אחרי השיבושים – נוספו רכבות חדשות (צילום: 123 FR, חדשות)
רכבת ישראל|צילום: 123 FR, חדשות

סוף להשבתות ברכבת: בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב פסק לטובת הנהלת הרכבת והורה לוועד העובדים לעצור את הצעדים הארגוניים, ובכללן השביתות והעיצומים של עובדי הרכבת. עוד הוחלט כי על ההסתדרות יוטל לאכוף את הפסקת הצעדים הארגוניים. ההחלטה להקפיא את ההשבתות תקפה עד שתתקבל החלטה בתיק העיקרי, לאחר 1 ביוני.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בנימוקי פסק הדין נכתב: "לא שוכנענו כי יש להורות על ביטול הסכסוכים הפתוחים, מנגד לעת הזו שוכנענו כי יש להקפיא את הצעדים הארגוניים, זאת כדי למצות את המשא ומתן בין הצדדים". "כעת נכון שהצדדים יקיימו הידברות אמתית, תוך מתן מידע הדדי נדרש, לרבות משא ומתן אינטנסיבי, תכוף, ענייני, בתום לב ובמטרה לקדם את יישוב חילוקי הדעות", נכתב בנימוקים.

"במהלך התקופה האמורה כלל עובדי הרכבת ישמרו על שקט תעשייתי מלא בחברת רכבת ישראל, ולא יקיימו מהלכים ארגוניים שיש בהם כדי להפריע לסדר העבודה התקין, או כל שיבוש למהלך העבודה", נכתב בפסק הדין. "מרוב צעדים ארגוניים שננקטו הצדדים אינם יודעים לשייך את הדברים, ובכך למעשה מסוכלת מטרת הצעדים הארגוניים אל מול פגיעה שאינה מידתית".

אדרעי.
גילה אדרעי, וועד עובדי הרכבת|צילום: יוסי זליגר, פלאש 90, חדשות

"לצעדים שננקטו יש השלכה ישירה או עקיפה על שירות חיוני שבו משתמשים רבים מאזרחי המדינה", כתבו השופטים. הם הורו לההסתדרות "להפעיל את מרותה הארגונית על ועד העובדים ועל כלל עובדי הרכבת", כלומר היא זו שתהיה אחראית לאכוף את ההחלטה.

תקופת המשא ומתן היא עד 1 ביוני, ותקופת הקפאת הצעדים הארגוניים תימשך עד שתתקבל החלטה נוספת, כלומר לאחר סיום המשא ומתן. השופטים הורו לצדדים לעדכן את בית הדין בעוד שבועיים על הליכי ההידברות.

מהנהלת הרכבת נמסר: "אנו שמחים על החלטת בית הדין שקיבלה את עמדת הנהלת הרכבת, אשר בראש מעייניה השמירה על השירות שניתן לציבור. הנהלת הרכבת קוראת לוועד העובדים לשבת לשולחן המו"מ על מנת לשלב ידיים לטובת עמידה באתגרים המשמעותיים הניצבים בפני החברה".

בין ההנהלה לעובדים קיימים חמישה סכסוכי עבודה שונים, האחרון שבהם החל בשל שינוי של ההנהלה בלוחות הזמנים של נהגי הרכבת, שלדבריהם האריכה להם את זמן העבודה. סכסוכים נוספים נוגעים להסכמים של הרכבת עם חברות חיצוניות בנוגע לפרויקטים תשתיתיים, סכסוכים לגבי קוד הלבוש ולגבי הרחבת השימוש בטאבלט.

ועד העובדים: "מצפים מההנהלה להפסיק את מסע ההכפשות"

את הבקשה לעצור את הצעדים הארגוניים, הגישה הנהלת הרכבת לבית הדין לפני כחודש. ההנהלה דרשה שההסתדרות תפעיל את מרותה על הוועד על מנת למנוע פגיעה בהפעלת הרכבת. מנגד ההסתדרות והעובדים דרשו לבטל את הרחבת שירות הרכבות בקו נתב"ג-ירושלים, עד למתן החלטה בסכסוכים הקיימים.

בתגובה להחלטת בית הדין הודיע ועד עובדי הרכבת: "לאורך כל הדרך דרש ועד עובדי הרכבת כי ינוהל עמו מו״מ אמיתי ואינטנסיבי. בית הדין קבע כי עד ליום 1.6.19 על הנהלת הרכבת לשבת עם נציגות העובדים למו״מ אינטנסיבי, תכוף וענייני בקשר לנושאים, שבסכסוכי העבודה שהוכרזו, ודחה את בקשת הרכבת לבטלם".

ועד העובדים הדגיש כי "בית הדין הורה כי במהלך תקופת המו״מ אסור להנהלת הרכבת לנייד עובדים, לקנוס אותם ואסר עליה להתקשר עם חברות חיצוניות לביצוע מיקור חוץ". "בנוסף הוחלט, כי במשך תקופת המו״מ לא יינקטו צעדים ארגוניים על מנת למצות את ההידברות", הוסיף הוועד. "ועד עובדי הרכבת מצפה, כי ההנהלה תקיים את החלטת בית הדין ותפסיק את מסע ההכפשות והשקרים שהיא מנהלת כנגד עובדיה בחודשים האחרונים".