ת
מצעד הגאווה, ארכיון|צילום: גיא יחיאלי

הרצח במצעד הגאווה בשבוע שעבר הדגיש את הצורך בקיום הכנס שנערך שלשום (שלישי) בתל אביב ועסק בשילוב חברי קהילת הטרנסג'נדרים בשוק העבודה, שבו נמנעים רבים מהעסקתם. המדיניות המפלה גורמת למצוקה כלכלית וחברתית בקרב חברי הקהילה ואלו שמצליחים לזכות במשרות סובלים מהטרדות, מכינויי גנאי ומאיומים מצד עמיתיהם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

אנשי מרכז התעסוקה במנהל השירותים החברתיים של עיריית תל אביב יפו החליטו להרים את הכפפה ובשיתוף המרכז הגאה וארגון "מעברים" יזמו מפגש שמטרתו לעודד מעסיקים לשלב עובדים מקרב קהילת הטרנסג'נדרים בארגוניהם. המארגנים פנו ליותר ממאה בתי עסק - בהם חברות מובילות במשק - ועודדו אותם לשלוח נציגי משאבי אנוש מטעמם לכנס, אך למרות זאת רק בודדים התייצבו. חלק אמרו בפירוש שהם אינם ערוכים לקלוט טרנסג'נדרים לשורותיהם והסבירו כי הם אינם מתכוונים להשקיע בכך מאמצים.

"חלק ניכר מהבעיות של ההעסקה נובעות מבורות וחוסר הבנה, ולדעתי את זה אפשר לתקן בקלות", הסביר אלישע אלכסנדר, מנהל את תחום הטרנס במרכז הגאה ומנכ"ל ארגון "מעברים". "בעיני, החשיבות היא התחושה של אותו אדם שאתה עומד מולו. האם הוא מרגיש גבר, אישה או משהו באמצע - וכך הוא רוצה שיפנו אליו".

אלישע אכסנדר, מיוזמי הכנס (צילום: חדשות 2)
אלישע אכסנדר, מיוזמי הכנס|צילום: חדשות 2

"המעסיק הזדעזע"

"אני בחרתי לעבוד בתוך מוסדות הקהילה, ואחת הסיבות העיקריות לכך הייתה שפנו אליי לעתים בתור אישה וזה מאוד הפריע לי", טען אלכסנדר. "זו אחת מהבעיות שבהן נתקלים חברי הקהילה הטרנסג'נדרית, לפעמים אפילו בשלב הראשוני של ראיון העבודה. בעיה נוספת היא למשל השירותים במקום העבודה. הגיעו אלינו מקרים של אנשים שנדרשים להתאפק במשך כל היום כי הם לא רוצים לחטוף הערות. למשל שירותי יוניסקס זהו פיתרון שיכול לסייע לשילוב".

טרנסג'נדרית שסיפרה למעסיקים בכנס על קורותיה הסבירה את הקושי להשתלב במקומות העבודה על אף שהיא עוסקת בתחום מאוד מבוקש. "לפני שהתחלתי את התהליך חטפו אותי לעבודה - למרות שלא היה לי תואר או ניסיון", סיפרה. "התקדמתי להיות ראש צוות והשארתי לעצמי את השינויים שחלו בי, עדיין לא יצאתי מהארון. באחד המקרים בהם היינו צריכים לגייס עובדים, התיישבנו אני ומנהל החברה לראיין אנשים והגיעה למקום טרנסג'נדרית. היה לה את כל הנדרש, אבל בתום הריאיון המנהל פשוט הזדעזע, הוא התחלחל ואמר לי את זה, אחת שעוברת תהליך דומה".

ההתמודדות הקשה הובילה לבסוף את הצעירה לעזוב את עבודתה. "אנשים זלזלו בי בגלל ההגדרה הקטנה הזו של המגדר, חשבתי שדווקא במקומות כאלו שמעריכים יכולות וכישורים על פני דברים אחרים יהיה קל יותר, אבל זה היה בלתי אפשרי להמשיך ולעבוד שם והתפטרתי אחרי חמש שנים. זה היה לי כמו בית שני, אבל לא יכולתי יותר".

נציגת IBM בכנס (צילום: חדשות 2)
נציגת IBM בכנס|צילום: חדשות 2

32% מהקהילה לא מועסקים

התחושות של חברי הקהילה מגובות בנתונים שפרסמה נציבות שוויון ההזדמנויות בעבודה. סקר שנערך בשנת 2014 הצביע על כך ש-32% מחברי קהילת הטרנסג'נדרים לא מועסקים כלל, ומאלו המועסקים - 86% מרוויחים מתחת לממוצע. "נתון מטריד במיוחד שעלה מהממצאים הוא ש-11% מחברי הקהילה הטרנסג'נדרית הם עובדים בלתי מקצועיים, נתון הגבוה כמעט פי שלושה מהעובדים באוכלוסייה הכללית שאינם מקצועיים", הסבירה חנה קופפר שערכה את הסקר.

עוד עלה מהנתונים כי חברי הקהילה סובלים מסוגים רבים של התנהגויות פוגעניות בשוק העבודה. 57% מהטרנסג'נדרים שנשאלו, אמרו שהם סובלים מהומור על חשבונם ויותר מ-40% אמרו שהם חשופים להטרדות, לכינויי גנאי ולאיומים מצד עמיתים לעבודה.

"לעזור לעובדים להשתלב"

נילי תשובה, מנהלת בחברת IBM סיפרה את התמודדותה כמעסיקה עם הצהרתו של אחד מעובדיה כי הוא טרנסג'נדר ועם בקשתו מהעמיתים להתייחס אליו כגבר ולכנותו בשם חדש. "ההליך שהוא עבר הפתיע את כולנו, אבל צריכים לגלות רגישות ולעזור לעובדים להשתלב".

"חשוב לדעת שיש ערכות מיוחדות למשאבי אנוש כיצד להתמודד עם מקרים כאלו", הוסיפה תשובה. "אבל בעיקר צריכים להיות רגישים לשאול לדעתו של העובד. כך למשל סביב סוגיית השירותים במשרד, לתת מענה לשירותי יוניסקס והסדרים שונים בפעילויות החברה".

"הרווח של הארגון גדול מאוד" הבהירה תשובה. "יש כאן גם חוויה אישית וגם למידה. זו תחושת שליחות. אדם שעובר כזה תהליך צריך תמיכה מהסובבים אותו ואנחנו קיבלנו זכות גדולה להיות שם, כעת אנחנו חברה יותר מגוונת ושיוויונית ומקבלים שונות בצורה קלה יותר".

לפניות לכתב: AzriA@ch2news.tv

הצטרפו לעמוד הפייסבוק של עזרי עמרם