תקיפה גרעינית, שנאת חינם ושחיתות בקרב מקבלי ההחלטות - אלה, על פי סקר של מוזיאון ארצות המקרא בירושלים ו-TNS, החששות הגדולים ביותר של אזרחי ישראל. הסקר נערך לרגל ט' באב ומבקש לבחון את יחסם של הישראלים למועד ההיסטורי יחד עם החששות מפני "חורבן בית" נוסף.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מהנתונים עולה כי כ-42% מהישראלים - כמעט כל ישראלי שני - חושש מחורבנה של מדינת ישראל. 10% מהנשאלים בסקר, שכלל 500 משתתפים בגילאי 18-65, אף הודו שהם "חוששים מאוד".
בנוגע לשאלה מהו האיום הגדול ביותר על מדינת ישראל, השיבו 28% כי הם חוששים מתקיפה גרעינית. 22% מכלל הציבור השיבו כי שנאת חינם היא האיום הגדול ביותר לדעתם (מתוכם 46% חרדים ו-42% דתיים) ו-19% דווקא סבורים כי שחיתות בדרגים הגבוהים היא שתביא לחורבן הבית.
לא מפחדים מחרם בינלאומי
ומה בנוגע לחרם הבינלאומי? זה, מתברר, לא ממש מעורר חשש בקרב הציבור הישראלי, שרק 10% ממנו השיבו כי הם מרגישים מאוימים מכך.
בקרב הציבור המסורתי תקיפה גרעינית אירנית מהווה את הסיבה העיקרית לחרדה קיומית, אך החילוניים דווקא חושבים ששחיתות היא האיום המרכזי.
צמים - במיוחד בירושלים
בסקר נשאלו הנדגמים האם הם נוהגים לצום ביום ט' באב. מתברר כי שליש מהישראלים מקיים את הנוהג, כש-4% צמים שלא מסיבה דתית אלא כהחלטה אישית או חברתית. בירושלים, לפי הסקר, צמים הכי הרבה אנשים בישראל.
אז כמה הישראלים יודעים מה מציין התאריך? מתברר כי רק 44% מאיתנו יודעים שבט' באב נחרבו שני בתי המקדש. 66% מהירושלמים שנשאלו ענו נכונה, בהם 67% דתיים ו-68% חרדים. השאר, 50% מהישראלים, שגו בתשובתם וסברו כי ט' באב מציין את חורבן אחד מבתי המקדש (23% השיבו כי מדובר בחורבן הבית הראשון ו-27% היו בטוחים כי מדובר בחורבן בית המקדש השני).
"הסקר מלמד על החששות הממשיים של ישראלים רבים, גם בהווה, מאיומים קונקרטיים על חיינו במדינה והוא מעיד אלפי מונים על הרלוונטיות העצומה של הלקחים והתחושות שמלווים את עם ישראל משחר ההיסטוריה ומתקופת הגלות בפרט, כאירוע דרמטי ופרק מכונן בהתגבשות העם היהודי וכחלק בלתי נפרד מהתת מודע הקולקטיבי שלנו כעם, אז והיום", אומרת אורית לב-שגב, סמנ"כלית מוזאון ארצות המקרא ירושלים.
בימים אלה מוצגת במוזיאיון תערוכה ייחודית הנקראת "על נהרות בבל". מדובר בתערוכה הראשונה בעולם העוסקת בחורבן ירושלים ובגלות בבל, שבמסגרתה גם נחשפות תעודות מקוריות מהיישוב היהודי בבבל בתקופת הגלות, המקבילות בחשיבותן למגילות הגנוזות.
במוקד התערוכה - חשיפה עולמית של אוסף "אל-יהודו" הכולל עשרות לוחות טין שנחשף לראשונה לציבור ומתעד את חיי הגולים מיהודה על אדמת בבל בדורות הראשונים שלאחר הגלות.