגברת של תושבי מזרח ירושלים שמנסים להמשיך את שגרת חייהם חרף הנוכחות המשטרתית.

עאבד, שיצא מבית החולים הצרפתי בשייח' ג'ראח, טוען שהמשטרה משתמשת בפיגוע כדי להקשות על חייהם של התושבים. "בגלל שאחד ביצע פיגוע כולם צריכים לסבול? אנשים מפחדים לזוז כדי שלא יירו בהם", אמר. אדם אחר שהולך לכיוון צומת המטה הארצי הצטרף לדבריו. "אין לנו הרי חיים אמיתיים כמו של היהודים שגרים כמה מטרים לידינו", אמר. "כן או לא פיגוע, לא משנה, תמיד אנחנו על הכוונת של השוטרים והחיילים".