בשנים האחרונות כ-15 אלף מבקשי מקלט מאפריקה עזבו את ישראל מרצונם במה שמכונה "עזיבה מרצון" למדינה שלישית: ישראל חתמה על הסכם עם אוגנדה ורואנדה, ותמורת תמריץ כלכלי עוזב מבקש המקלט לשם. כעת מתגלה כי ישנו אפיק נוסף של עזיבת מבקשי מקלט מישראל - למדינות מערביות, אפיק דרכו עזבו 3,600 מבקשי מקלט את ישראל מאז 2014.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
שני שליש מהם היגרו לקנדה, 381 להולנד, 359 לשבדיה, 320 לארצות הברית, 90 לשווייץ, 86 לנורבגיה, 63 לגרמניה ועוד בודדים היגרו למדינות אחרות. מדובר באפיק שמתנהל בהסכמת ובתמיכת שר הפני אריה דרעי, במסגרתו מבקשי המקלט פונים לשגרירויות של המדינות המערביות או לאו"ם. אם הם מקבלים שם מעמד, ישראל רוכשת עבורם את כרטיסי הטיסה ומשלמת מענק יצאיה בסך 3,500 דולרים.
מדינות המערב נוטות לקבל אליהן בעיקר מבקשי מקלט מאריתריאה ובהם את המוחלשים ביותר: הנשים, הילדים, והחולים, לצד התמקדות בבעלי מקצוע. בקנדה, למשל, יש רשימה של מקצועות נדרשים. בהסכמים שנערכו לאחרונה בין משרד החוץ לקנדה, דיברו על כך שמספר מסוים של מבקשי מקלט אריתראים מישראל יהגרו לקנדה, שם יעברו קורס קצבים - ומי שלא יעבור את הקורס ישוב ארצה.
"הוצאנו מרצון כבר 20 אלף מסתננים, אבל אנחנו עדיין עם כמות גדולה מאוד", מסביר השר דרעי. "לכן אעשה כל מאמץ עם מדינות שלישיות ומדינות מערביות. אני מקווה שבעזרת ה' נוכל להחזיר בחזרה לתושבי דרום תל אביב ולשכונות אחרות ברחבי הארץ את השקט, הביטחון והשלווה שנלקחו מהם".
יש לציין כי חלק גדול מהמהגרים למדינות המערב עושה זאת באופן עצמאי או בסיוע של ארגוני הפליטים שמוצאים להם ספונסרים ועבודות. רק מתחילת השנה שעברה עזבו מרצון למדינה שלישית מעל ל-5,000 איש. כעת שר הפנים יוזם חקיקה שתאסור על העסקתו של מי שמשתחרר ממתקן חולות. ארגוני הסיוע טוענים שעם הלחצים הכבדים המופעלים על מבקשי המקלט, אין באמת רצון בעזיבה מרצון.