מושב בטיחות לילדים (צילום: AP)
כמה מכם חוגרים כראוי? אילוסטרציה|צילום: AP

התאונה הקשה בבית דגן שבה נפלה פעוטה בת שנתיים מרכב ונהרגה, הציפה מחדש שאלות בנוגע לבטיחות הילדים בכלי הרכב. בארגון "בטרם" למען בטיחות ילדים טוענים כי הורים רבים אינם נוהגים באחריות מספקת: מתצפיות שערכו אנשי הארגון עולה כי 72% מההורים לא מעגנים את מושבי הבטיחות באופן בטיחותי, ובמקרים רבים התגלו תקלות בטיחות רבות בכלי רכב. 

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מנתונים נוספים שאספו אנשי ארגון "בטרם" יחד עם הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים עולה כי חלה ירידה משמעותית בחגירת ילדים ופעוטות על פי החוק.

בעוד שבשנת 2008 כ-38% מהילדים לא היו חגורים כלל או שלא כהלכה, בתצפיות האחרונות התגלה כי 53% מהילדים נצפו לא חגורים או חגורים שלא כהלכה. "משמעות הנתונים היא אחת - תאונות טרגיות, כמו התאונה הנוכחית", הדגישו בארגון. בנוגע למושבי הבטיחות, טענו ב"בטרם" כי "רוב ההורים אינם יודעים מהי הדרך הנכונה והבטיחותית לעגן את המושב לרכב".

זירת האירוע ב-2014 (צילום: חדשות 2)
זירת התאונה בבית דגן, שלשום|צילום: חדשות 2

"ההורים צריכים להבין שמושב הבטיחות מונע תמותה של ילדים בזמן התנגשות ברכב ברמת וודאות של 70%", הסבירה מנכ"לית ארגון "בטרם" אורלי סילבינגר בשיחה עם חדשות 2 Online. "כלי הרכב נועדו למבוגרים ולא נועדו להגן על ילדים - המושב מתאם בין חגורות הבטיחות לצרכים של ילד קטן".

סילבינגר התייחסה לתאונה המצערת והדגישה כי על ההורים לקחת אחריות: "הורים לעתים מאשימים את הילד - 'הוא פתח את החגורה'. ההורים צריכים להעביר מסר לילדים שנוסעים רק חגורים במושב בטיחות. ההורים חייבים להתעקש על זה, והמסר צריך להיות אסרטיבי. ההורות פשטה את הרגל והילדים מנהלים לנו את החיים. בכל מה שקשור לבטיחות אין פה דיאלוג - הילדים צריכים להבין שלא מוותרים להם בעניין הזה".

"הילדים לא מורתעים מספיק"

סילבינגר הוסיפה כי "ברוב כלי הרכב יש היום נעילת ילדים - חובה עלינו, כל עוד הילדים חסרי ישע, להפעיל את המנגנון הזה כך שילד לא יוכל לפתוח את הדלת. אם הילד יידע שהדרך היחידה לנסוע במושב בטיחות הוא לא יעז לפתוח את הדלת. הילדים לא מורתעים מספיק ולא מקבלים את המסר הנכון שזו הדרך היחידה".

כיצד תוכלו למנוע פגיעה חמורה בילדים? על פי הנחיות הארגון, פעוטות עד גיל שלוש לפחות חייבים להיות ישובים במושב בטיחות וחגורים בחגורות הפנימיות של המושב. "על המושב להיות מעוגן היטב לרכב על פי הוראות היצרן". כמו כן, על תינוק שגילו שנה לכל היותר - ואפילו שנתיים - לשבת במושב בטיחות כשפניו נגד כיוון התנועה. כמו כן יש להקפיד על נעילת הדלתות האחוריות.

"חשוב לוודא כי מושב הבטיחות מתאים להתקנה נגד כיוון הנסיעה. בשוק קיימים אביזרים המאפשרים קשר עין עם התינוק גם כאשר הוא יושב נגד כיוון הנסיעה. ילדים החל מ-18 קילוגרם ועד גובה 145 סנטימטרים ייסעו ישובים על מושב מגביה", הוסיפו. "בכל נסיעה, גם הקצרה ביותר, הקפידו להושיב את ילדיכם במושב הבטיחות ולחגור אותו כראוי. ילדים עד גיל 13 מומלץ להסיע במושב האחורי כיוון שזהו המושב הבטוח ברכב כיוון שרוב התאונות כוללות את חזית הרכב".