מחאת בני העדה האתיופית התחדשה היום (רביעי), אולם בהיקף מצומצם בהרבה מאתמול: מפגינים החלו לחסום מעט אחרי השעה 18:00 את נתיבי איילון ממחלף ההלכה עד למחלף השלום, אולם לאחר כשעה קלה הכביש כבר נפתח לתנועה. עד כה שישה בני אדם נפצעו קל משאיפת גז מדמיע ביבנה. יש לציין כי מרבית המפגינים שהגיעו היום למחאה אינם בני העדה, אלא ישראלים משלל זרמים ורקעים שבאו לבביע תמיכה - בהם גם אנשי חד"ש. ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיב לאירועים, והבהיר: "האלימות חייבת להיפסק".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
במשטרה וגם בקרב מובילי המחאה ציפו היום לרגיעה יחסית, עם הפגנות מעטות וקטנות יותר – זאת בין היתר עקב חשש מתגובה חריפה של המשטרה וציפייה לתגובת המערכת הפוליטית. ואכן, כמה מאות מפגינים בלבד התאספו בשעות הערב על המדרכה ליד קניון עזריאלי, וניכר כי המשטרה שולטת באירוע. בניגוד להפגנה של אתמול, לא הובערו צמיגים ולא נרשמו שיבושים משמעותיים בתנועה.
למרות הרגיעה, מספר תקריות אלימות נרשמו בכל זאת בתל אביב, ביבנה ובראשון לציון, ו-16 מפגינים נעצרו: שבעה במסגרת עימותים שהתפתחו בתל אביב; שישה במסגרת חסימת הכניסה לתחנת המשטרה ביבנה, ושניים שנתפסו בראשון לציון כשברשותם בקבוקי תבערה. בנוסף, כ-20 מפגינים שהתאספו ברחוב משה דיין בראשון לציון יידו אבנים לעבר השוטרים, שפיזרו את האירוע. מספר ניסיונות לחסום כבישים סוכלו בידי המשטרה.
ההערכה במשטרה היא שגם אם יתקיימו הפגנות, הן יהיו בהיקפים מצומצמים בצורה ניכרת מאלה שהתקיימו אמש. עם זאת, ישנה הרבה אי ודאות בנושא – זאת היות שאין גוף מארגן למחאה, שמתנהלת בעיקר דרך הודעות המופצות ברשתות החברתיות.
"יש סיכוי גבוה שרוב ההפגנות היום יתבטלו", אומר אחד ממובילי המחאה, שביקש שלא להזדהות. "יכול להיות שיהיו הפגנות, אבל מה שמסתמן כרגע זה שראש ממשלת ישראל הכריז על 'מבצע צוק איתן' על יוצאי אתיופיה מבחינת הרשויות כל האמצעים כשרים".
"ראש הממשלה התיר את דמנו", הטיח הפעיל. "לא ניתן לילדים ולצעירים בקהילה להיות שק החבטות. נשקול את הצעדים, אנחנו נגד אלימות".
גם אבי יאלו, מוביל נוסף במחאה, מעריך שיהיה יום שקט יותר. "באזור הצפון ובעיקר במקומות קטנים כנראה יהיו הפגנות, אבל באזור תל אביב כנראה שלא", הוא אומר. "אתמול באנו ואמרנו אמירה מאוד נוקבת וחד משמעית – הממשלה יכולה לקחת ולתרגם אותה למעשים פרקטיים או להתעלם. אם יתעלמו מהזעקה, נמשיך למחות".
בשעות אחר הצהריים נפגשו השר לביטחון פנים גלעד ארדן וממלא מקום מפכ"ל המשטרה, ניצב מוטי כהן, עם בכירי העדה. בפגישה התחייבו השניים לשנות עד כמה שניתן את ההתייחסות במשטרה ליוצאי העדה האתיופית, ולהקים גוף ייעודי לטיפול בתופעות משמעת ובגילויי גזענות מצד שוטרים כלפי בני הקהילה.
בהודעה שהופצה בשעות אחר הצהריים בקבוצות וואטסאפ, בני העדה נקראו שלא לצאת להפגין. "לא תתקיים היום הפגנה. ראש ממשלת ישראל ביבי נתניהו נתן אישור לבצע בנו מה שעולה על רוחם", נכתב בהודעה. "היזהרו והישמרו לא לתת למערכת הביטחון את התענוג. מתי תצא ההפגנה לפעול? מתח שנחליט – וכך גם נהווה גורם הפתעה".
בדברים שנשא בפתח דיון שקיימה ועדת השרים לקידום שילוב בני העדה האתיופית בחברה הישראלית, התייחס נתניהו לאירועים. "מותו של סלומון טקה הוא טרגדיה גדולה", אמר. "ליבנו עם המשפחה וגם יופקו לקחים".
יחד עם זאת, הבהיר ראש הממשלה כי האלימות במחאה חייבת להיפסק. "אנחנו לא יכולים לסבול את האלימות שראינו אתמול", טען. "אנחנו לא יכולים לראות חסימת צירים אלימה, בקבוקי תבערה, התקפות על שוטרים, על אזרחים, על רכוש פרטי - זה דבר שהדעת אינה סובלת והמשטרה נערכת בהתאם כדי למנוע את זה".