עברו לנגב ונפלו בין הכיסאות: במושב שדה דויד שבדרום הרחיבו בשנתיים האחרונות את הבנייה החדשה, בתקווה לקלוט משפחות חדשות וצעירות שחלומן לגור בבית פרטי במושב. כ-45 משפחות התלהבו מההצעה, הלכו אחרי החלום והיו עתידים להיכנס לבתיהם עד לסוף חודש אוגוסט - אך כעת הן תקועות ללא אפשרות להתגורר בבתים, גם כששנת הלימודים הקרובה כבר בפתח והילדים נרשמו למוסדות החינוך. מדוע? השטח והבתים אמנם מוכנים למגורים, אך למרות שהונחו התשתיות כל הבתים לא מחוברים לרשת החשמל. הרוכשים מודאגים: "ההוצאות הולכות וגדלות, חיים בחוסר ודאות מוחלט".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
ההרחבה של השטח נעשתה על ידי רשות מקרקעי ישראל: לתושבים נאמר שהבתים לא חוברו לרשת החשמל בשל סיבוך בירוקרטי והיעדר אישורים - וזאת למרות שהקבלן כבר שילם את כל הסכום לחברת החשמל בלוח הזמנים שהוקצב. עשרות המשפחות, שתכננו את כל עתידן הקרוב לפי תאריך סיום הבנייה, לא מבינות למה האישורים מתעכבים - מה שמשאיר אותם חסרי אונים.
גיל ממודיעין, אב לשני ילדים ממודיעין שהבית שלו מוכן כבר כמה חודשים, אמר לחדשות 2 online שהחלום לעזוב את המרכז ולעבור לבית פרטי במושב בדרום הופך בימים אלו לסיוט מתמשך שאין לו אופק: "החוזה שלי נגמר בסוף אוגוסט, זו חוסר נוחות אדירה וחוסר וודאות מוחלט - לצד הוצאות כספיות גדולות"
גיל החליט להעביר את משפחתו ליחידת דיור קטנה במושב, על מנת לאפשר לילדים להיקלט במסגרות החינוך: "אני צריך לעבור עם משפחה שלמה ליחידת דיור של 30 מטר מרובע במושב, כאשר אין לי איפה לאחסן את הציוד והובלות כפולות ושכר דירה ומשכנתא על הראש".
שנת הלימודים תחל בעוד פחות מחודש והתושבים החדשים שרשמו את ילדיהם כבר למוסדות החינוך נמצאים במצוקה. "לנסוע ממודיעין לדרום כל יום הלוך חזור 70 קילומטרים לכיוון זה לא הגיוני. יחידת הדיור קטנה ולא נוחה, בתוך חוות משק של אחד התושבים על הסוסים והחיות - אבל זה מה יש אין לי שום ברירה אחרת. אף אחד לא משכיר לי לחודש או לחודשיים, אנחנו מתחייבים לחוזה וגם שם נפסיד כסף".
גיל הסביר כי אף גורם לא מוכן להבטיח לו מתי יוכלו לעבור לבית שרכשו. "אי הוודאות מול חברת החשמל או מקרקעי ישראל זה החלק הכי קשה", ציין, "אם היו נותנים לנו תשובות ואומרים לנו שזה עוד שלושה חודשים למשל, אז אולי היינו עוברים להורים כי זה זמני. אבל להישאר באוויר אי אפשר והשכירות שלי במודיעין נגמרת עוד שבועיים: הגענו להחלטה שאני חייב להשכיר יחידת דיור כי אני לא יכול להשאיר את הילדים בלי קורת גג".
המקרה של משפחתו של גיל אינו ייחודי: עשרות משפחות תקועות למעשה ללא מענה. "יש פה שני גופים ענקיים וכמות גדולה של משפחות שהגיעו מרחוק שהתחייבו לפנות דירות ורשמו את הילדים שלהם למסגרות חינוכיות והבתים שלהם מוכנים אך הם לא יכולים להיכנס לבתים שלהם", סיכם בזעם.
אהוד רייך, יו"ר ועד האגודה של מושב שדה דויד, הסביר לחדשות 2 Online את הנסיבות העגומות: "אנחנו נכנסנו לכנראה למאבק מאוד גדול בין רשות מקרקעי ישראל לבין חברת חשמל, מאבק שאין לנו בו שליטה ואין לנו למי לפנות. חלק מהאנשים שפנינו אליהם אפילו לא חזרו אלינו וכלום לא קרה, יש כאן מאבק מאוד חריף וגדול".
"יש לנו 90 מגרשים שחלקם נבנו על ידי משפחות של צעירים שלקחו משכנתאות", הוסיף. "הם רוצים להיכנס לבתים ואנחנו פעלנו לפני שנתיים מול חברת חשמל והסדרנו את כל התשלומים ופתאום נתקענו עם מצב שהוא לא נורמלי ולאף אחד לא איכפת. אנחנו לא יודעים מתי זה ייגמר, פשוט מצב מטורף לגמרי - אנחנו קטנים מידי בשביל לעשות משהו. 45 דירות ולאף אחד מלמעלה לא איכפת. הם עושים מלחמה על הגב שלנו".
מחברת חשמל נמסר בתגובה: "החברה פנתה לרשות מקרקעי ישראל על מנת לקדם את הסדרת חיבור הבתים בהקדם. חברת החשמל מתנצלת על העיכוב".
מרשות מקרקעי ישראל נמסר בתגובה: "אנו מקווים שהעיכוב שנגרם עקב סירוב חברת החשמל לחתום על התחייבות סטנדרטית של רמ"י, עליה חותמים כל גורמי התשתית הקווית , ייפתר בקרוב והמשפחות תוכלנה להיכנס לבתיהן במועד שהובטח להן".