טבעונות היא כבר מזמן לא טרנד חולף. אין כבר כמעט מסעדות שלא מציעות לפחות מנה אחת לאנשים שלא אוכלים מזון מן החי. אבל חסיד חרדי טבעוני זה דבר חריג בנוף - בטח חברים חרדים שהקימו סטארטאפ שנקרא "ויגן ניישן" ומתיימר לשנות את עולמם של טבעונים ברחבי העולם.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
בכל פגישה שקשורה לחברה שהקימו, השאלה הראשונה שעולה היא על החיבור המוזר. "אנשים נכנסים ואומרים: 'וואלה קראתי עליכם, שמעתי עליכם, אבל עזבו את הכול שנייה ספרו לי עליכם - זה מעניין אותי, הצבעים פה לא יושבים לי טוב", מספר שניאור שפירא, חסיד חב"ד מירושלים ואחד ממייסדי החברה. "ראיתי את זה כיזם, ראיתי את זה כפרויקט עם פוטנציאל מאוד גבוה שהולך להפוך את העולם".
שפירא מסביר שנכנס למיזם מבלי להיות טבעוני והוא בעצמו לא האמין שיפסיק לאכול מוצרים מן החי. "אמרתי אני טבעוני לא הולך להיות", הוא משחזר. "אני אוהב בשר ואני חייב את הקפה עם החלב. עם הזמן, פתאום העוף בצלחת אומר לי 'אתה לא מתבייש?', וככה לאט לאט זה התחיל לחלחל פנימה וזה השפיע עליי".
שפירא פגש את שני המייסדים הנוספים של "ויגן ניישן" כשהיה בן 13 בישיבה בירושלים. אייזק תומס, המנכ"ל ויוזם הרעיון, עזב עם משפחתו לארצות הברית שנה לאחר שהכירו. בזמן הזה תומס הפך לחילוני ובחר לעבור לטבעונות. במהלך טיול בשווייץ החל לחשוב על הקמת מיזם שקשור לעולם הטבעונות ופנה לשפירא ולחברם השלישי יוסי רייבי.
רייבי עצמו נכנס לעסק ממניע כלכלי בלבד עוד לפני שהתחיל להיות טבעוני. "עולם הטבעונות זה היה מבחינתי עולם הזוי שבסוף הייתי אוכל בשר", הוא מודה. "אבל כשאתה נחשף לתכנים ואתה נכנס לקהילה אתה לא יכול להיות אדיש לזה. אני גר בהתנחלות, אני גר ביישוב שהיום יש בו הרבה טבעונים. זה לא תל אביב שאתה שבה טבעוני זה סקסי, שם אין את זה".
למצוא אוכל טבעוני
"ויגן ניישן עומד על שלושה דברים עיקריים", מסביר תומס, מנכ"ל החברה. "הראשון הוא כל מה שקשור לאוכל. האתגר הגדול ביותר של טבעונים הוא למצוא אוכל. עם החשיבה הזו אנחנו בונים 'קאוץ' סרפינג' (אירוחים) לאוכל טבעוני. גם במקומות שאין הצדקה לעסק טבעוני עדיין יש מספיק אנשים טבעונים שמבשלים אוכל מדהים ויכולים לארח או לשלוח אוכל".
תומס מסביר שהפלטפורמה שלהם אמורה לתת לטבעונים את כל מה שהם צריכים במהלך היום והיא תציע סחר מקוון למוצרים טבעוניים. זו למעשה רשת חברתית שמיועדת לאנשים שלא צורכים מוצרים מן החי. "להיות טבעוני זה הרבה מעבר לאוכל", הוא מסביר. "זה אומר בגדים, נעליים, קוסמטיקה וכל האביזרים. אנחנו רוצים לדעת שהכול נעשה ללא ניצול של בעלי חיים".
כל השימוש בפלטפורמה שלהם תתנהל באמצעות מטבע וירטואלי שאיתו הם רוצים לאחד את הכלכלה הטבעונית ברחבי העולם. "למטבע יש את האידיאולוגיה שמנחה טבעוני לדעת מאיפה מגיע המוצרים שהוא צורך", מסביר תומס. "הכול יהיה שקוף לחלוטין והצרכנים יוכלו לראות שהוא באמת תומך במה שם מאמינים".
ליצירת קשר עם הכתב:
מתן חביליו - matanh@ch2news.co.il