רישום קלוקל, ההורים לא עודכנו על פטירה (צילום: לע
מה עלה בגורלם של מאות ילדים?|צילום: לע"מ

אחרי מאבק ממושך, יחשוף הבוקר (רביעי) גנזך המדינה את חומרי ועדות החקירה שדנו לאורך השנים בעניין פרשת היעלמותם של ילדי תימן. ראש הממשלה נתניהו צפוי להשיק בשעות הבוקר את אתר האינטרנט שהקים ארכיון המדינה בו ייחשפו אלפי תיקים, על מנת לאפשר לציבור לחפש מידע על יקיריהם שנעלמו.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

החומרים שייחשפו היום אמורים היו להישאר מסווגים עד שנת 2070, אך המחאה הציבורית והסיקור הנרחב לנושא - בהם גם באתרי חדשות 2 Online ובתכנית "פגוש את העיתונות" - הוביל לבסוף להחלטת ממשלה לפרסם את החומרים. המידע שייחשף יאפשר לציבור לא רק לקבל מידע על בני משפחתם ובכך אולי לגלות מה עלה בגורלם, אלא גם לקרוא את הפרוטוקולים והתכתובות של הוועדות השונות שחקרו את הפרשה, כולל חומרי חקירה ומסמכים של הגופים השונים המעורבים בפרשה.

צפו בסיפורים המעניינים של 14.10 לאורך השנים (צילום: לע
סוף לתעלומת ילדי תימן?|צילום: לע"מ, חדשות

ביוני האחרון מינה ראש הממשלה נתניהו את השר צחי הנגבי לבחון מחדש את ההוראות בנוגע לעיון החומרים. בחודש שעבר הגיש השר הנגבי בישיבת הממשלה את עמדתו לפיה יש לחשוף ולפרסם את המסמכים בהתאם לעקרונות החשיפה שמפורטים בהצעת ההחלטה, וההחלטה עברה פה אחד.

"זה לא יכול להיות צירוף מקרים"

לאחר ההחלטה, הסביר השר צחי הנגבי לחדשות 2 Online כי הוא דבק בעמדתו ש"מאות ילדים נגזלו מהוריהם". "היו כאלף משפחות שפנו לוועדה ואיבדו את יקיריהם ללא שניתנה הוכחה ממשית - ללא גופה, ללא קבר, ללא תיעוד מספיק", אמר הנגבי. "זו הייתה עמדתי גם כשר הבריאות בשנות ה-90', כשפתחו קברים וראו שהמידע לא מתאים".

צחי הנגבי (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90, חדשות)
"לא צירוף מקרים". הנגבי|צילום: יונתן סינדל, פלאש 90, חדשות



השר ציין כי "זה לא יכול להיות צירוף מקרים, שיטת ההיעלמות הייתה כמעט זהה - המצב הבריאותי של הילד החריף, ללא ידיעת ההורים ונמסר להם לאחר מכן שהילדים נפטרו. אני אישית לא מקבל את ההסברים, ולכן אנו פותחים את המסמכים כדי שכל עיתונאי או בן משפחה לא יחכה לחוות דעת אלא יוכל להתרשם בעצמו. הדברים האלה מצטברים לכלל תחושה שוועדת החקירה עשתה לעצמה מלאכה יותר מדי קלה כשהגיעה למסקנות שהילדים לא נעלמו".