"אם לא היה בורח מהצבא סביר להניח שהוא יגיע לחופש הביתה ולא יהיה לו בית": כ-70% מהחיילים שנמצאים בכלא הצבאי סובלים מרקע כלכלי קשה בבית. מאחורי הנתון הזה לא עומדים נתונים יבשים, אלא סיפורים של חיילים שנאלצים לברוח מהמחויבות הלאומית שלהם, חלקם בשביל לשים אוכל על השולחן, חלקם בשביל לממן תרופות וכשהמענה הצבאי הוא דל אין מנוס מלהסתכן ולעבור על החוק.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
פגשנו כמה מהם לפני כמה חודשים, כולם ערקו בשביל לפרנס את הבית. כולם ידעו שמדובר בעבירה אבל נכנעו לדבריהם למצוקה הכלכלית. גיל סיים הכשרה קרבית בגולני, והתראיין כשהוא עם מכנס של החטיבה החומה. הוריו התגרשו ומצבם הכלכלי הדרדר. "גאווה שסיימה הכשרה ואני, נקרא, לוחם", סיפר. "תמיד רציתי. אבא שלי היה בפלחה"ן גולני אז תמיד הייתה שאיפה להגיע לשם".
"כל הכסף כמעט הולך הביתה"
גיל הבהיר שהמצב הכלכלי הקשה בבית לא הייתה הפתעה מבחינת הצבא. "צה"ל ידעו הכול והעזרה הכי גדולה שהם הביאו זו תוספת של 300 שקל בחודש, אמר והוסיף: "לא חשבתי שזה יגיע למצב הזה, שצריך לקום בשביל המשפחה, לעזוב, לעבוד ולדאוג למשפחה שלמה".
שחר , מתחיל כל בוקר בניקיון חדרי מדרגות בשש וחצי בבוקר. חודשיים מתוך השנה שהוא משרת בצה"ל, הוא "בילה" בבית. לאחר ששובץ רחוק והמשכורת הצבאית לא הספיקה, החליט לערוק מצה"ל. בשמונה הוא חוזר לעזור לאמו החולה לאחר שהספיק לעבוד בעבודה נוספת ולאחר מכן יוצא לעבודה שלישית. "אני מסיים את היום שלי בסביבות שתיים, כשאתה יודע שביום למחרת אתה אמור לקום עוד פעם בשש", סיפר. "כל הכסף כמעט הולך הביתה. הולך לאמא, לתרופות, לדברים של דוד שלי".
כעת, לאחר שהסגיר את עצמו וישב בכלא הצבאי, הוא ממתין לשיבוץ מחדש. "אם הוא לא בורח מהצבא, סביר להניח שהוא יגיע לחופש הביתה ולא יהיה לו בית", מסביר דוד מנהל העבודה שלו ושחר מוסיף: "אם לא הייתי לוקח את החוק לידיים, זה היה פשוט לאבד את אמא שלי ולאבד את דוד שלי".
"עם העריקה המצב הכלכלי רק מחמיר"
שפרה שחר, מנכ"לית עמותת "בית חם לכל חייל הסבירה כי "סיבת העריקות העיקרית היא עוני גדול מאוד בבית, והכורח - ממש הכרח, לצאת לעבוד כדי לעזור בפרנסת המשפחה בדברים אלמנטריים ביותר.
אלא שמדובר במעגל: חיילים שעורקים בגלל מצבם הכלכלי נשפטים ונכלאים -וכך מצבם הקשה ממילא מחמיר עוד יותר. "אותם חיילים כאשר הם נעצרים ונכלאים אז המצב הכלכלי שהם רק מחמיר", סיכם עו"ד בוגז קניג, מומחה במשפט פלילי וצבאי. "באותה תקופה הם גם לא מקבלים משכורת צבאית, גם נשללות מהם זכויות כאלה ואחרות וגם לא פעם כאשר הצבא כבר איכשהו זורק אותם החוצה, גם שוללים להם את כל הזכויות שהם היו מקבלים".