המלצות הוועדה הוגשו לארדן (צילום: רויטרס, פלאש 90, מרים אלסטר)
המלצות הוועדה הוגשו לארדן|צילום: רויטרס, פלאש 90, מרים אלסטר

חודש לאחר פיגוע הדקירה במצעד הגאווה בירושלים ושבועיים אחרי שהשר לביטחון הפנים הורה לוועדת הבדיקה לבצע השלמות, הוועדה הגישה את המלצותיה לשר ארדן. לידי חדשות 2 הגיעו ההמלצות הסופיות ומהן עולה כי טווח האחריות באירוע הורחב מעבר למשטרת ירושלים גם לחטיבת המודיעין במטה הארצי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

למרות שלהמלצות הוועדה משקל רב, הן עדיין כפופות לשימועים שייערכו לקצינים וכן ניתנות לשינויים על ידי השר ארדן ועל ידי ניצב בנצי סאו, ממלא מקום מפכ"ל המשטרה.

ועדת הבדיקה לאירועי מצעד הגאווה
צילום:

ההמלצות האישיות שהציגה הוועדה לשר ארדן:

  • הערה פיקודית למפקד מחוז ירושלים במשטרה, ניצב משה (צ'יקו) אדרי.
  • הדחה של מפקד מרחב מוריה, תת ניצב קובי דוידיאן מתפקידו וקביעה כי אינו ראוי לשמש בתפקיד פיקודי.
  • הדחה של קצין המודיעין של מחוז ירושלים בדרגת סגן ניצב מתפקידו.
  • הדחה של ראש הזרוע המבצעית בימ"ר בדרגת סגן ניצב מתפקידו.
  • נזיפה למפקד מרחב ציון, תת ניצב אפי חביביאן.
  • דין משמעתי לקצין המודיעין בחטיבת המודיעין של המטה הארצי בדרגת רב פקד.
שירה בנקי ז
שירה בנקי ז"ל|צילום: חדשות

בתוך כך זימנה משטרת ירושלים ארבעה אזרחים שהפגינו בעבר נגד מצעד הגאווה לדיון מחר בבית משפט השלום בעיר. נציג המשטרה יבקש להוציא נגד הארבעה צו למניעת הטרדה מאיימת - הרחקה של ארבעתם לתקופה של שלושה חודשים מכל אירועים של קהילת הלהט"ב בישראל. האירוע הקרוב ייערך ביום חמישי הקרוב בכיכר ספרא בירושלים - עצרת לקידום הסובלנות במעמד ראש העיר ניר ברקת.

שליסל בעת מעצרו (צילום: רויטרס, חדשות)
שליסל לאחר הדקירה|צילום: רויטרס, חדשות

פרקליטו של אחד מהמורחקים, עו"ד איתמר בן גביר, מתח ביקורת על בקשת המשטרה. "אני מבין שהמשטרה נמצאת בטראומה מהמעשה החמור של שליסל אבל לא צריך לקחת את הדברים לקיצוניות השנייה", אמר. "בחרו את האנשים הלא נכונים במסלול המשפטי הלא נכון ופוגעים בדמוקרטיה".  

"אנו מברכות ומברכים את ועדת הבדיקה על עבודתה הזריזה והמקצועית", נמסר מאגודת הלהט"ב. "העובדה כי הוועדה סיימה את עבודתה עם מסקנות מעשיות וקונקרטיות משביעת רצון. אנו קוראים לשר ארדן לאמץ את מסקנות הוועדה ולוודא כי האחראים למחדל הנורא יישאו באחריות. אנו מפצירים במשטרה להסיק את המסקנות הרלוונטיות שימנעו מחדל כזה בעתיד ויבטיחו את ביטחון חברי וחברות הקהילה הגאה בכל מקום במדינת ישראל".

הכיסא של שירה בנקי ז"ל נותר ריק

בבית הספר התיכון שליד האוניברסיטה העברית בירושלים נפתחו הבוקר הלימודים בשורה של טקסים לזכרה של תלמידת בית הספר שירה בנקי ז"ל, שנרצחה במצעד הגאווה בעיר לפני כחודש. גם בני משפחתה של שירה הגיעו לטקס, שדמעו יחד עם המורים והתלמידים. "אני מסתכלת לצדדים ושירה לא שם", סיפרה בצער חברתה הטובה לספסל הלימודים.

בכניסה לבית הספר הוצבו שלושה דגלים - דגל ישראל, דגל בית הספר ודגל הגאווה, לאות הערכה לשירה שיצאה להילחם עבור זכויות הקהילה הגאה ונרצחה. פינת זיכרון הוקמה לזכרה של הנערה בת ה-16 והתלמידים שרו יחד עם המורים את השיר "שיר לשירה", שהפך למזוהה עמה בימים שלאחר הרצח.

פינה לזכרה של שירה בנקי ז
פינת זיכרון בבית הספר|צילום: חדשות 2

"התלמידים שלנו לא תמימים, הם יודעים שיש מפלצות שצריך להילחם בהם. זה מה שעשתה שירה. היא נאבקה עם אש הנעורים שליוותה את נערות הפלמ"ח", אמר נדב חרובי, מחנך הכיתה שבה למדה שירה. "הסכין ניצחה אותך, אבל הרוע לא ינצח. הרוב השפוי איתך במלחמה ברוע".

דגל הגאווה בבית ספרה של בנקי (צילום: חדשות 2)
דגל ישראל לצד דגל הגאווה בביה"ס|צילום: חדשות 2

המורה של שירה לאזרחות אמרה בבכי כשנשאה דברים בטקס הזיכון: "שירה יצאה לתמוך במאבק של אחרים והנה התומכת הופכת לקורבן. היא נרצחה כי תמכה ברעיון פשוט. רעיון החירות. היא נרצחה כי תמכה בדמוקרטיה. עלינו ללמוד לחיות זה לצד זה. בלי פחד. שירה לא פחדה".