ועדת העבודה, הרווחה והבריאות בכנסת התכנסה הבוקר (חמישי) לדיון חירום בעקבות אסון קריסת החניון בתל אביב, בו נהרגו שלושה בני אדם, ועוד שלושה מוגדרים כנעדרים. בעוד חברי הוועדה דנים באפשרויות השונות למגר את התאונות באתרי הבנייה - התרחשו שתי תאונות עבודה נוספות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

בשתי התאונות שאירעו בחיפה ובבת ים נפגעו שני עובדים כתוצאה מנפילות של חפצים כבדים באתרי הבנייה. שני הפועלים פונו על ידי צוותי מד"א לבתי החולים במצב בינוני ובינוני-קשה לקבלת טיפול רפואי.

לדיון בכנסת הגיע גם רועי וינשטיין, חבר בארגון מפעילי המנופים המועסק באתרי הבנייה שונים בארץ. וינשטיין הלין על מצבם של המנופאים בישראל, ואף הזהיר כי תאונת העבודה הבאה - היא רק עניין של זמן.

מנוף, בנייה, נדלן, עגורן (צילום: 123RF, חדשות)
ארכיון|צילום: 123RF, חדשות

"אני מבטיח לכם שיהיו עוד הרבה תאונות השנה, ושאחד מהם יהיה בטוח חבר שלי" אמר וינשטיין בוועדה. "אני בטוח בכך כי המנופאים הם עולם קטן. אתה פחות ממספר, אתה מוצר זול. היום - מנופאי מנהל עבודה יכול להיות סיני שיודע שמונה מילים בעברית שנותן לו הוראות מהקרקע. אנחנו המוצר הכי זול באתר הבנייה".

"אני הפועל השקוף. רוצים שלא אהיה שקוף? תחשבו איך אתם שומרים עליי", אמר בדיון. "המנופאים הם העיניים שלנו ששומרים על חיי אדם. תנו לנו גיבוי להיות עיניים ולשמור על החיים שלנו ועל חיי החברים שלנו".

"דורכים עלינו כל הזמן, תעזרו לנו"

וינשטיין מתח ביקורת חריפה בדיון על הרשויות שלא מפקחות על הנעשה באתרי הבנייה, ולא מספקות הגנה על מנופאים כמותו מפני הסכנות השונות. "מי שומר עליי באתר? משרד הכלכלה? המשטרה?", תהה וינשטיין. "האם מישהו פעם בדק את תנאי מזג האוויר שבהם אני עובד? באיזו רוח? אני חושש כשמגיע החורף. אתם יכולים לתת לי צו שעה שיגן עליי כשאנחנו מפוטרים? דורכים עלינו כל הזמן. תעזרו לנו, החיים שלנו בסכנה. זו לא בדיחה".

וינשטיין הוסיף: "אני מבין שזה משעמם הרבה אנשים אבל יש עובדה אחת: יש רק חמישה אנשים שתפקידם לבדוק 1,200-1,500 מנופים בישראל. הסיכוי שהם בודקים את המנופים האלה הוא אפסי. אנחנו באים כל הזמן בשאלות ומקבלים תשובות לא ברורות ממשרד הכלכלה שמסתכמות בכך שאין כסף. באירופה יש חוק שאוסר פעילות אם המצב אינו בטוח. פה, אם זה לא בטוח אז 'תעשה מהר לפני שמישהו ישים לב'".

"מסייעים ככל שניתן"

למרות שהוטל צו איסור פרסום על החקירה, הוועדה זימנה לדיון נציגים מהחברות והגופים שקשורים לאירוע או לפיקוח על הליכי הבנייה בארץ. באסון ברמת החייל נהרגו שלושה בני אדם, ושלושה נוספים עדיין לכודים תחת ההריסות. ההרוגים הם אולג יעקובוב, בן 60 מתל אביב; דניס דיאצ'נקו, אזרח אוקראינה בן 28 ועאהד אלחאג' בן 34 מבית רימא.

מנכ"ל דניה סיבוס רונן גינזבורג דיבר בדיון וסיפר כי היה בבוקר באתר שבו נמשכות הפעולות לאיתור הנעדרים. "בשלושת הימים האחרונים אנחנו שם ונותנים כל עזרה שאנחנו יכולים לתת, כל מה שאפשר לעזור כדי לנסות ולהציל משם אנשים שיושבים מתחת להריסות", אמר. "למי שלא יודע אני בעצמי מהנדס אזרחי 18 שנה, התחלתי כמהנדס ביצוע, בוגר טכניון, מנהל עבודה מוסמך בהכשרתי. למרבה האירוניה אני גם קצין חילוץ והשתתפתי באירועים".

רונן גינזבורג, מנכ
רונן גינזבורג, מנכ"ל דניה סיבוס|צילום: יונתן סינדל / פלאש 90

"האירוע הזה קשה לי מאוד ואני רוכש כבוד רב לוועדה ולכן באתי", הוסיף גינזבורג. "קשה לי להתייחס לאירוע עצמי בגלל צו איסור הפרסום, אני לא רוצה לפגוע כמובן בחקירה. דניה סיבוס תעשה הכל כדי שיימצא פה חקר האמת. הכל. מהרגע הראשון החברה לא תסתיר, תתן את כל החומר והמידע בנוגע למקרה הספציפי". לדברי המנכ"ל, "כמו שהדיון מתרכז פה בנושא בטיחות בעבודה, המקרה הזה לא כל כך קשור לאירוע בטיחות בעבודה. כפי הנראה יש כאן כשל הנדסי, לא נושא של בטיחות".