עיריית ירושלים (צילום: אנה קפלן, פלאש 90, חדשות)
עיקול בגלל חובות משנות ה-80. עיריית י-ם|צילום: אנה קפלן, פלאש 90, חדשות

החשבון עוקל בגלל חוב - משנות ה-80: רבים מתושבי ירושלים הופתעו לגלות באחרונה כי חשבון הבנק שלהם עוקל, וזאת משום שלא שילמו חובות של אגרות חינוך. לטענת חלקם, דרישת התשלום פעמים רבות לא נשלחה, ובמקרים שכן נשלחה, מדובר באגרות חינוך שלא שולמו לפני עשורים. יתרה מכך, העיקולים ברוב המקרים בוצעו למרות שדרישות התשלום עומדות על עשרות ומאות שקלים בלבד.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

בין התושבים שקיבלו דרישת תשלום או עיקול יש כאלה שהספיקו כבר להפוך להורים ודרישת התשלום היא על תקופת הלימוד שלהם בבית הספר - כתלמידים. בימים האחרונים פנו 18 חברי מועצת העיר ירושלים, ביניהם סגני ראש העיר, לניר ברקת, בבקשה שיתערב מיידית בנושא ויורה להסיר את העיקולים על אגרות החינוך, שנלקחו בדרך כלל למטרות ביטוח.

"אנו פונים אליך לאחר שהתקבלו במשרדנו לא מעט פניות בנושא. תושבי העיר זועמים על כך שביום בהיר, העירייה מעקלת את חשבונות הבנק שלהם, כתוצאה מחובה שבהרבה מן המקרים נולד פתאום, לאחר שנים ארוכות, משנות ה-80. ובנוסף, פעמים רבות מעוקלים החשבונות על עשרות עד מאותש קלים בלבד. היום, אין לעירייה את הזכות לתבוע את החובה הזה, מאחר וחלה בו התיישנות. אין עונשין אלא אם כן מזהירין תחילה, והאזרחים לא קיבלו התראות כל כך", הם טוענים במכתבם.

"ניר היקר, ייתכן והעירייה בחלק מן המקרים צודקת, אבל העיתוי הלא מוצלח של העיקולים בהחלט ראוי לחשיבה מחודש ולעצירת ההליכים במיידי", כתבו. "תושבים רבים הינם הורים לקטינים, שבחודשיים האחרונים כדיעו לך, הוציאו כספים רבים כתוצאה מחופשת הלימודים של יולי-אוגוסט. לא זו בלבד. אלא מיד אח"כ ההורים נאלצו לגייס שוב משאבים גדולים מאוד לצורך פתיחת שנת הלימודים, על כל המשתמע מכך, ותקופה קצרה אחר כך מתחילה תקופת החגים, שאף היא מלווה בהוצאות גדולות מאוד".

ניר ברקת (צילום: מרים אלסטר / פלאש 90, חדשות)
המכתב לראש העיר ישנה את התמונה?|צילום: מרים אלסטר / פלאש 90, חדשות



עוד עולה ממכתבם של חברי מועצת העיר, כי העיקולים החלו בסמוך מאוד לקבלת משכורות של התושבים, כך שהתושב מוצא את עצמו אובד עצות ומיואש לחלוטין. בנוסף מתברר, כי ההנחייה שניתנה לפקידים היא לטפל רק באזרחים שחשבונם עוקל במימוש.

הדבר גורם לחשבונות בנק של אזרחים אחרים להיות מעוקלים פרק זמן ארוך יותר, ללא צפי של טיפול, כמובן, שצורת ההתנהלות הזו גורמת לכך שישנם אזרחים המשלמים את אגרת החינוך ושלא בצדק ולא כחוק ובלבד שהעיקול יוסר מחשבונם: "נבקשך לעצור את הליכי האכיפה כנגד החייבים לפחות עד אחרי החגים, ועד לבירור מקיף ומעמיק יותר פר דרישת תשלום".

העירייה: החובות המדוברים לא התיישנו

זו לא הפעם הראשונה שעיריית ירושלים בוחרת בהליך העיקול כדרך גבייה. כבר בתחילת אוגוסט הגיעו לחדשות 2 Online תלונות רבות של תושבי ירושלים המספרים כי חשבון הבנק שלהם עוקל על ידי העירייה לאחר שנטען כי לא הסדירו את תשלום הארנונה. בחלק מהמקרים אף היה מדובר בשותפים ש"נענשו" על חובות של חבריהם לדירה, כך שהוטלה עליהם סנקציה על לא עוול בכפם. עכשיו מתברר, שהליך העיקול הוא האופציה המועדפת על העירייה גם במקרה זה.

״עיריית ירושלים ממשיכה להתאכזר בתושביה, במקום לשרת אותם", אומרת יו״ר האופוזיציה בעיריית ירושלים, ד״ר לורה ורטון מסיעת מרצ. "בגלל אגרות חינוך בסכומים קטנים, של עשרות שקלים, היא מטילה עיקולים על חשבונות של תושבים בעוד חובות עצומים של משרדי ממשלה, ישיבות, ומוסדות אחרים מצטברים. סדרי העדיפויות בעירייה, המעמידים את צרכי התושב בתחתית, חייבים להשתנות. אני שמחה שלפחות בעניין זה יש הסכמה רחבה בקרב נציגים מסיעות שונות ומצפה להיענות והתחשבות.״

מעיריית ירושלים נמסר בתגובה: "העירייה שולחת מדי שנה הודעות חיוב בגין תשלום אגרת חינוך לשנה הנוכחית, וכן מצרפת דרישה לתשלום בגין האגרות שלא שולמו בשנים עברו. הודעות מן הסוג הזה נשלחות לפחות פעם בשנה למי שחייב חובות משנים עברו. מבחינה משפטית חובות אלה אינם מתיישנים וכל עוד לא ייפרעו הם יצברו ריבית והצמדה כחוק. במקרים בהם מוצאת העירייה כי יש מקום להפחית את החוב, קיים הליך מסודר המצריך את אישור משרד הפנים במטרם מופחת החוב".