כשמדברים על הבעיות איתן מתמודדים החקלאים בארץ שומעים בעיקר על פערי התיווך, על מזג האוויר ועל הפשיעה החקלאית, אולם המשבר הגדול ביותר ממנו סובל הענף הוא למעשה המחסור בידיים עובדות שיבצעו את המשימות הבסיסיות ביותר. את הבעיה הזו מבקשת לפתור אפליקציית "SunDo", המחברת בין חקלאים למתנדבים שמעוניינים להגיע ולעזור בעבודה תמורת לינה אוכל וחוויה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
מי שזיהו את הבעיה ופיתחו את האפליקציה הם אנשי ארגון השומר החדש, השואפים לייצר רשת עולמית של מתנדבים בחקלאות - בדומה לאתר AIRBNB המפורסם. כל חקלאי שנרשם ביישומון מתחייב לדאוג למתנדבים לאוכל ולמקום לינה, ובעתיד גם יידרש לשלם סכום סמלי עבור כל ציוות של מתנדבים אליו.
בדרך זו הגיעו אפרת מירון, עורכת מוזיקלית ברדיו, ואור פינגשטיין, סטודנטית במשרה מלאה להעביר את חופשת הפסח שלהן בדיר כבשים ברמת הגולן. "בעיקר רצינו לקבל את תחושת החופש והניתוק" סיפרו השתיים. "להוריד הילוך להיכנס לקצב אחר, וזה בדיוק מה שקיבלנו. אמנם קמנו מוקדם בחופשה ועבדנו קשה אבל קיבלנו תחושה של חופש ואמרנו שנחזור לשם עוד לפני שהלכנו".
"הזדמנות להציל חקלאים וחקלאיות"
יעקב ברקוביץ, חקלאי ממושב נטור ברמת הגולן, חשש בהתחלה מקבלת מתנדבים שאינם מנוסים בחקלאות. "בהתחלה הייתי מאוד סקפטי וממש לא התלהבתי מהמחשבה", סיפר. "חששתי להכניס אנשים שלא מכירים - כל שתיל עולה הרבה כסף". אולם כעת, אחרי שזכה לסיוע הוא מברך על כך. "כל מה שאתם רואים כאן זה מידיים של מתנדבים", הוא מציג בגאווה את תוצרי העבודה. "כל המעטפת זה 100% המתנדבים".
"הנוער בישראל וההורים מחפשים דרכים לצאת מהבית", מסביר יואל זילברמן, מנכ"ל השומר החדש. "הם עשו סקי עשר פעמים, טיילו בעולם וחוו הכל, אך דווקא בחיבור אישי לחקלאי יש ערך מוסף חדש: אהבת הארץ, הבנה איך האוכל מגיע לצלחת, והזדמנות מטורפת להציל חקלאים וחקלאות".
האפליקציה טרם הושקה רשמית אך אלפים כבר הורידו אותה ונרשמו מאות התנדבויות שונות. מקימיה מקווים שבסופו של דבר תיווצר רשת חברתית חדשה, המבוססת על עזרה ועל ערכי עבודת האדמה.