בשנת 2018 נרשמה עלייה דרמטית של 13% במספר התקריות האנטישמיות, כך עולה מדוח האנטישמיות השנתי של אוניברסיטת תל אביב, מרכז קנטור והקונגרס היהודי האירופי. מהדוח עולה כי העלייה הייתה בכמעט כל סוגי התקריות האנטישמיות, גם במרחב הציבורי וגם בזה הפרטי. 13 יהודים נרצחו, המספר הגבוה ביותר מזה שנים.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
סך הכל נרשמו השנה 387 תקריות אנטישמיות - זאת לעומת 342 בשנת 2017. המדינה בה אירעו הכי הרבה תקריות אנטישמיות היא ארצות הברית, בה נרשמו יותר ממאה מקרים. אחריה ממוקמות בריטניה, צרפת, גרמניה, קנדה, בלגיה, הולנד וארגנטינה, כולן עם מספר דו-ספרתי של תקריות אנטישמיות. סוגי התקריות האנטישמיות האלימות הנפוצות ביותר הם ונדליזם (56%), איומים (23%) ואלימות ללא שימוש בנשק (14%).
19% ממקרי האנטישמיות אירעו בבתי קברות ואנדרטאות, היעד המסורתי להתקפות מסוג זה. ב-27% מהמקרים ניזוק רכוש פרטי וב-36% בני אדם הותקפו – זאת לעומת בתי כנסת (12%) ומרכזים יהודיים קהילתיים (6%), שמוגנים יותר.
בדוח מנסים המחברים להציע גם סיבות אפשריות להחרפה במצב האנטישמיות, ובראשן הזמן הרב שחלף מאז השואה: לפי סקרים, מספר הולך וגדל של בני הדור השישי בעולם מרגישים משוחררים מההתחייבות לדעת, לזכור ולאזכר את חטאי העבר. עוד מציינים המחברים את משבר הדמוקרטיות, כאשר מפלגות ותנועות ימין קיצוני מתחזקות על רקע משבר ההגירה.
חרף התמונה העגומה, נרשמו גם הישגים מעודדים: האיחוד האירופי התחייב לפתח אסטרטגיות כוללות למאבק באנטישמיות ולהבטחת שלומן וביטחונן של הקהילות היהודיות, במה שהוגדר כהצהרה היסטורית. בארה"ב מונה שליח מיוחד לענייני אנטישמיות, ותפקידים דומים אוישו גם בבולגריה ובגרמניה.
אולם המחברים ממליצים לשמור על פרופורציה בכל הקשור לממצאיו: לדבריהם, קבוצות קיצוניות מטפחות שנאה כלפי כל מי שאינו נמנה עמן ולאו דווקא כלפי יהודים – ומספר פשעי השנאה המופנה כלפי קבוצות מיעוט אחרות גבוה בהרבה מאלה המופנים כלפי יהודים. "הבה נושיט יד אל האחרים כמונו", סיכמו.