כבר כ-24 שעות שכ-60 אלף בני אדם באזור השרון ובאזורים נוספים ברחבי הארץ נמצאים ללא חשמל, לאחר שמזג האוויר הסוער גרם לניתוקים נרחבים. בחברת החשמל ממשיכים גם הבוקר (שני) במאמצים לתיקון התקלה, ודיווחו כי הצליחו להשיב את החשמל לכ-50% מהבתים וכי הצפי לתיקון כל התקלות הוא רק בשעות הצהריים. בית הדין לענייני עבודה הורה הלילה לוועד העובדים לשתף פעולה עם הנהלת חברת החשמל כל עוד נמשך מצב החירום.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בשלב זה עיקר התקלות מרוכזות באזור רעננה, נתניה והסביבה. "קמנו הבוקר והחמשל עדיין לא חזר", סיפר תושב רעננה לחדשות 2 Online. "מאז אתמול בבוקר יש הפסקה בחלק גדול מהעיר, הרחובות בלי רמזורים, אין פנסי רחוב וגם בבתים כמובן החשמל לא זורם. המקרר לא עובד, המצרכים שיושבים שם נרקבים, והטלפונים הניידים נכבים אחד אחרי השני כי אין איך לטעון אותם".
אצל משפחת הררי מהוד השרון פסק החשמל כבר אתמול בשעה תשע בבוקר. "אנחנו עושים הכל לאור נרות", הם מספרים. "אנחנו גרים בקומה השביעית ולכן כל דבר שצריך לעשות בחוץ כולל לרדת ולעלות שבע קומות". לדבריהם, הפסקת החשמל הובילה גם להשבתת המשאבות ולכן עד השעה 17:00 סבלו גם מברזים יבשים. "הכל חשוך לגמרי, גם תאורת החירום כבתה כי נגמרו הסוללות".
"הדלקנו נרות זיכרון כדי לזכור את הימים של המעברות", סיפר גבי כהן, תושב כפר סבא שנותק מחשמל גם הוא. "המקרר לא עובד, עובדים על נרות, זה המצב, אנחנו מתרגלים לאט לאט".
חברת חשמל: "העובדים לא עובדים במתכונת חירום"; ועד העובדים: "מפילים עלינו את המצב"
בצל הפסקות החשמל הנרחבות פנתה חברת החשמל לבית הדין לעבודה בטענה כי העובדים לא עובדים במתכונת חירום, למרות שמצב חירום הוכרז כבר אתמול בשעות הבוקר. בהנהלה קראו לעובדים "לא לנהל מאבקים על גבם של עשרות אלפי לקוחות". כמו כן עדכנו בחברה כי סמוך לשעה חצות הצליחו לצמצם בחצי את מספר הבתים המנותקים.
"זה כיסוי של ההנהלה לאור המחדלים שלה, היא מנסה לתלות את זה בעובדים", האשים מנגד יושב ראש ועד עובדי חברת חשמל מיקו צרפתי. לדבריו, "כשמקצצים בעובדים כל הזמן, זה מה שקורה. ההנהלה יכולה להאשים את עצמה ואת מי שמטפל בחברה לאורך זמן, שזה משרד האוצר. זה כמו במלחמת לבנון השניה - הביאו את צה"ל לידי קריסה ובסוף מי אשם? הצבא!"
"נכון, אנחנו בסכסוך עבודה מתמשך והוא עוד יימשך הרבה זמן, כי רוצים לפטר 600 עובדים ואנחנו לא ניתן לזה יד - אבל זה לא מה שגורם לתקלות", הוא טען. "זה לא מה שגרם לכך שלא עושים כבר שנים תחזוקה מונעת ושמזניחים את מערכת החשמל בישראל - לזה גורמות המדינה והנהלת חברת חשמל".
בתום הדיון קיבל בית הדין את הצעת שני הצדדים שבמשך 72 שעות, וכל עוד נמשך מצב החירום, ארגון העובדים ינחה אותם לשתף פעולה עם הנהלת החברה.
"מרגישים כמו בתקופת האבן"
תושבים שהתקשרו למוקד 103 של חברת החשמל עשרות פעמים בשעות הערב אתמול דיווחו כי כל השיחות מתנתקות אוטומטית, לאחר שמושמעת ההודעה הבאה: "חברת החשמל שלום. כרגע יש עומס קריאות חריג על מרכזי השירות 103. אנא, התקשרו מאוחר יותר. עמכם הסליחה. חברת החשמל".
אחד האזורים שספג את הפגיעה הקשה ביותר מהסופה הוא השרון, שם נראו עצים שקרסו כמעט בכל הערים וכבלי חשמל חוסמים מספר כבישים. תושבים בשרון דיווחו על קושי להוציא שיחות ודיווחו שהרשתות הסלולריות עובדות באופן חלקי. "לא ייאמן שכך נראים החיים בשנת 2015", אומר רונן, תושב האזור. "מדהים מה שדקות ספורות של רוח יכולות לעשות".
איתן, תושב נווה ירק שבשרון סיפר לחדשות 2 Online: "אי אפשר להשיג את 103, זה נותן לך תקליט שיש עומס ולא חוזרים אליך. מהבוקר, יש ארבעה או חמישה מושבים בשרון לפחות בלי חשמל. חבר מבצרה אמר לי שהוא דיבר עם מישהו מחברת חשמל שאמר לו שלא יהיה חשמל בזמן הקרוב. אין אצלי חשמל, הילדים בפחד אלוהים כי יש חושך מוחלט. גם במושב בצרה ובני ציון. פשוט חשוך מתשע בבוקר. אנחנו מרגישים כמו בתקופת האבן, אין סיכוי להשיג את 103. זו פשוט שערורייה".