פינוי תושבי גבעת עמל (צילום: חדשות 2)
רוצים להתחיל בעבודות. גבעת עמל|צילום: חדשות 2

עימותים פרצו הבוקר (רביעי) בגבעת עמל כשהמשטרה הגיעה לשכונה בתל אביב לפנות משפחות, במטרה לממש את פסקי הדין להקמת פרוייקט מגורים יוקרתי של יצחק תשובה במקום. ארבעה בני אדם נעצרו במהלך הפינוי אחרי שניסו למנוע מהקבלן להתחיל בעבודות וחלק מהמשפחות מתבצרות במקום.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

אתמול כשלו שוב המגעים בין חלק מהמשפחות לבין חברת המגורים שעתידה להתחיל בפרוייקט - לפינוי מרצון תמורת פיצויים והבוקר חזרו המראות המוכרים לשכונה. "הבוקר החל פינוי אכזרי וכואב של 20 משפחות שנזרקות לרחוב", אמרה מלי אלפסי מנווה עמל. "הן גרות כאן 70 שנה ויותר. הפינוי מתבצע עי אנשיו של יצחק תשובה בסיוע של מאות שוטרי יס"מ, כלבנים ומסוקים. זה יום קשה לתושבי גבעת עמל ולמדינת ישראל".

אלפסי טוענת כי לא נערך משא ומתן עם המשפחות והפינוי מתנהל מבלי שהצדדים הגיעו להסכמות. "ציפיתי שלפחות ברגע האחרון יישבו עם התושבים וכעת רק המשפחות ואלוהים. מכאן אין להם לאן ללכת", אמרה תושבת השכונה. "אולי יקרה הנס ובהמשך היום ישתנה משהו. אין לנו יותר מה לעשות אלא להתפלל".

_OBJ

"ההצעות לפיצויים - עלבון"

אסנת חמיאס, תושבת השכונה מסתובבת בין עשרות השוטרים, לא יודעת מה יעלה בגורלה, בעוד אנשי ההוצאה לפועל מוציאים חפצים מביתה. "הבית שלי מפונה היום, יש לנו צו הריסה. לא נתנו לנו שום הסכמים, שום פתרונות, שום דבר", אמרה חמיאס. "אנשי ההוצאה לפועל באו בצורה ברוטאלית כאילו האדון של המקום, בא מישהו ואומר: 'אני מוציא אתכם'".

לדבריה, אמנם היו הצעות לפיצוי אך הם בגדר עלבון. "הם התחילו עם 600 אלף שקל על שלושה בתים. אני שואלת אתכם: 'האם אפשר לקנות דירה ב-600 אלף שקל?", ציינה חמיאס.

חברת הכנסת מירי רגב (ליכוד) הביעה תמיכה במפונים. בדיון בוועדת הפנים של הכנסת אמרה רגב: "פינוי גבעת עמל ערב ראש השנה מהלך לא יהודי ולא מוסרי. אני מצרה על כך שעד ליישום צו בית המשפט היום, לא עשה ראש העיר את הנדרש כדי לסייע לתושביו".

חבר הכנסת דב חנין (חד"ש), המלווה את מאבקם של תושבי השכונה גינה את ההחלטה לפנות את התושבים. "אני מגנה בחריפות את השלכת האנשים לרחוב ערב ראש השנה בלי פתרונות חלופיים", ציין חנין. במקום שהולכים להקים בו מגדלי יוקרה עצומים אין שום הצדקה לא לאפשר לתושבי השכונה את כבשת הרש של קורת גג לראשיהם".

_OBJ

במשטרה הבהירו כי הפינוי נעשה כדי לאפשר לקבלן לממש את החלטת בית המשפט שהתקבלה בתום דיונים ארוכים. "תפקידה של משטרת ישראל במקרה זה מתמצה במתן הסיוע לקבלן, הוצאה לפועל לביצוע צו הפינוי בלבד", הדגישו במרחב ירקון. "מדובר בצו פינוי שיפוטי שהוצא על יד הערכאות המשפטיות המוסמכות לכך על פי חוק".

מחברת "אלעד ישראל מגורים" נמסר בתגובה: "כפי שהוכחנו לאורך כל הדרך, ולמרות שפסיקות בתי המשפט קבעו חד משמעית שהמשפחות שנמצאות במקום יושבות שם שלא כדין ובניגוד לחוק, הגענו להבנות עם מרבית המשפחות שקיבלו צווי פינוי מבית המשפט, והמשפחות החליטו להתפנות מהשטח מרצונן. אנו נמשיך לפעול בשיתוף פעולה מלא עם הרשויות ולפעול בהתאם להחלטות בית המשפט והדין על מנת להביא לפיתוח של השכונה לרווחת התושבים והסביבה".

מזה מספר שנים נאבקים התושבים בתאגידו של המיליארדר יצחק תשובה, שקנה את השטחים עליהם יושבים בתיהם. כל הבתים הרעועים והמוזנחים, שנבנו עוד בתקופת קום המדינה, צפויים להיות מפונים בקרוב על מנת לבנות במקומם מגדלי יוקרה.

התושבים, שמתגוררים בשכונה כבר עשרות שנים, אינם בעלי השטחים הרשומים בטאבו. לפני כמה שנים קנה תשובה את אדמות השכונה וכעת הוא מבקש לפנות אותם לטובת המיזם היוקרתי. מזה זמן רב ניטש מאבק בינם ובין איל ההון על הפיצויים שישולמו להם בתמורה לפינויים מבתיהם.