כל יזם בישראל יודע שהתמריצים להקמת מפעל בגליל זהים לאלו שנותנת המדינה בשאר חלקי הארץ. זאת אחת הסיבות שמעטים מוכנים להשקיע בצפון. חודשים ארוכים ממתינים בגליל להחלטה על תכנית לאומית לחיזוק הצפון שאמורה לשנות את המצב, אבל היא תקועה כבר למעלה משנה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
"צריך להיות תמריץ אחר לאזור הצפון, מאשר לאזור המרכז, לא יכול להיות שזה יהיה אותו תמריץ", אומר ללו וילנסקי, מנכ"ל אזורי תעשייה בגליל. "הבטיחו לנו תכנית לצפון. בעוד חודש וחצי תקציב מדינה וזה תקוע בממשלה".
רק בשנה שעברה הכריזה ממשלת ישראל על תכנית אסטרטגית לצפון הארץ, כזאת שתמחק את הפערים האדירים בין הגליל למרכז. אולם, מחקר שבחן את המצב בצפון, 10 שנים אחרי מלחמת לבנון השנייה מציג מציאות מדאיגה.
על פי המחקר, מידי שנה נוטשים את צפון הארץ כאלפיים תושבים בממוצע. בנוסף, אחוז המשתכרים עד לשכר מינימום בקרב התושבים עומד על 43% מהשכירים, לעומת 34% במרכז. גידול של 22% בפער מלפני עשור.
עוד עולה מהמחקר כי פחות צעירים תושבי הצפון זכאים לתעודת בגרות; רק 72% מול81% של ילדי המרכז. הפער לפני עשור עמד על פחות מ- 5%. לדברי פרופסור דורון לביא מהמכללה האקדמית תל חי פארטו, מדובר ב"מעגל קסמים" - המשפחות החזקות עוזבות בעוד החלשות יותר, נשארות. "צריך להסתכל כמכלול על הדברים לבנות באופן הדרגתי, לייצר תמריצים ותשתיות שאוכלוסייה איכותית תרצה להישאר".
השרים מבטחים - בצפון מחכים
בישיבה מיוחדת ברמת הגולן שקיימה ממשלת ישראל לפני שלושה חודשים התחייבו ראש הממשלה והשרים ואפילו דנו על תכנית מפורטת שכוללת את התקציב המובטח - 14 מיליארד שקלים. אולם התכנית לא עלתה מעולם לדיון ולהצבעה.
למרות ההצהרות שניתנות מול המצלמות, תושבי הצפון כבר מנוסים. "כשאנחנו מדברים עם ראש הממשלה ועם השרים הם כולם אומרים: אתם צודקים, הגיע הזמן לעשות תכנית לצפון", אומר יו"ר אשכול רשויות גליל מזרחי, אלי מלכה. "אני מקווה שבחודש הקרוב נראה אותם עובדים אינטנסיבי שיגיע לאישור בממשלה ובכנסת".
שרי האוצר והנגב והגליל עדכנו אתמול (שלישי) כי החליטו להקים צוות משותף ובהמשך ועדת היגוי בין-משרדית כדי לשלב חלק מהפרויקטים כבר בהצעת התקציב הקרובה, אבל בצפון שואלים איפה התכנית הגדולה שכולם מסכימים כי היא הכרחית לצמצום הפערים.