השקת החללית של SpaceIL (צילום: אלירן אביטל, חדשות)
מייסדי בראשית ידליקו משואה|צילום: אלירן אביטל, חדשות

שרת התרבות והספורט, מירי רגב, התקשרה היום (שני) להודיע באופן רשמי למייסדי פרויקט החללית "בראשית", כי נבחרו להיות ממשיאי המשואות ביום העצמאות ה-71 של מדינת ישראל. מי שידליקו את המשואה הם מוריס קאהן, אחד מהמשקיעים הגדולים בפרויקט, וכפיר דמרי, אחד משלושת המייסדים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

בתגובה להודעה הודה מוריס קאהן לשרה ואמר: "אני לא חושב שזה מגיע לי אבל תודה רבה!". מירי רגב הסבירה את הבחירה: "עם ישראל והעם היהודי מצדיעים לכם. הנושא השנה הוא רק בגלל הרוח, הרוח היהודית הרוח הישראלית הרוח האנושית, מה שגורם לנו לחלום ולהגשים את החזון. ואתם עשיתם את זה בגדול".

"ננסה שוב - ונגיע לירח"

לאחר מכן פרסם קאהן הודעה מצולמת לציבור שבה אמר: "אני שמח להגיד לכם שאני קיבלתי הודעה שמעניקים לי את הזכות להדליק את המשואה ליום העצמאות. זאת זכות גדולה ואני רואה בזה הוקרה לפרויקט שלנו, SpaceIL. זה היה פרויקט אדיר, קשה, שלקח הרבה זמן ואני מקבל את הזכות לא בשמי - בשם כל אלה שעבדו איתנו: המהנדסים, המתנדבים - כולם. נכון שזה לא נגמר כמו שרצינו אבל אנחנו ננסה שוב - ונגיע לירח. אני רוצה להודות לאלה שבחרו בי. תודה".

השרה גם התקשרה לדמרי, שידליק את המשואה יחד עם קאהן. דמרי הדגש שהוא חלק מצוות ואמר: "לחלום זה לא מספיק, צריך שגם הרבה אנשים יעשו עבודה קשה". בהמשך השיחה צחקה רגב ואמרה לו: "דיר באלק אם לא תגיעו לירח בפעם הבאה". אך דמרי ענה: "להגיע - הגענו. רק לא נחתנו נחיתה רכה". רגב סיכמה בתודה: "אני רוצה להודות לכם, לשלושת החולמים, לזה שהכנסתם את זה לחלק מהדרך החינוכית שלנו. אני בטוחה שבעזרת השם תעשו ותצליחו ותנחתו על הירח בפעם הבאה".

השרה רגב קיבלה את המלצת הוועדה הציבורית לבחירת משיאי המשואות. בנימוקיה ציינה הוועדה, כי SpaceIL היא עמותה הפועלת מזה כשמונה שנים על מנת לקדם את החינוך המדעי-טכנולוגי בישראל ולעודד את החדשנות הישראלית. באפריל 2019 הגיע לשיאו הפרויקט המרכזי של העמותה, שיגור החללית הישראלית "בראשית" והנחתתה על הירח.

"בראשית" צירפה את ישראל למועדון המצומצם של שבע מדינות, שהצליחו להכניס חללית למסלול שסביב הירח. "הישגי צוות המנהלים של הפרויקט הצריכו הנדסה יצירתית, יזמות וניהול מחוץ לקופסא והם מהווים תעודת כבוד למדינת ישראל", נכתב בהמלצות הוועדה.

הוועדה הוסיפה: "יחד עם מאות מתנדבים ובשותפות של משרדי ממשלה וגופים פרטיים - צוות החינוך בעמותה הגיע ללמעלה ממיליון תלמידים בארץ ובעולם, במטרה לייצר את "אפקט בראשית" - לחבר אותם למדע וטכנולוגיה, לקדם את החלליות הבאות, ולוודא שהם לא מפסיקים לחלום ולהגשים. פעולתה של "בראשית" עוררה השראה בקרב ישראלים רבים והוכיחה לאנשי מדע, ממציאים והוגים ישראלים, שגם השמים אינם הגבול ושאין דבר העומד בפני הרצון".