חסימות הכבישים של מחאת הנכים
חסימות הכבישים של מחאת הנכים|צילום:

הסוף לחסימות הכבישים? לא כל כך מהר: למרות ההצהרה על הבנות בין נציגי הנכים לבין הממשלה על העלאת קצבאות הנכות, חלק מהשותפים לא מוכנים להסכים בשלב זה למתווה שיוצג ביום ראשון לממשלה. ארגון "הנכים הופכים לפנתרים" הודיע כי ימשיך לשבש את התנועה ולמחות, בשל חלק מפרטי ההסכם כפי שדווח בתקשורת.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"בהמשך לפרסומים בדבר הגעה להסכמה על מתווה לפתרון משבר המאבק על קצבאות הנכים בין ארגוני הנכים לממשלה אנו מבקשים להודיע שאנחנו לא מתעדכנים באמצעות הודעות לעיתונות ומצפים לקבל בהקדם מסמך מסודר המפרט את ההסכמות המלאות", תקפו בארגון.

על פי הודעת "הנכים הופכים לפנתרים", יהודה דורון - יו"ר ארגון נכי הפוליו - עזב את שולחן המו"מ מכיוון שקצבת הנכים הגמלאים לא תעלה ותיוותר 2,342 שקלים. "למיטב ידיעתנו ההסכם רצוף 'חורים' ואינו נותן מענה מלא ואמיתי למצוקות הנכים", הוסיפו. "בנוסף לכך, ובמיוחד לחוסר האמון הטוטאלי שלנו בממשלת ישראל המאבק ממשיך ללא כל שינוי. אם מישהו העלה בדעתו שבעקבות הודעה פרסומים בתקשורת אנחנו נעצור את המאבק אז הוא טועה".

החתימה על ההסכם, לפני כחודש (צילום: דוברות ההסתדרות)
הסכם היסטורי|צילום: דוברות ההסתדרות

הלילה בישרה ההסתדרות, שתיווכה במגעים, על הסכמות בין הממשלה לנציגי הנכים על העלאת קצבת הנכות. במסגרת ההסכם יועברו 4.2 מיליארד שקלים מדי שנה ולפי מתווה דיפרנציאלי יוקצו הכספים כשהנכים בעלי אחוזי הנכות הגבוהים ביותר יקבלו 4,500 שקלים בחודש. יו"ר הקואליציה דוד ביטן , יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן, פרופסור אבי שמחון וח"כ אילן גילאון הגיעו להסכמות שבהמשך יעוגנו בחקיקה.

לפי ההסכם, העלאת קצבת הנכות תחל מינואר 2018 ותסתיים עד לינואר 2021. הקצבאות לאור ההסכם החדש ינועו בין 2,100 שקלים למי שיש 60% אי כושר השתכרות ויגיעו עד ל-4,500 שקלים עבור הנכים במצב הקשה ביותר הזקוקים להשגחה צמודה. בנוסף, הקצבה תוצמד לשכר הממוצע במשק והסכום שאפשר יהיה להשתכר מבלי לפגוע בסכום הקצבה יעלה מ-2,800 שקלים ל-4,300 כשהממשלה התחייבה לשקול בחיוב העלאה נוספת לסכום של 5,300 שקלים אם ימצאו בסוף התהליך השפעה חיובית.

עוד סוכם על הוספה של 150 מיליון שקלים להגדלת קצבאות הנכות לילדים, תוספת של 300 מיליון שקלים לשמירה על קצבת הנכות מבלי לוותר על קצבת הזיקנה, ותוספת של 75 מיליון שקלים עבור עידוד תעסוקת נכים. סך הכל, העלות לכלל ההטבות תעמוד על 4.2 מיליארד שקלים בשנה.

ח
אילן גילאון|צילום: Hadas Parush/FLASH90, חדשות

"היסטוריה חברתית במדינת ישראל"

"עשינו היסטוריה חברתית במדינת ישראל", אמר ניסנקורן בתום המשא ומתן. "שיפרנו דרמטית את מצבם הכלכלי של אוכלוסיית הנכים". ארגוני הנכים בירכו אף הם ולברכות הצטרף יוזם הצעת החוק בעניין קצבת הנכות, ח"כ אילן גילאון: "אנחנו בדרך להסכם היסטורי, הישג משמעותי גם אם לא כל תאוותנו בידנו. ארגוני הנכים הגיעו להסכמה והם מועצת גדולי התורה שלי".

גם יו"ר הקואליציה דוד ביטן הצטרף למברכים: "אין חשוב וצודק יותר מההסכם הזה שהגענו אליו ובערבו של יום הכיפורים הדבר מקבל משנה תוקף כאשר אוכלוסייה שכל כך זקוקה לסיוע תקבל אותו לאחר יותר מ-15 שנים". אלכס פרידמן, יו"ר ארגון "נכה לא חצי בן אדם": " זהו יום שמח לחברה הישראלית, יום שבו החברה הפכה לשוויונית ובריאה יותר".