שורת מחדלים של ממשלות ישראל (צילום: דו
ראשי רשויות: "איום קיומי"|צילום: דו"צ, חדשות

רעידות האדמה שאירעו בימים האחרונים והורגשו בעיקר באזור צפון הארץ, מציפות ביקורת קשה על התנהלות הממשלה בכל הנוגע לסוגיה מצד ראשי עיריות ורשויות בצפון. היום (שישי) הם קראו לממשלה להתערב במהרה ולהיערך לאירוע קשה שעלול להתרחש, וטענו כי מדובר בחבית נפץ העלולה להתפוצץ ולגרום לאסון בקנה מידה גדול.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

ראש עיריית בית שאן רפי בן שטרית כתב כי "הגיע הזמן שהמדינה תתייחס ברצינות לאיום הקיומי הזה. חבל מאד שנזכרים בסכנה זו רק כאשר מתרחש רעש". בן שטרית הוסיף כי מאחר שבית שאן נמצאת במרכזו של השבר הסורי אפריקני, התחזיות האפוקליפטיות בדבר רעידת אדמה מדירות שינה מעיני התושבים.

"הגיע הזמן לקבל החלטות אמיצות. המדינה צריכה להכניס יד לכיסיה העמוקים ולהקצות משאבים לחיזוק מבנים בעיר, מבני מגורים, מבני ציבור ומוסדות חינוך ולצייד את הרשויות המקומיות הנמצאות על השבר בציוד חירום מתאים", נכתב. "יש להפסיק לערוך שיקולים כלכליים שיתבררו בשעת אסון כשיקולים מטעים והרי אסון, ויפה שעה אחת קודם. חיי אדם קודמים לשיקולי תקציב".

מוקד הרעש בצפון (צילום: חדשות)
מוקד הרעש בצפון|צילום: חדשות

גם בעיריית טבריה נשמעה ביקורת קשה ונטען כי הטיפול בתוכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים קיימים בפני רעידת אדמה הידועה בשמה תמ"א 38, הוא בעייתי ביותר. "התעוררתי מהרעידה כמו מרבית תושבי טבריה. ידענו אמנם רעידות כאלה לאורך השנים, אבל זו הייתה משמעותית", אמר ראש העירייה יוסי בן דוד. "בכל 100 שנה בערך יש פה רעידת אדמה משמעותית. בסופו של דבר אנחנו לוקחים אחריות ומקדמים פתרונות יחד עם המדינה".

עוד הוסיף כי הוא שוחח עם שר הבינוי והשיכון יואב גלנט וביקש ממנו לקבל סיוע בחיזוק מבני מגורים נוספים בעיר, ובייחוד בשכונות הוותיקות. לדבריו, השר גלנו נענה לבקשה והבטיח לשקול אותה בכובד ראש. בכל הנוגע לתוכנית תמ"א 38 יש פער גדול בין המרכז לפריפריה", הוסיף בן דוד. "אני חושב שהגיע הזמן שהממשלה תקבל החלטה להאיץ את הקצב, לתת יותר כסף למשרד השיכון להגביר את קצב הביצוע. האובדן בנפש והנזקים ברכוש גדולים לאין ערוך מההשקעה שאפשר להקדים. זה הזמן לפעול".

הכתבה המלאה (צילום: דו
תרגיל של פיקוד העורף, ארכיון|צילום: דו"צ, חדשות

גם במועצה האזורית גליל עליון נמתחה ביקורת על התנהלות הדרג המדיני בכל הנוגע לטיפול ברעידות האדמה ונאמר כי המועצה יזמה צעדים על מנת להכין כוחות עתודה שיספקו מענה במקרה הצורך. "במסגרת צעדי מוכנות הוקמה לפני חמש שנים יחידת חילוץ הגליל העליון, שעוברת אימונים לתת מענה ראשוני גם במקרים של רעידת אדמה עם לכודים ונפגעים", ציין ראש המועצה גיורא זלץ. "צעד נוסף שנעשה בשנה שעברה הוא התקנת מערכת התראה מפני רעידת אדמה באחד עשר בתי הספר שבאחריות המועצה".

ראש עיריית בית שאן רפי בן שטרית (צילום: החדשות)
ראש עיריית בית שאן רפי בן שטרית|צילום: החדשות

יחידת חילוץ הוקמה גם במועצה האזורית מבואות החרמון, שהתמחותה היא בעיקר פינוי מהריסות בזמן רעידת אדמה. בנוסף, מסר ראש המועצה בני בן מובחר כי תושבי המועצה קיבלו הודעות אישיות המנחות אותם כיצד לנהוג בזמן רעידת אדמה.

אתמול הורגשה רעידת אדמה בעוצמה של 3.2 דרגות הרעידה בצפון הארץ - זאת לאחר שסדרת רעידות חזקות יותר הורגשה בישראל ביומיים האחרונים. שתי רעידות בעוצמה של 3.2 דרגות נמדדו, וביום רביעי הוגשה רעידה בעוצמה של 4.5 דרגות. בכל המקרים לא דווח על נזקים לרכוש או נפגעים כתוצאה מהרעש.

רעידות האדמה כולן הגיעו מאותו מוקד - כתשעה קילומטרים צפון-מזרחית מטבריה. ד"ר רן נוף חוקר במכון הגיאולוגי הסביר שלא ניתן לקבוע בשלב הזה האם צפויות רעידות אדמה נוספות. "ברגע שמתרחשת רעידת אדמה אחריה יש רעידות בעוצמה נמוכה יותר", הסביר החוקר. "לעיתים, כמו הלילה, יש מצבים בהם הרעידות מתגברות".

הבטיח לשקול הקצאת כספים, יואב גלנט (צילום: עזרי עמרם, חדשות 2)
הבטיח לשקול הקצאת כספים, יואב גלנט|צילום: עזרי עמרם, חדשות 2

ד"ר נוף חזר והזהיר מפני המיקום המסוכן של ישראל בכל הקשור לרגישות לרעידות אדמה. "אנחנו יודעים שהאזור הזה - כל בקע ים המלח השבר הסורי אפריקאי - מיועד לרעידות אדמה", הסביר. "האזור הזה פעיל, אנחנו נמצאים על גבול של לוחות טקטוניים - זה לא מפתיע".