32% מעוניינים בסיפוח של השטחים ביהודה ושומרון ללא מתן זכויות לפלסטינים - כך עולה ממדד השלום החודשי של המכון הישראלי לדמוקרטיה ואוניברסיטת תל-אביב שמתפרסם היום (שלישי). מנגד, 19% מהציבור הביע תמיכה בסיפוח שטחים במהלך הכולל מתן זכויות שוות. עם פרוש השנה ה-50 למלחמת ששת הימים, ל-23% מהציבור הישראלי אין התנגדות שהמצב בשטחים יוותר על כנו.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות בפייסבוק
מרבית הנסקרים, הן היהודים והן הערבים, הסכימו על כך שיש לקיים משאל עם בנוגע לעתיד השטחים במידה ותהיה התקדמות בשיחות מול הפלסטינים ותושג טיוטת הסכם. עם זאת, לא פחות מ-44% מהנשאלים היהודים הצהירו כי רק אזרחי המדינה היהודים צריכים להיות זכאים להשתתף בו.
מרבית הישראלים (57.5%) סבורים שהתפתחות המצב בשטחי יהודה ושומרון הרעה את מצבה המדיני של ישראל, לעומת 30.5% שסבורים הפוך. אף על פי כן, הציבור חצוי בשאלה זהה בנושא הביטחוני: 44.5% סבורים שההתפתחויות בשטחים היטיבו עם המצב הביטחוני, לעומת 44% שסבורים שהן הרעו אותו.
עוד עולה מהסקר כי 51.5% מהיהודים סבורים כי ההתנחלויות תרמו לאינטרס הלאומי של ישראל לעומת 39% שחושבים הפוך. למרות הסברה כי הן הועילו לאינטרס הלאומי, 52% מהציבור שאינו גר בהתנחלויות ואין לו קרובי משפחה בהן, לא ביקרו בהן במהלך חמש השנים האחרונות בעוד ש-33% מבקרים בהן לעיתים רחוקות ו-13.5% בלבד לעיתים תכופות.
בנושא אחר, 48% מהציבור מסכימים עם עמדת משפחות שאול, גולדין ומנגיסטו כי היה צורך לעכב את הסכם הפיוס עם טורקיה עד שיוחזרו גופות החיילים וישוחרר אברה מנגיסטו, לעומת 39.5% שסבורים כי האינטרס האסטרטגי של ישראל חשוב יותר. יחד עם זאת, הסקר מצא כי 44% מהציבור חושב כי בהסכם הפיוס בין טורקיה וישראל הרוויחו שתי המדינות באופן שווה, בעוד ש-34% סבורים שהטורקים הרוויחו יותר ו-12.5% סבורים שישראל הרוויחה ממנו יותר.
הסקר נערך על ידי פרופסור אפרים יער מאוניברסיטת תל-אביב ופרופסור תמר הרמן מהמכון הישראלי לדמוקרטיה בסוף החודש שעבר. 600 בני אדם נטלו בו חלק, כשהם מהווים מדגם מייצג של כלל האוכלוסיה הבוגרת בישראל.