"המקרר החברתי" הוא פרוייקט שהתחיל לפני שנתיים מארבעה צעירים תל אביבים, והתפשט לכל רחבי הארץ. במסגרתו, אנשים ועסקים שמוצאים את עצמם עם מזון מיותר יכולים להגיע למקרר ולאחסן בו את הפירות, הירקות והלחמים שלהם, לטובת מי שזקוק לכך. בשביל ירדנה, דרת רחוב בתל אביב, המקרר בשכונת שפירא הוא מקור מצוין למזון הבסיסי לו היא כל כך זקוקה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

"המקרר הזה עוזר לי", סיפרה ירדנה שמגיעה למקרר מידי יום, "זה נותן הרגשה טובה שאכפת להם ממני". לא מדובר בסתם רעיון, אלא בפרויקט ממוקד בליווי של עורכי דין ופרופסורים מהדסה עין כרם, שדואגים לכך שיפעל בצורה בטיחותית ובריאותית. המקרר מוצב ליד בית עסק שמפעיל אותו ודואג לניקיון שלו, ויש לו חוקים מאוד מסודרים, שתלויים על המקרר.

"אנחנו פה בשביל הקהילה בשביל השכונה", סיפר אסף בר יוסף שותף ומנהל "פיצה פיפיל". "אחת מהדרכים שלנו לדבר עם השכונה זה המקרר הזה, שעומד פה 24/7. אנשים באים ולוקחים כי חסר להם וכי הם צריכים עוד קצת. בלילה רואים הרבה פעמים דרי רחוב ואנשים מאוכלוסיות ממעמד נמוך שמשתמשים בו".

"זה נותן הרגשה טובה שאכפת להם ממני"|צילום: החדשות

ארבעת הסטודנטים שהתחילו את הפרויקט לא ראו את עצמם אז כאקטיביסטים, אלא בסך הכל רצו לצמצם, אפילו בקצת, את בזבוז האוכל. הם לא עמותה ובכל זאת הצליחו לגייס מספיק כסף בכדי לרכוש את המקרר הראשון.

"בזכות קצת אנשים טובים אפשר לעשות פה מציאות יותר טובה", הסביר דויד רובק, מייסד פרוייקט המקרר. "בהתחלה לא הרגשתי את הכאב של עגבניה שנזרקת לפח, אלא של איש צעיר שמצא את עצמו בדרך שסלולה מראש ואמרו לו קח משהו ותן לו אימפקט. אז לקחתי", הוסיף עומר רונן, מייסד נוסף.

שלושה חודשים אחרי המקרר הראשון בשכונת שפירא, החבורה ליוותה פתיחה של מקרר נוסף בשוק מחנה יהודה שבירושלים. ענבל גרינצויג ותמיר לרון, סטודנטים בבירה, מיהרו לשכפל את ההצלחה התל אביבית עם מגוון רחב של ירקות ופירות טריים שיוצאים מידי יום מהשוק.

"אנשים זהב, תורמים מכל הלב"|צילום: החדשות12

"הם אנשים זהב, תורמים מכל הלב", סיפר לרון על הקשר שלו עם הסוחרים בשוק. גרינצויג הוסיפה: "לעת לילה כבר הכל מתרוקן ובצהריים צריך לחדש את המלאי. כשאנחנו רואים פה את כל הזבל בסוף יום ואת היכולת שלנו לעזור הכי מעט שיש טיפה בים בשביל הבזבוז מזון הזה".

קבוצות הפייסבוק תופסות חלק מרכזי מהפרוייקט הזה, שהתפשט עד לבאר שבע. המקרר החדש שנפתח בשכונה ב' בעיר הדרומית מונצח כבר בעשרות תמונות, שקוראות לחברי הקהילה לבוא לקחת את האוכל שישאירו שם ממש בקרוב.

"יש כאן אופציה למשפחות מעוטות יכולת לעבור במקרר", הסבירה יסמין סקס פרידמן, חברת מועצת העיר ב"ש. "אף אחד לא ישאל אותם שום דבר, או ידע שהם היו כאן. הם יכולים לפתוח את המקרר לקחת מה שהם רוצים ולהמשיך לדרכם".

הפייסבוק הוא כלי מרכזי להפצת המקרר בקהיל (צילום: החדשות12)
הפייסבוק הוא כלי מרכזי להפצת המקרר בקהיל|צילום: החדשות12

"כל הדבר הזה שאנחנו מדברים עליו בבאר שבע במקרר קרה לפני שבועיים. מאז קבוצת הפייסבוק שלנו יש מעל ל 500 עוקבים וכל יום אנשים חדשים מגיעים שמים במקרר לוקחים ונוצרת קהילה מסביב לזה", סיפרה גיא בר לב, סטודנטית בבאר שבע שיזמה את הצבת המקרר בעיר, יחד עם עמית סולומון.

חבורת היזמים שהחלו את הפרויקט המרשים הזה מקווה שההצלחה הזאת היא רק ההתחלה, ושבמהרה בכל עיר בישראל יהיה לפחות מקרר אחד. לפי הקצב הנוכחי - יש סיכוי לא רע שזה יקרה.

ליצירת קשר עם הכתבת: avivitm@ch2news.co.il