שר האוצר יאיר לפיד החליט לבטל את מענק העבודה המועדפת בתחנות הדלק מתוך מטרה לשלוח מספר רב יותר של צעירים לענפים אחרים כמו בנייה, סיעוד או מלונאות - ענפים שהעבודה בהם קשה ולא בהכרח מתגמלת. עם זאת, גם לאחר ביטול המענק מתברר שפרצה בחוק מאפשרת למלצרים במסעדות יוקרה לקבל את המענק הנחשק.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מסעדת היוקרה "הוטל מונטיפיורי" הממוקמת בתוך מלון מפואר במרכז תל אביב מעסיקה מלצרים ומלצריות שמרוויחים אלפי שקלים בחודש. מפני שהמסעדה ממוקמת בתוך מלון, זכאים המלצרים, נוסף על השכר הגבוה, למענק עבודה מועדפת מהמדינה של 9,000 שקלים - אחרי חצי שנת עבודה במסעדה היוקרתית.
התפריט של מסעדת "אוליב-ליף" שבמלון שרתון בתל אביב מציע סטייקים ב-150 שקלים ואפילו יותר, אבל מתברר שגם שם נחשבת עבודת המלצרים מועדפת. גם במסעדת הפאר "הרברט סמואל" של השף יונתן רושפלד, שממוקמת במלון ריץ קרלטון בהרצליה, ההטבה בתוקף.
התופעה רווחת גם מחוץ לתל אביב
מתברר שהשיטה הזו נמשכת כבר שנים וקל להבין שלא לכך התכוון המחוקק. במשרד האוצר הסבירו אתמול שהכוונה היא לתת את המענק למי שיעבדו כחדרנים או בתפעול השוטף של המלון - אלו שיחליפו עד כמה שניתן עובדים זרים. ודאי שלא מדובר על מלצרים או מארחים במסעדות יוקרה, אחרת גם ענף המסעדנות היה מוגדר מועדף.
וזה לא קורה רק במרכז הארץ: במלון "מצפה הימים" שבראש פינה יש מסעדה פנימית לאורחים ומסעדה חיצונית ומפוארת - "מוסקט" - שנחשבת ליוקרתית ביותר באזור. גם שם מקבלים המלצרים את המענק. המסעדות משתמשות בהטבה כתמריץ למשוך עובדים ומבחינתן בצדק. אם שר האוצר באמת רוצה לשנות מהיסוד נורמות רעות בעבודה המועדפת - התפריט מונח לפניו.
ממשרד האוצר נמסר בתגובה: המשרד רואה בעבודה מועדפת חשיבות חברתית במתן מענה לצורך בידיים עובדות בענפי הבניין, חקלאות וסיעוד. הסוגייה של מלצרות במסעדות יוקרה השוכנות בבתי מלון תיבחן ותתוקן במקרה הצורך כבר במסגרת הדיונים על תקציב המדינה ב-2015".
אדוה דדון השתתפה בהכנת הכתבה.